用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St.Paul Boys vs Ying Wa
go

St.Paul Boys vs Ying Wa [複製鏈接]

回復 1# ASamSam 的帖子

SP BOYS都收咗我個囝,由於佢新校舍同屋企超近(行都可以行到),所以我同老公決定唔好再諗英華啦....唔需要花時間返學、放學,會多D時間使,唔好話用黎做功課、温書啦,玩的時間都多D.....所以我贊成揀屋企附近嗰間。

另外平心而論,其實2位校長好唔同,林校長一向予人SOCIAL的感覺,好會氹細路。至於陳校長俾我的感覺係要好有效率,廢話少講嗰種。不過,其實佢哋都係想D囝有BALANCE LIFE,林校長唔使講啦,搞好多活動俾D囝玩,而陳校長亦都好注重D囝要有"玩"的時間,唔係俾讀書、補習、興趣班塞實晒成個時間表。

SPB 2012年都係開3班啫,聽講話去咗新校舍本來想開4班,新校舍的課室數量亦係以4班黎起的,不過好以教署唔批(理據係仲有學校要縮班,冇理由俾你加。)。

回復 1# PNGCC 的帖子

就係唔俾佢加班囉,所以乜都照舊,開3班,每班32人。

大家可以睇吓68期親子王,P.9,佢引述陳校長說:
新校舍可容納24班,即每級可從現時的3班增至4班,但由於現時仍有小學收生不足,故該校未獲教育署批准加班;但教育署承諾每年檢討,當適齡學童人口上升,可由現時18班增至24班。

另外,我D熱心街坊同我8倒,話SPB會喺2012年的聖誕先至會搬去新校舍。

我淨係知佢係問一個喺SPB讀緊的小朋友的。

我唔知同DBS、CO ED等大大間的學校比SPB個新校舍有幾大,不過我一路睇住佢起,個地盤大到我初初以為佢係起國際學校TIM。
‹ 上一主題|下一主題