用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有關40網旅小一問
go

有關40網旅小一問   [複製鏈接]

ying8 發表於 17-7-10 21:13
如果你想入表荔天或協和,一旦派唔到又想叩旅小,仍有機會,因叩旅小嘅全部可參加筆試,但聽講試題比111嘅 ...

以今年為例,多了好多外區校友及其他人入旅小(葵涌丶荃灣丶青衣丶大圍同九龍其他區,家長冇校車也不介意,校舍大小也不在意,而且他們PM我話孩子一心入旅小,最多搬屋,直私考了只作backup,(他們有自行,大抽獎,110同000叩門入,好多學術水平高,有閱讀習慣,有些K2已考了GAPSK, 什至考了starters, movers等,基礎漢字500,全部25本已識)。
所以40網若想入旅小,始終是熱門學校,如果不選第一志願,我諗叩門比較難,加上細路人數又多!

thyhma 發表於 17-7-11 10:13
近年旅小學生升旅中,表現咁好,如果我係旅中校長,都優先收番啦!
估唔到最叻嗰批學生,寧願跨去港島讀名 ...

旅小收kg生其實冇茘天同協和咁靚,但學校管理好,老師教得好,越做越好,老師教到咁嘅成績實在難得,因是學校老師自己教出來不是只靠收生質素好及家長自己谷。
今屆派位受2014及2016雙數年升中的師兄師姐考Pre S one AT 成績影響,咁嘅成績,即2016果屆Pre S one AT都同樣考得好好!
詹校長的團隊真係得!

conniewktang 發表於 17-7-11 10:48

B1為主,其次b2, b3只13個(10%)。
可能因為教學好!

thyhma 發表於 17-7-11 14:22
對,睇番旅小升中名單,好大部份都係B1、B2中學,估計B3只有約10-15%,以津小黎計,真係唔錯。 ...

我叫一間中學副校數過,佢話只13個b3,13/120二10.83%。我唔肯定。

michellelee1979 發表於 17-7-12 00:49
乙二都入到,真係估唔到。

今年情況特別,加了咁多位!由每班平均27人變三十幾人一班,4班變5班。我覺得來年唔會咁易入,乙二入的機會好微!旅小之前低調,但是,宜家多人討論,又hit, 多了咁多外區人報,而且本區kg家長又like,按常理,如果家長like旅小,會唔會把旅小放乙二? 你話佢哋敢唔敢這樣填?我就覺得太過危險,並且浪費了個選擇。

ying8 發表於 17-7-12 05:39
唔奇吖,旅小係上年自行應收左好多表,幼稚園好多同學仔都報左,點知去到統一,教育局只係話全區間間學校 ...

如果40網的,去到要叩門,冇111都幾頭痕,因為要考筆試同面試,而且000的比起111的,份卷深好多!中丶英丶數都要考。

88881111 發表於 17-7-12 10:36

如果乙一入不到基福號碼唔會太靚,有人乙一旅小入不到,有 ...

我都不信乙二可入旅小。乙一好多也不入,要玩叩門,所以PM問我才知。基福仲多位!網上留言,真真假假,自己判斷吧!不用太過認真!

88881111 發表於 17-7-12 11:49

咁如果乙一不入,有冇機會乙二入?

Strongly Agree!

ebuddy 發表於 17-7-12 11:33
如果你只求面試機會,旅港全部會In, 只係非111份券深D,如果你對小朋友有信心,那放D心水係前面博下
...

係可以搏下,不過到時玩叩門果時,小孩已有小一丶二水平,或者叩得入旅小!好多111或110一心想入旅小的家長,K2早已為小孩入不了旅小而要叩門入旅小作準備了,K2已做緊小一丶二的補充,真係唔收咁多PM唔知旅小如今咁受歡迎,家長咁心儀學校!仲有啲細路咁勁!
我小孩小二插班入旅小,到K3才完成25本基礎漢字500,K3下學期已看中丶英文童書超過一千本,英文超前所讀年級,我個12月出世超細仔仲要早產一個多月。但睇番現在K2/3想入旅小的,好多學術與閱讀都比我的小孩叻好多!他們仲有好多公開試證書和獎項添!

tenko 發表於 17-7-12 12:13
按教育局既派位機制,無論no 係點都係派曬乙一先到乙二,如果派哂乙一位已經唔夠派,係無可能去到乙二。年 ...

Yes!

patpat904 發表於 17-7-12 13:25
我問了同學的爸爸2次,佢答我甲一乙一基福乙二旅小,入旅小(太太是新移民選校是佢填),當然我冇睇過佢份表 ...

講開旅小的新移民家長,原來相當高質素,我識果個住四小龍,有二部車(粵港兩地牌),媽媽開車送子女上學,他們做生意的,有學識,又謙虛,有禮貌,樂於助人,孩子成績佳同品行好,所以40網裡新移民都可以好高質,不止41網才有這些家長。

cherrieshum 發表於 17-7-12 14:03
善導派得非常好,我看到數據竟然比荔天更好,升Band 1率有57%。不過我不明白為何善導公佈的數據是2015-201 ...

但我有個表,看落只有四成幾,我pm你。

cherrieshum 發表於 17-7-12 14:03
善導派得非常好,我看到數據竟然比荔天更好,升Band 1率有57%。不過我不明白為何善導公佈的數據是2015-201 ...

2015-2017即小五至小六呈分年度這一屆。

ying8 發表於 17-7-12 15:15
善導應比上年差了少許,計埋瑪中,派B1都係得53人,有4x%,都算幾好了!
http://www.gccps.edu.hk/website ...

