用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 喇沙扣門成功的家長請進>>>
樓主: Annngan
go

喇沙扣門成功的家長請進>>> [複製鏈接]

回覆 1# Annngan 的文章

可能今年不設叩門位,唔係bk點會影都冇?不設叩門位可留水位在小二插別校精英,平行下派位的參差,重可以做少d嘢。如果佢open有叩門位,肯定萬人空巷,你睇靜英英,但私下用人事搭的叩門位就唔知喇,人地亦唔會喺度公開講啦!

原帖由 ysnmama 於 11-6-24 09:05 發表
只有叩門位可以利用人事. 難道還不趁機會好好利用? 我相信想利用人事的也有長長的名單. 根本不夠分. 所以要看"人事"的份量及實力.

試下搭特首啦!

原帖由 Annngan 於 11-6-24 10:45 發表
[quote]原帖由 To_Ma 於 11-6-24 08:54 發表 http://forum.edu-kingdom.com/images/common/back.gif
Dear To_Ma,

我也很認同你的分析,可能學校今年真是不設扣門位,如果唔係冇理由間間學校扣門情況也有熱心的家長上來 ...
其實係咪往年ls叩門都咁低調?

回復 1# lugano 的帖子

嘻嘻,人事份量嘅話,lisa姐帮唔幫到手?咪睇好似9唔搭8, 人大(有阿爺照+大家係女人(同校長)+夠惡!

回覆 3# yckd 的文章

女人呢個只係搭單嘅條件之一啫,或者阿校長原來係阿姐fans?咁威力係咪大過地區主教?忘紀嗱,阿姐喺廣播道(net 41) 有豪宅架!

回覆 1# Gerard 的文章

明星定政要?唔係性李啩?

回覆 1# Gerard 的文章

唉,咁我都好'顯黑'喇!

回復 1# Gerard 的帖子

人係八啩嘅

回復 1# smile2003 的帖子

個人意見,認識神職人員不難,要求他們寫信亦不難,但在此時此刻,我相信任何人包括校長,都係擇肥而食,即使有神職人員嘅信,估計極其盡都係會見吓你,當然都要有番咁上下嘅portfolio加家底support 下,你估校長真係咁得閑咩!

回覆 1# overview 的文章

'mid joiner' 唔係解做插班生咩?插班就唔係p1 啦,呢個時侯?

回覆 1# BigBoyMaMa 的文章

唉,下年想報的家長,而家要開始努力搭通天地線喇

原帖由 Furbymao 於 11-7-20 11:25 發表
我知道有人係咁架, 一大早兩公婆一齊去LS 門口等校長,一見佢就將自己個仔portfolio塞比佢.

因為有幾pair家長, 所以要爭囉. 對於一些人來講, 一日LS 未出reject, 佢都認為有chance ...
我就眞係做唔出,或者我鬥心唔夠....太唐突了。
‹ 上一主題|下一主題