用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 急問08NOV囡囡報PN
go

急問08NOV囡囡報PN [複製鏈接]

原帖由 klm402 於 10-6-29 09:42 發表
大家好, PN班要足兩歲先比讀, 我囡囡係2008年11月B, 又聽過好多人講, 好既學校都收哂B讀, 仲點會有位比囡囡足兩歲先入去讀, 結果我冇幫囡囡報任何既PN, 想起覺得自己好低B, 依家見到同期既11月B好多都有PN收左. 我好 ...

其實好多PN班係夠2歲先比佢返學..如果你囡囡11月先2歲你之前都應該照報名, 學校會要你留位到佢夠兩歲先返學 ! 我囡囡08年10月B, 我上年都同佢報左兩間( 啟思 & 迦南 ), 都收要佢11月先返學,但只得下午班所以我都冇比佢讀,因為我囡囡下午時間要訓晏覺 ! 其實你可以試下打電話去問下囉, 或者有D學校重有位 ! 我屋企附近有間我問過都重有位, 不過唔SURE係上午或下午囉, 如果有我就比我個囡讀, 都係11月先返學 ! 我個人意見如果你只係諗住比佢早少少返學玩下同群體生活, 邊間有位你就報邊間囉, 到佢K1 你先同佢搵間你心儀既來讀啦 ! 來緊7月開始好多幼稚園開始接受報名啦..你要睇啦..唔係又 miss 左 !

原帖由 klm402 於 10-6-29 11:50 發表
caterpillar, 好多謝你既安慰呀, 不過心總有點唔開心呢, 依家好多working mama, 唔只我一個, 但人家都安排得妥妥當當, 而我就好像咩都冇做過咁.
返工想問又唔方便, 我未放工人家都放哂工了, 所以又問唔到, 唉....... ...

大家都係新手媽媽嘛..我都係一舊雲咁嫁...都係我朋友提我..我先知要去報..我報個陣都遲左嫁..成10月, 11月先同佢報..其實都截左止嫁..不過我都照打電話去問同報, 迦南就都約時間比我囡囡interview..而啟思我都係遲左申請個陣都成11月尾佢都叫我照遞表..一路都冇 feedback但到4月份打電話話有位問我讀唔讀 ! 呢d咪經驗囉...所以來緊要報K1 我巳做定功課勒..你唔好咁自責啦 ! 加油 !

原帖由 klm402 於 10-6-30 09:45 發表
多謝大家既INFO, 我唔理LU...有理冇理打去問左先, 亦都約左今個星期六去面試, 唔知呢間學校咩背景, 不過上網就只SEARCH到佢地北角0個邊既學校, 可能太子呢邊新開未咁快搵到INFO吧, 但係見有D家長對呢間野既評價好似 ...

你住邊區呀 ? 我就住將軍澳..我屋企附近有間我問左重有位..我打算呢兩日都去報名..諗住比我囡囡返因為佢上午班重有位...學費又唔係太貴..$2,100.-左右

原帖由 caterpillar08 於 10-6-30 12:26 發表
garykokk , TKO邊間仲有位? 我都想知喎~

將軍澳中心 " 比諾 " 我打電話問重有位, 我都 SEARCH 過呢間幼稚園, 有人話老師&姨姨都好好學費又唔係貴 , 係個園長就惡D, 我都有去過呢間學校睇過環境, 都OK ! 亦有同個園傾過計.. 我覺得個園長講野係好像冇尾音咁個樣又惡,所以比人覺得佢惡啦 , 但又不至於無禮貌囉 ! 反正 PER-NURSERY 我都係想佢學習下群體生活,同埋等佢唔駛成日對住姐姐咁悶! 所以邊間上午有位我就比佢讀, 到 K1 再報心儀既學校 !  其實德寶都有位, 不過要 3,XXX.- 幾學費 !

原帖由 BforGirl 於 10-7-1 16:44 發表
大家好 我係0812mama 想謮教一下有無方法可以知道某區(eg. ssp) 所有設有2歲班的學校?  先謝!

http://chsc.edb.hkedcity.net/kindergarten/index.php

你可以上呢個 WEB SITE 睇邊D有2歲班, 但至於有沒有位你就要打電話去問 !

原帖由 Celiacadence 於 10-7-3 23:07 發表
I'm also 0811 mama...... Just feel disappointed for my daugther N1 interview today.  I'm not expected teacher needs 1.5years old baby to answer back the following questions.

1.  Who is your mama and  ...

1歲半就問咁多問題, 講真野都未識講啦...邊識答呀 !
我囡囡 15個月大時去 interview 迦南佢都係野都未識講, interview 前我都冇咩準備...老師interview時問題 :
1.比個車仔佢, 佢叫我個女將架車仔推比 mama 丫, 我個女就淨係揸住唔放, 老師叫我做一次比我個女睇,跟住我再叫我個女推比我, 佢都做到 !
2. 比幾個積木佢, 叫佢叠高佢, 佢都做到
3. 跟住老師問佢, 眼,耳, 口,鼻 係 邊度呀, 咁佢又指出來
4. 然後老師就同我傾佢日常生活既情況, 咁就完勒 !
你小朋友個間幼稚園問d野,換轉我個女佢都未必肯做, 其實好多時小朋友係識但佢唔做, 真係奈佢唔何 ! 我個女 interview 個日其實我諗佢係 10問9唔應嫁..但佢個日都好合作 ! 比我想像中好 !
‹ 上一主題|下一主題