用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2008 1C班 守望相助
樓主: pearlkam
go

2008 1C班 守望相助 [複製鏈接]

keithdad,

皆因Alan的"傑作"好似打風咁亂..... 唉.... 係的話, 我真係無眼睇啦.

原帖由 keithdad 於 08-11-22 16:30 發表
alanchoi,

電腦比較整齊,不知是否不可,但覺得可被懷疑是家長代勞的.

94075702,

Thank you.  封面我都係用電腦打主題算啦. Alan就畫畫啦.

原帖由 94075702 於 08-11-23 18:34 發表
我用電腦打, 再叫阿仔在字上填色, 分工合作, 應可以吧!

各位,
上次默中文, 唔知我仔係唔係聽漏咗, 唔知要默詞語. 請問今次除了默5.1課之外, 會唔會有詞語要默呢?

英文原來有quiz, 我都唔知, 又係唔係只係我仔唔知, 範圍係所有以前默過的字呢?

唉.... 我開始有d lost啦.

Ginger2007,

Thank you.  但在上一次中默, 除了默4.2課, 老師還多默幾個詞語, 如"東西", "全都". 係唔係我個仔抄漏呢? 我見課文係無呢d詞語的....?

英默第3次, 老師好似突然要默, 默o向另一張紙上, 我仔之前係完全無提過的, 默書簿唔見到默的內容, 只係得個分數. 大家知嗎?

原帖由 Ginger2007 於 08-11-23 22:36 發表
1. 女兒在11月19日的自修簿也是寫著27/11中默5.1課,沒有寫需要默詞語。
2.根據English Plan - cycle 6-10,12月10日進行Quiz 2,測考範圍是 Sup Ex (5-7)。

回覆 # 的文章

Cyrusmum,
多謝你, 我明白晒啦.

tiggger,
Sorry, 我要自首呀! 我個仔攞左Dominique張智能咭返屋企. 我已在Alan的自修簿內提Mrs. Yung幫我交回給Dominique.

回覆 # 的文章

各位,

有關中文造句的exam, 因我見唔到10月份果時點考, 我個仔又考得好差. 請問你地的小朋友吐唔吐到個形式係點呢?

係唔係有一幅圖, 老師要學生填上文字. e.g.

(圖片)  _______________________
           (人物)         (地點)          (做什麼)

係唔係咁呀? 老師唔會提供任何文字的, 對嗎?

回覆 # 的文章

我做了一些時事搜集, 大家請tip多一些新聞, 日期未必準確, 因為多數係報紙日期:

1)10月6日北京製造的吉百利朱古力驗出三聚氰胺
2)10月8日冰島瀕臨破產
3)10月8日泰國發生自1992年以來最嚴重的流血衝突
4)10月10日EDO餅乾條含三聚氰胺
5)10月15日2008年的施政報告
6)10月17日西貢海底發現全球最大六角石柱群
7)10月22日印度發射第一艘無人月球探測器「月球飛船一號」
8)10月26日大連發現雞蛋含三聚氰胺
9)10月5日兩岸終於實現「三通」
10)11月4日前港督彭定康到港交談
11)11月5日奧巴馬成為美國史上首名黑人總統
12)11月9日海地首都太子都一所學校倒塌, 大批師生被活埋
13)11月10日俄羅斯核潛艇20人窒息中毒亡
14)11月11日台灣前總統陳水扁因涉嫌貪污、洗錢等罪被拘押
15)11月17日美國洛杉磯山火
16)11月17日中國杭州地鐵工地坍塌
17)11月18日香港匯豐銀行炒450,花旗全球裁5萬人
18)11月19日台灣派發200億消費券
19)11月19日東非索馬里海盜周末騎刧全球第二大超級油輪「天狼號」,並勒索7800萬贖金
20)11月25日無四肢鬥士Nick Vujicic來港感動香港人
21)11月26日泰國曼谷數百名示威者封機場
22)11月26日車用石油氣大幅度減價三成
23)11月26日印度孟買連環恐怖襲擊

請問大家知唔知呀? 因為我要同Alan惡補下, 我怕教錯佢....