好多學校升中派位表只列出見得人的學校,差少少就冇出,有水份,所以總人數同實際人數有出入。通常派位靚的學校,會出曬全部人數,幾好幾差果啲都出,好似旅小,b3約只有10%,怕乜列埋出嚟。名校都有b3啦,間間有,只是數目少而已!估唔到旅小同長協b1%咁接近,都話旅小b1主要是老師教出來,不是只收返來或靠家長自己谷出來(要家長幫細路日日狂溫習或預先備課)。
我兒子讀舊校,我就真係成日幫佢溫習或備課,舊校教一課考三課,為應付測考,所以要備課。舊校老師唔知點樣教,上完堂好似老師冇教過咁,要成日溫書,自己谷,煩到我死,本身工作又忙,我以前兒子在舊校,我日日要抽好多時間陪太子讀書。
入了旅小,我都唔使點理佢,佢唔識先問我,邊洗預先備課或成日溫習,學校幫我搞掂,默書同測考先溫,又OK喎,個仔多了好多free time and play time, 所以好開心。另一個由舊校插班進旅小的家長也有同感,這里輕輕鬆鬆,愉快學習,不知不覺被老師谷起來。我又發覺,旅小中文科,正如補習社說,係深過好多學校,好似中作字數,小二已要作200字,一年作16篇作文,連測考果幾篇,成20篇,老師好勤快,批改咁多,真係冇諗過, 孩子不知不覺竟學會作成篇200字的中文作文了!

ying8 發表於 17-7-13 01:58
其實40網有好多媽媽唔上EK,無比較區內學校質素,鍾意揀新校、大校。佢地唔會理升中派位成績。 ...

但係唔上網都應該自己多問幾個各校用家,自己比較一下,唔好只追求新校或大校!
學校地方太大,學校睇唔到咁多,有時學生在暗角曳曳都未必有人知有人見。細校都有好處,人少少,老師可以睇緊些,管束學生多些,學生又會乖些,校風自然又會好些。先管後教,學生唔乖的話,成績又點會好呢?!
升中成績好,多人升b1英文中學,不單畢業生讀得上,而且是讀得好。旅小中丶英丶數各科都教學好好!
小學各科教學程度高,學生升中就唔會程度唔銜接,升了英中又唔會太辛苦追唔上。我識的旅小畢業生家長都讚校長好,老師有heart教學,又有愛心,所以學生即使升了b1a中學,食老本都得,再努力就可以在中學考得不錯成績!所以我老遠跨區冇校車都插班旅小,因為小學基礎好重要呀!

thyhma 發表於 17-7-13 11:43
旅小升中派位真係年年有驁喜,運動表現亦一鳴驚人,睇下校網就知,唔係一間死讀書嘅學校。上年EK唔少人話我 ...

話我地吹棒的其實並不是讀旅小的學生家長或並非心儀旅小的,見人哋做得好及家長滿意讚好都唔得。

thyhma 發表於 17-7-13 21:59
回覆 dogkit 的帖子

家長日日接放學,都有睇到!上智去年DSE,好多學科獎,都由旅小畢業生攞曬。但入開平 ...

其實最抵讚的是現任校長詹校長,佢簡直是把旅小起死回生的校長,佢使旅小不斷增值,學生成績不斷創高峰,旅小又越來越hit, 由較弱校變強校,講開又講,佢在旅小勁多家長fans!佢十幾年帶領旅小的功勞,真係抵讚!(emoji)

thyhma 發表於 17-7-13 21:59
回覆 dogkit 的帖子

家長日日接放學,都有睇到!上智去年DSE,好多學科獎,都由旅小畢業生攞曬。但入開平 ...

講開家長日日接放學,我仔同舊校一同學都由葵青跨區小二上同下學期分別插班入旅小,冇校車都讀。

好似我小朋友插班旅小,每天由青衣陪佢坐的士返學,之後我怕遲到再繼續坐的士返工,八五折的士都要$240(單程),以前我返工坐MTR 。放學孩子又坐的士($80內)回家,用了錢但省了時間。我覺得讀這間學校是值得的!
我仔舊校家長(也住葵青),孩子轉校旅小,她早上坐的士送孩子返學,再回家煑午餐,再坐車把午餐送給孩子吃,再回家。放學又坐車到旅小接孩子放學,一日六轉,我真係佩服她。她說孩子讀得不錯,旅小校風好丶教學好、老師又有heart、孩子又愉快學習,好值得喎!佢仲辛苦過我,但每次提起學校都好滿意,多謝我好介紹添!
有時跨唔跨區讀書,都要看讀邊間同值不值得讀。我自己只看校風同教學,校舍大小反而不是問題。

iampizzamum 發表於 17-7-20 02:07
希望到時候有機會認識詹校長!

根據hkpapa852資料,今年40網派位最好是荔天,第二已是旅小,稍微高過長協少少,長協第三!
這是旅小老師教得好的成果!

thyhma 發表於 17-7-20 09:07
旅小真係上緊,對比去年派位,唔單止荔天、長協、善導升B2a-B1中學百比率都下跌,外圍學校普遍都有下跌跡 ...

詹校長真係好得!一間學校好唔好,成績升定跌,同有冇一個英明能幹的校長好有关係!我好幸慶兒子入了旅小,各方面,我可以安心好多了!真的好感恩!

‹ 上一主題|下一主題