用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會基福小學 2012小一生報到
go

2012小一生報到 [複製鏈接]

報到!你好嗎,我大囝今年都入讀小一!

我仔仔派左去1C,無緣一班,真可惜呢!

熹媽媽、千千媽、micky06,你地好呀,我囝囝叫庭謙,佢係1C班其中一位男班長,大家一齊交流下!想請問大家知唔知哩間學校有冇得參加童軍㗎?唔見學校派有關興趣活動俾小朋友報?

熹媽媽:我囝囝參加左管弦樂團嘅長笛

Kiu Ma: 我問過林老師喇,原來3年班開始先可以參加童軍㗎!1年班未有得參加住

大家本週五(21/9)會否參加家長會?

Kiu Ma: I will join 2! 我都報左明天4:30pm 嗰個英語工作坊,睇下點樣教阿囝學英文才令他有樂趣

謙謙間幼稚園K3開始就幫佢地默書打定底就好d!

Kiu Ma: 我坐左喺窗嗰邊,問過林老師點解訂校服表格上冇標有得買男生領呔嗰位媽媽?

Kiu Ma: 咁你又問過d咩問題,等我可以remind下嘛!

深水埗情況係咁,港媽媽佔嘅數目喺一班係少d

有d印象

未開學之前上過基福個網,知道小一&小二中文課用普通話教授,所以暑假期間請左個補習老師上門教謙謙普通話拼音&備中文書課文,打定底所以好好多,補完個暑假已冇繼續補,因為佢話謙謙已經足夠應付小一嘅普通話課程;再者我讀書時也有普通話堂,雖然未必十成十記得,但也算暫時應付得來。

謙謙暫時都適應得ok, 這2次中默都能取得100分;英默就漏了一個標點得99分,遲下d野再深d再難d時就可不擔保了。

Kiu媽:若課文中有咩字讀唔到,睇下我幫唔幫到手,盡量寫d拼音俾你,希望能夠幫到你。

囡囡都叻,靠自己都攞到9X,唔錯喇!

唉!在職媽媽係辛苦好多,我都要番工,𣎴過我就幸運d,因為同屋企人住嘅原故,我爸爸會跟佢功課,我放工番黎同佢温習,但係有一個弊處係我爸爸好易會俾答案我個囝,阿囝一話唔識,佢就會講答案然後問佢係唔係咁,我覺得咁唔係咁好,因為會令佢太過依賴&令佢缺乏左自我思考嘅空間。所以通常放工番到去都8點幾,温完默書再會問下佢當日做功課𥚃面嘅問題,確保佢明白。我成日同謙謙講唔可以為交功課而做功課,做功課係一種知識吸收&溫習形式,你要明白到時測驗考試先會識答,到時公公、爸爸&媽媽唔會喺你身邊俾答案你。

至於默書溫習模式:
中默-多數會叫佢自己睇下課書,用紙寫下唔識嘅字,佢話ok就幫佢默
英默-我會讀俾佢聽叫佢跟住讀,然後問下佢知唔知每句嘅意思,唔知的話會逐個字逐個字問佢點解,然後叫佢將成句意思講出黎,再之后就係抄,抄到識之后就開始幫佢默

我都會怕謙謙唔記得,所以由派默書範圍開始就會每日大概同佢默2次,直至默書當日,確保佢完全記得,其實佢同我都幾辛苦,但為了爭取好成績唯有要付點兒代價,再者宜家先至係開場,都未到戲玉,到時會更辛苦。

至於補習我建議你上門補會好d,因為補習社太多人一班,好難學到野同難於專心,亦會分薄左問老師問題嘅時間。其實上門補習都只係$70-80/1小時,同出面補習社差不多,但個老師就尊注你囡囡一個,加上你可以要求個補習老師用咩方法教你囡囡,確保佢唔會只給答案俾囡囡

係喇,又要學形容詞、動詞、名詞,好怕佢攪亂,所以我都有同佢慢慢分析,例如形容詞係用來加以形容句子中後者物件,形容詞在句子中其實可有可無,用於擴張句子及把物件詳細形容給其他人知道。作業裡的例子:我看見圓圓的月亮。我會解釋俾佢聽其實句子可以寫成(我看見月亮。)便可以,句子中圓圓的其實可有可無,但為了要讓人詳細知道月亮是甚樣的,因此我們便要加入形容詞來擴張這句句子用於詳細解釋給別人知道。

再者,我會在作業中找一些有形容詞的句子反問他那個是形容詞,答對的話,還會問他那個形容詞是用來形容句子中甚麼物件,讓他反思一下及確保佢並不是撞答案!

係喇,唯有大家一齊努力,不過真係登d小朋友辛苦!

Sandy: 極之認同,尤其小朋友冇興趣嘅野,佢地就冇心機學同練,到頭來都係浪費嘅都係我地嘅$同佢地嘅時間。

Urgent: 各位基福小一嘅家長們,請問你地有冇俾小朋友去補習社,有冇好嘅補習社(長沙灣區)可以介紹俾我,thx!

其實目的係操卷,想俾佢做多d,等佢適應下題目會點問 :)
‹ 上一主題|下一主題