用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中交流區 - 元朗
樓主: khmama
go

升中交流區 - 元朗 [複製鏈接]

Please check pm
原帖由 bobo 於 10-4-27 12:00 發表

麻煩你, 可唔可以幫我睇睇天水圍天主教培聖中學係 band 幾? 老師話佢係 band 2, 但我係網睇話 band 3, 究竟培聖好 d 定裘錦秋好 d 呢? 謝謝

我好開心你肯給我意見
我一直以為白約翰已升呢? 而老師又表示白記有很多人報, 放第二機會很微, 但若第二放基朗或鄧佩瓊又心大比細, 真係難為了家長???????

原帖由 701003 於 10-4-27 16:23 發表

白約翰仲未升呢 不過有分英文教學班

唉!想讀Band 2頭就要至少放在第三位, 第二位放白記, 盧記, 基元和信義都好危, 真係好擔心無運氣

原帖由 susandysu 於 10-4-27 21:03 發表

唉!我同你一樣,為第二位而煩惱,但 Khmama 唔係話 Band 1 要進取, 因最差只係去到 Band 2 頭嗎 ? Band 2 頭伊小分我都願啦 !

鄉中及盧幹霆可上網取扣門表格, 祝各位子女能升上心儀中學:loveliness:

鄉中!感謝主

Pls check PM

原帖由 Sherryko9 於 10-7-8 10:02 發表
請問你是否第1和2round都揀鄉中呢?第1round時有否接見?又很唐突地問,你家小朋友在校成績如何?是哪間小學?謝謝!

你想問什麼資料?

原帖由 kilykilyk 於 10-7-9 12:58 發表

我都想要資料,好似好小元朗區家長可以分享一吓>

嘩!你個問題好深, 我唸無人會全部知道, 不如每人答d
鄉議局 : 元朗傳統地區名校, 專收尖子學生, 會考及高考成績彪炳, 但傳聞老師質素一般, 上堂不是教很多, 學生靠自學和補習, 而每年會勸導不達標的學生轉校, 因此有插班位

趙聿修 : 我有朋友的子女讀緊, 聽聞很多課外活動, 玩的時間很多, 無 mug功課, 會考和高考的成績在元朗四大英中之後

其他兩間請由其他家長評論

原帖由 kilykilyk 於 10-7-11 18:38 發表

請問可否幫忙評論以下這幾間學校??評論一下佢哋近年o既教學,師資,校風等等??

元朗區...鄉議局,趙律修,崇德,商會,信義
‹ 上一主題|下一主題