用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華有3000人報名
樓主: 無氣同你講
go

英華有3000人報名 [複製鏈接]

原帖由 hwm399 於 11-8-16 14:23 發表
講人地間學校講咗咁耐, 其實我並不覺得英华是最好最勁的學校.
就如BK內有家長分享, 這世界並沒有最好的學校, 只有是否適合自已子女的學校
不過時移勢易, 有些家長仍然固執地/盲目地覚得某兩間百年老店才是最好的, 那 ...
百年老店能夠不倒,是學挍不斷改進+歷史持續佳績才能在時間巨輪中處於領導地位。

新進明星始終需要時間證明自己能保持佳績。

即使有形資產(成績)一樣,但無形資產(名氣)卻一定比不上名店。

原帖由 SCKnight 於 11-8-16 23:35 發表
我好似見倒哥哥同譚校長嘅歌迷起鬨

唔係...極其量咪哥哥同菜撈華嘅歌迷!

回覆 1# Carelesswhisper 的文章

重申,我冇點名邊間學校!只係想講下"名挍"喺我心中嘅係點嘅。

稱得上名挍,真係要有悠久歷史嘅,唔係話創校夠耐就得,而係佢真係用時間黎證明到無論外面環境點變,競爭對手有幾強,政策,人事變動,歷經風雨,都冇影響佢嘅前列位置,呢啲就係名校,亦即係一啲一提"名校"2字即聯想到的小數幾間學校,因佢地根基扎實,有嗮track record,已經係殿堂級。

新進明星,我只會用"popular","多左人會想進的好學校"黎形容,都不失為好學校,但說佢係"名"總係欠小小 ,就係因未有時間證明佢有能力長期last 住高水平,咁講好似對佢有小小不公平,但我想是事實,如3數十年後啲人提起間學校都"洞"起手指話頂瓜瓜嘅,咁名校呢二個字想推都推唔到啦。

總知今曰創業板可能係明曰大苯象,
今日黃毛小子可以係明曰李超人。

不過在現在持股份者,哽係最好明曰概念就返映喺今曰股價啦!

回覆 1# fanwong29 的文章

只要有幸interview成功,等多幾多個鐘又有乜所謂?呢啲就係名氣!

況且apply前唔多唔少都會做咗資料搜集,去聽talk只係真人發聲啫。

原帖由 戀仔狂 於 11-8-17 23:14 發表

8掛一問, 請問係邊間呀?
唉,亞皆老街間男校呀!

原帖由 無氣同你講 於 11-8-18 01:16 發表
英華平平地真係讀得過, 不過讀到又唔會太興奮, 讀唔到又冇失望咁囉

人人心目中把尺都唔同, 做咩有D人硬係要人跪求個學位先覺得有資格報同讀?
我對英華既感覺同你差不多。

我只係唔明點解d人硬將佢升呢同名校比?佢咪普通dss一間!

原帖由 shannonchan 於 11-8-18 11:28 發表
請問閣下之公子可是英華的學生?閣下是英華家教會的會員?如果非也,何以如此"了解"英華?從而將之加以標籤?當然,發表言論乃閣下之人權。不過作為人,也必須為自己的言論負責。閣下可有想過,如果閣下的小朋友上網到此一游,看到其他人 ...
非也非也,本人並非英華家長,正正因咁才想知道一下實際情况,如果唔係我上forum做乜?重有一點我想澄清下,我幾時踐踏過你地學校?極其量咪一間"popular","多咗人會想報的好學校",or even "一間普通dss",同用咗股票做比喻咁上下啦,邊一part踐踏緊你地學校呢???

原帖由 shannonchan 於 11-8-18 17:12 發表

既然想知道實際情況,就請閣下謙虛請教英華家長之意見。因為只有已經做了該校的學生家長才可以真正了解該校。穿鑿附會只怕會令自己迷失方向。
原來都係怪我未夠謙虛,未曉用閃爍形容詞...

你重未答我邊一part 我有踐踏過貴校呀。

原帖由 shannonchan 於 11-8-18 19:30 發表

請問我字裡行間哪一句出現過踐踏一詞呢?
你唔係話我標籤咗貴校咩?

或者我又謙虛啲用另一個問法,請問我邊part令你有hard feeling 呢?

回覆 1# Wawawa_baby 的文章

自己學校咁好嘅話仲點解要插去人地度呀?一般黎講唔係不滿現狀,別處有好發展至走咩?

logic 問題,冇玩針對,

原帖由 jeremyphlam 於 11-8-18 23:22 發表
我諗佢冇,佢之前應該連個校名都未聽過,以為係新進直資…
新進直資,直資呢個term應該係只存在咗大約20年,2003年有小學的話即係話未夠十年,我唔會叫一層未夠十年嘅樓做舊摟囉!
你又太敏感喇。

貴校個名咁響想未聽過都唔得啦。

唉除小數1個半個家長外,其他講多半句都好似侵犯緊貴校,一面倒歌頌我就不如參加歌詠團啦...

原帖由 prettyrabbit 於 11-8-19 11:10 發表
算啦, 此 topic 已變得有点無聊, 總之要在這類thread發表意見, 最重要是要与那些enthusiastic YW parents wavelength 一致, otherwise便会得回10版紙回應.
YW噉好, 大家記住一定不要錯過啊! ...

i think so.

始終一個好forum是要容得下不同意見的。

原帖由 hwm399 於 11-8-19 19:43 發表
嘩! 做乜咁多踐踏人的說話? 又主覌又無最數據back up, 最弊係佢越講High!.
"popular","呢幾年多咗人想報的好學校",呢二我講過嘅說話你地就唔quote出嚟,係咪有啲問題?

我對貴校冇乜特別感覺,或者真係主觀啲真係只覺係一間dss同其他學校差別不大,我進此的原因係睇見有家長話yw家長感覺自我膨脹...而我睇見你地回應態度亦令我有這感覺(當然個別是有禮的)。你地自己都有家長話反嘅意見都要聽,如果唔係點知道點樣再有進步空間?
數據,我只信track record,貴校真的是2003年才再有小學的話,我覺得未夠長時間可以精確顯示數據囉。即使是2003年小一到書院都只係剛剛開始浮現真正的一條龍成績吧,有幾長track record? keep 住有好成績交到出嚟,自然增加認受性,到時張cert都升值啦。如果年份數字有錯你咪更正佢,反正你局內人我外人,使乜群情空湧?
每個歌星都有自己fans,你又自動代入了。

回覆 1# To_Ma 的文章

冇乜興趣再回應,收筆。
‹ 上一主題|下一主題