用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 2009-2010 K2M
go

2009-2010 K2M [複製鏈接]

Hi 各位

Ryan Wong(KIC)報到,好開心咁快有相熟同學/家長,真係好有緣。

晉媽
之前雖然不是同班,但已認識晉晉,感覺好得意。

Uncle Sam
我們都是4:00返學校。

Crystal So

原帖由 vsycheng 於 09-8-18 19:11 發表
Rita都係4:00 pm,我記得舊年K1C開學日都係同子謙及Ryan同組,確實有緣。

Rita Mom
真是有緣...猶記得第一天開學已同你交換電話以便通報,時間過得真快又一年,多多上黎傾下。

Ryan Mom

Hi All
同學仔聚會;Wen話老師打電話通知要帶兩個信回郵信封,自行決定帶啦。

Crystal

Good Morning All
I like it 打好基礎就好啦

小小報告
今日睇過小時間Bob the Builder;出去玩滑梯,仲話返學好好玩,似乎大校活動空間大些都會開心些。

晉晉是否乘搭新大校車,我見將軍澳線有新大校車,依然無安全帶,所以亞仔話不淮在車內睡覺,暫未適應好容易於車內fishing,小心!!

亞仔都話玩到顛晒,真開心首日已有良好印象... 慢慢你就知

原帖由 siusiusu 於 09-9-3 15:47 發表
stliu,

我問gaille野仲悶, 淨係"係呀, 係呀", 唔會講多半句;
我唔問, 佢唔講;

Siusiusu

我仔Ryan Wong同Gaille同組,多多交流。

Crystal

原帖由 siusiusu 於 09-9-3 18:26 發表
Crystal,

你姓蘇, Gaille都係姓蘇, 佢跟佢dad用台灣拼音做英文名, 所以姓Su

我問左Gaille, 佢一開始話唔識Ryan, 後尾又話好似係~~多多指教~

你PM俾我你住邊區丫, 睇下有無機約出0黎~~~呵~

...

Good Morning Siusiusu

Ha Ha如果約出來玩,去邊都無所謂啦,講到玩K1C就最踴躍,一call即到。我想其他家長/小寶都想一齊玩。

Crystal

原帖由 stliu 於 09-9-3 14:24 發表
siusiusu,

話你知, 有時問晉晉野真係好似推理遊戲咁架. 我問佢,佢隔離位果個係男定女, 佢都答唔倒架, 如果佢唔係K2生,我仲估佢究竟有冇返學添呀!
等我今日返去問下佢知唔知有個同學叫Moses...

...

Stliu
我有問亞仔有無識到同學,之前佢話驚老師駡所以無問,我想班內不能隨便說話。昨晚就話同Moses出去Tree House到玩,又因為全班做得慢,所以無得出去玩隧道。

原帖由 keroro_him 於 09-9-4 12:37 發表
子謙與熙熙唔同組,他話自己係香蕉組,都唔知真定假。

Uncle Sam

Uncle Sam
佢話子謙之前無返學,真嗎??他話自已是蘋果組,可能不是坐附近,所以無一齊出去玩。
明天又是忙碌的一天,放假忙過返工。

Hi All
昨晚問亞仔有咩做過:
1. 寫過"十"字
2. 出公園玩,去好遠過度,即邊度要出去,又不是???
3. 有上英文堂嗎? 無, 明天先見到Ms Ng
有其他家長報料嗎?

Uncle Sam
子謙玩到發燒,有可能玩Pet Society太興奮啦?期待星期六的約會,早日康復。

Crystal

原帖由 stliu 於 09-9-8 10:58 發表
CrystalSo,

講開學校, 佢地咪有張A-Z字要過膠的... 尋日我攞左出來睇, 好順手就擺返入個folder個pocket裡面, 晉晉見倒, 即刻攞出來, 就咁夾住響個folder度, 佢話老師叫咁樣放, 就可以只係伸隻手入去就攞倒, 而唔使 ...

Stilu
我睇晉晉是沉默不是羔羊,他也跟足老師的做法,好叻呀。
亞仔講學校的事,我會表現得好興奮,好似大家都一齊讀咁,我又會張你們的情報講吓,咁有聽眾就會想講呢?

Hi Selinashum126
好呀 有同學仔加入一齊交流。

老師真有辨法,把功課擋成玩意令佢地做得有樂趣。當返學校收暑期功課,老師話:你睇好好玩的功課薄,(心想你唔好玩啦,但口講是好好玩)。

昨晚問有無功課做,他才知機要做,真激c。
我見功課連英文紙無放入folder,咁佢老師要放出面,老師要小朋友快手咁先叻,吓每一步都跟足,真厲害。

Uncle Sam
小時不教大時無得教,我都累見不少令人氣憤的惡果,真係好得人驚

Hi 各位
昨天是否大部份小朋友都無返學呢???亞仔話只有4個同學上堂;子謙、英國+黑皮膚、自已、xxx,另我非疑所思....

昨晚已開始三樣功課,當然爸爸回來要佢再改啦。做功課+食飯,玩一會又睡覺,時間好趕,早上又未見就返工,快d轉返上午班就好啦。

Cruxcat
I agreed.

各位
有比小朋友帶頸巾返學校嗎?亞仔話長頸巾不能帶,老師不準:玩滑梯會容易夾著。

亞仔話要用街薄寫one, two, three,寫完Ms Siu會比貼紙。

Crystal

Siusiuso
有問恬生街薄要交嗎?亞仔帶再都唔見有印??但佢唔會無端端會寫生字??

Stilu
帶得兩條巾都是姐姐的忙中有亂,有次姐姐送佢搭車先知著錯鞋,急急忙忙上去換番。

Uncle Sam
昨晚問亞仔點解本英文薄無印印呢?因Ms Ng無時間,吓Ms Ng..因Ms Ng教英文,媽咪

Stliu:
昨晚亞仔問:媽媽你知邊個Jonathan Lui嗎?
媽:唔知邊個
仔: 即雷xx, Ms Siu讚佢寫A-Z字靚
媽: 我知邊個。

Siusiusu
我地講開課外活動,他提起恬生有好多嘢學;鋼琴, 游水,普通話....,我問佢點知咁多,你有同恬生傾計嗎? 佢學老師話:恬生你練好琴未,我去屋企睇你。真攪野
‹ 上一主題|下一主題