用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 測考分數,你地一般幾多分先收貨?
go

測考分數,你地一般幾多分先收貨? [複製鏈接]

如題,想知道下大家點睇!
   0    0    0    0

原帖由 banbanmm 於 11-11-1 01:03 發表
我會視乎錯了什麼多於分數

咪就失埋啲大意分...明明串啱個字,但唔留意每句開始個字要大草,又中文筆劃寫錯等,平時已經提到口水乾架喇。

原帖由 miriam 於 11-10-31 23:49 發表
九字頭當然最開心啦!

但 85 以上都 ok, 起碼叫做係 A, 只不過係 A 尾咁囉
同我想法一樣呀,最最底線一定唔可以低過80,家法侍侯都似

原帖由 ah-ho 於 11-10-31 23:11 發表
我希望我自己及太太幾多分都收貨。

我都想,心底裏都想唔俾太大壓力佢,紿終學問追求是無止境的,但終歸現實,有時真係要身不由己廹大家變成追分一族。

你話"希望",咁有冇做到呀!?。  :P

回覆 7# shirley73a 的文章

都唔錯啊,六年班,表現穩定是很重要的,祝你仔仔程分試順順利利!

多口問下,你有安排很多補習給仔仔嗎?

原帖由 kwan1981 於 11-11-1 01:41 發表
有得唔收架?咁我要滿分^^
唉,我都想呀!!

回復 1# hw1115 的帖子

數學?我肯定心臧病發,高血壓,暴血管、、、重要六年級??

咁你點跟進佢? 是題目捉錯路嗎?

原帖由 mrk 於 11-11-1 11:10 發表
這樣的話, 其實你可以考慮訓練子女的「自我監控能力」,不妨製作一個check list/簡表, 讓子女在完成功課後, 可以按照簡表核對自己的功課裡有否「大細楷」, 「有否忘了句號」, 「有否寫日期」等等, 日子久了, 子女便會 ...

都要了,呢啲野比老師扣下扣下分真係唔抵。

原帖由 kkhon 於 11-11-1 14:03 發表
Toma,呀仔是kg的舊同學。佢英文、數學測驗又係衰大意被扣分,我真係好怕養成呢個壞習慣,所以鏟到佢飛起,中文知道佢能力有限預咗唔會取到高分,所以冇鬧佢,同佢講只要你比心機肯努力,mami一定會幫你溫習慢慢會進步番。 ...
呀? 我地係咪同學仔呀? 我發覺仔仔睇中文題目好弱,或者英文幼稚園啦,佢英文科除大意分外都ok,數學係用中文教的,但有時佢都大約明白or 估到要做乜,但又係大意,數下圖畫入面有幾多棵樹都數錯,排小至大、大至小嘅附號又攪錯,做改正又自動波做好喎,問佢咁你應該識,點解當時又錯呢?佢都唔知點答。
我其實冇罵佢,暗地裏"興"嘅係點解錯喺d平時從冇出錯的地方!

原帖由 ms.aeroplane 於 11-11-1 17:43 發表
其實可以咁講9X分嘅,通常都係唔小心大意,亦都冇可避地發生!唯有提醒下佢!8X分或以下,就應該有唔識嘅地方..!其實同佢地温習時,都略知佢地去到邊,考到幾多分都有個預算...!果個預算就係你收貨嘅界線LAW...通常我都會睇 ...
咁佢真係有啲唔知點做的,有時佢啲功課如果我唔sure的,都會同老公相量下先,費事教錯,有時我都覺得題目岀得怪怪地,但徐此以外,仔仔被扣的1x分有一半是大意分,肉赤中!

回覆 16# pamelaywy 的文章

對,語文嘅真係好難有完美可言,尤其作文、作句,老師點都會捉到錯處的。

原帖由 高比簡 於 11-11-1 22:50 發表
看下阿仔有冇盡力,我同他講︰如果我見到你盡晒力但低分......我都會ok;但如果我冇見你盡力、唔俾心機就no way

明白, 我唔敢比仔仔hea, 怕佢養成習慣。

原帖由 kkhon 於 11-11-2 00:18 發表
呀仔英文科底面共有6頁,其中一頁後幅佢完全搵唔倒,所以冇做但全部都識做。叫極dubble check又唔check,真係激c人,一頁已冇咗10分再加2題大意,真心疼。 ...
要今晚在家才可回你pm, 用唉瘋成曰都睇唔到。

仔仔英文都係三張紙,底面,之前我又係怕佢漏做or 跳頁,不斷要提醒佢要留意頁底做到第幾頁,頁數有冇連貫等,因校長提過曾有其他學生有咁嘅case, 攪到我心驚膽跳,因以前kg 測考卷是不會底面的,怕佢一下子不留意,始終而家小學了,真的不可像從前放鬆,其實kg我是頗放鬆佢的,始終kg時間是小朋友最應冇壓力的成長期,名次又不代表什麼,而且kg都谷到啲學術比佢,所以kg時我地每晚都是親子玩樂時間:)

回復 2# ms.aeroplane 的帖子

小朋友測考百態真係唔知好嬲定好笑+.+

回覆 7# maybaby 的文章

莫講話幾分,就算只差一分,可能已影響名次,根本大家啲分都追得好貼,每一分都唔可放棄。

回覆 1# tws2010 的文章

依家學嘅課程真係同我嗰代完全唔同,我而家都要同阿仔一齊讀書,以前我讀普通小學,分數平均60多70都可升班,阿媽只但求我有書讀...
‹ 上一主題|下一主題