用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 RC VS clear water bay school 請問各位會點選擇呢 ...
樓主: Bearlulie
go

RC VS clear water bay school 請問各位會點選擇呢 [複製鏈接]

Maoku 發表於 13-3-17 22:54
用NR入又如何?只係代表你持財去插隊打尖。ESF/RC用NR制度其實係另一種不公義的制度,用啲種方面 ...

對於'真材實料邊間都考到',實在不敢苟同.....而家競爭太過激烈,而每間學校都有各自的priority policy,講真,無passport、無siblings、唔係staff、唔係校友,真係喺好多學校都等同機會微乎其微。我眼見就算有以上是但一個優先條件的,都好多考唔到,而D細路完全無問題。而且,四、五歲人仔,講 "真材實料" 講 "實力 " 實在係言之過早,再者,一次interview定生死亦係事實。Target國際學校的家長,好多事實上係喜歡國際學校的教學模式同理念,所以一早比仔女入讀國際學校的preschool,好多人都返唔到轉頭去local school,著急好正常,搵方法令仔女易D入到亦好正常,買個保險亦係好正常。虛報確實係唔啱 (不過,另一面睇,ESF亦知排斥講廣東話的小朋友係不合時宜先會改變啦,證明的確係個漏洞,亦唔公平!),但買NR何罪之有呢?差不多間間IS都有不同名目的優先入學收費機制啦!呢個世界根本沒有完全的公平,我反而覺得教細路要早d比佢知道呢樣嘢添呀,呢個根本係現實。講真,比某個國籍優先,比sliblings優先又好公平咩?

iseult    發表於 13-3-20 00:07

Maoku 發表於 13-3-17 16:45
話其他人反應大,不如諗下自己講咗啲乜!Shrimppiggy 你自己早前有兩個offer喺手,RC同SJS,最後你㨂咗後者 ...

大部份家長幫仔女報學校都唔止一間,是買個保險,好正常,只報一間反而係唔正常啦!最後有得選擇的話都要取捨,唔揀嗰間唔代表係覺得唔好喎,只係揀一間適合自己啫。唔洗叫人當日唔好考!講真如果知道有一間實收而自己又覺得good enough的,咁就真係唔會考多間啦,邊個鍾意帶住個小朋友周圍考學校等結果?

同意你講網上發言要持平,要負責任,that's why我要講吓公道說話。
‹ 上一主題|下一主題