我唔知係唔係在線下有指引要學生作句?

麻煩大家...

原帖由 alanchoi 於 08-12-1 14:21 發表
各位,

有關中文造句的exam, 因我見唔到10月份果時點考, 我個仔又考得好差. 請問你地的小朋友吐唔吐到個形式係點呢?

係唔係有一幅圖, 老師要學生填上文字. e.g.

(圖片)  _______________________
           (人 ...

94075702,
Alan 的詞彙係差少少, 所以造句方面要加把勁. 多謝你的回應.

Cyrusmum,
你可以打電話問林老師的. 佢好好人, 應會話比你知的.

tiggger,
時事呢part其實佔好少分, 但我希望Alan認識多d, 所以我剪報比佢睇下. 希望幫到大家.

各位,
其實我有d不知所措, 覺得時間唔夠用, 下星期二開始考試, 一路至到18號, 你地會點安排小朋友放學溫書呢? 大家可否交流下.

Alan放學通常要瞓一個午覺, 跟住做功課, 之前一係忙專題一係忙默書, 都無得溫下第二d課本就10點啦.... 我真係頭都大晒, 點溫書呢?

回覆 # 的文章

明天是否依然要著校服呢? 唔知點解我仔聽到話要著便服.

94075702,

大家齊齊努力吧! 辛苦完可以在聖誕輕輕鬆鬆咁玩啦.

講起祈禱, Alan有時好得意, 要同天父傾下心事喎.    

原帖由 94075702 於 08-12-4 00:08 發表
應該着校服, 他是否記錯是23/12 的         
X' mas party?

alanchoi,

不用worry 咁多, 你擔心的和我也一樣! 我已祈禱, I try my best, God do the rest! 求神給阿仔智慧! ...

回覆 # 的文章

Cyrummum,

多謝提醒.

keithdad,

Thanks very much.  我以為只係"....跟着..."

原帖由 keithdad 於 08-12-14 10:58 發表
今早問我仔,他說卷二句式仿作只考
...在...
...也...
...跟着...

回覆 # 的文章

請問大家知唔知道點解學校要收返D舊作業簿呢?

Cyrusmum,

我未諗帶什麼小食, 但會比佢帶多d等佢可以同d同學仔分享下.

各位,

]

原帖由 Cyrusmum 於 08-12-21 23:47 發表
請問大家知唔知星期二開party話要帶健康小食, 咁係比自己一個人份量, 一話係預備比全班小朋友?

請問明天係唔係要帶:
1)美勞用:木顏色筆,釘孔機,剪刀,衣夾,貼紙
2)自修簿
3)智能咭

功課:
數學:書p.40-44, 作p.14, 良p.12-15
中文:創(五)
   精 20, 複習二, 語遊樂1-4
   閱 10,12,14
   閱讀報告
IT:練習打字Z-M

可能有好多錯漏,請大家提點!

Can you also send to me?  My email address is [email protected]

原帖由 94075702 於 09-1-13 23:14 發表
我今天幫小朋友在參觀益力多廠時影了些相, 有興趣可給你的email我!

94075702,

Yes, I received your photos too.  Thanks a lot.

原帖由 94075702 於 09-1-14 23:05 發表
Alanchoi, Stephentcleung, Cyrusmum, Tigger,

I've sent the photos to you, please check!

請問視覺藝術要剪什麼圖呀?

原帖由 tiggger 於 09-1-15 16:49 發表
15/1

中文:
1, 4/2 還圖書

英文:
1, Sign Oral Guildlines
2, Make a picture for oral (Hand in on 19/1)  
    Monday
3, GP(8) Corr

數學:
1, 工(八)

其他:
1, 生工
2, 4/5前交音報告

另外:
1, 簽通告第60
2 ...

請問視覺藝術要剪什麼圖呢?

原帖由 alanchoi 於 09-1-15 17:22 發表
請問視覺藝術要剪什麼圖呀?

多謝晒各位! 雖然我都係知係邊D, 但都撞下啦.
‹ 上一主題|下一主題