用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問學琴收費
go

請問學琴收費 [複製鏈接]

原帖由 bbAvalon 於 10-6-2 10:15 發表
我個仔今年5歲,,佢3個月前開始學琴, 學beginner level, 但個Miss 同我講, 話佢係時候要轉學Grade 1 , 所以學費要由HK$180/45 mins 加到HK$200/45mins, 個Miss 本身係8級+演奏級+樂理4級, 而且佢都有5年教琴經驗,請問這個價錢 ...

5歲人仔,學3個月初級,程度不足以升一級,以每堂45分鐘計‧3個月都只上9堂0者

個老師著重快d升級收多d學費

我本身教開琴,咁細個小朋友,以每堂45分鐘計,每月4堂,起碼學7個月才有足夠能力升一級

根基要打得好

最好每堂學一小時,覆歌執歌都要30分鐘,學新歌、老師示範,都要30分鐘

好多時唔夠時間tim

呢個是我教開的學費:

初級$400(30min) $520(45min)

一級$540(30 min) $570(45min)

可作參考

原帖由 yokilo 於 10-6-2 16:22 發表

6歲以下 太細了!!! 講真,,,30mins 冇可能明晒老師講乜,寧願比佢地彈多幾本書,教岩佢地d手指擺法&技巧.

我個5歲小朋友家長都要求一星期上兩堂喇

每堂30分鐘,因為年紀小,專注力低

咁樣安排,進度唔錯

每堂30分鐘,真係冇時間覆歌執技巧

原帖由 bbAvalon 於 10-6-2 16:48 發表
Typing error. should be 5級樂理

$800/4堂,45分鐘,一級,超貴

而且加得太快喇

我以前學初級都要6個月才升一級

原帖由 bbAvalon 於 10-6-2 17:17 發表
我個仔學咗3 個月, Miss 經己教咗佢彈" 輕鬆學鋼琴 book 1"全本, "Step by Step book 1"全本, 同埋 "A Dozen A day book 1" 一部份...所以個Miss 話可以開始學grade 1 o既書 ("step by step book 2" and "Easiest Pi ...

你以上的琴書,一級都冇

最基本技巧,在我而言,呢d琴書是初級

原帖由 ming2 於 10-6-2 19:25 發表

老實講....我學生彈到Step by Step bk 3我都未必開始計佢係一級...宜家你個老師只係用完本Bk就話要升佢做一級,未免對一級0既要求太低吧!?!?

認同

我都係咁話
‹ 上一主題|下一主題