用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日民x面試不吐不快
樓主: laikaka
go

今日民x面試不吐不快   [複製鏈接]

回覆:今日民x面試不吐不快

不知所謂,俾我會即刻走去同個校長投訴,揮袖離開,車,咁既學校,「蟻」我都唔俾個小朋友去讀! 我建議你向傳媒報料,等社會知道呢D所謂名校對小朋友幾有「愛心」

回覆:bbalau 的帖子

同意
先申報,自己冇報呢間學校
但好驚訝有家長原來覺得學校拒絕在門外排隊interview的小朋友借廁所係冇問題!
學你話齋,茶餐廳/小店見到咁嘅情況都借啦,何況是一間所謂名幼稚園?! 而且D小朋友不是路過,而是等候interview。
不過佢當然有權唔借,但誓估唔到竟然有作為家長嘅,會覺得冇問題、為學校辯護、什至支持佢的做法。換著係自己小朋友遭拒絕,難道你們也沒有一點不快,沒有一點覺得學校行政太彊化,太不近人情? 難道你們會覺得學校好好?
坦白講,我覺得心寒。

kwansara    發表於 13-11-20 14:19
chiyin8    發表於 13-11-19 23:02
heidya  AGREED & SUPPORT  發表於 13-11-19 22:43

哈哈,我都覺得奇怪,一入咗學校就用得廁所,唔通入咗校門呢個行為就唔影響正在面試的小朋友? 入咗學校門D廁所變近咗

Oh 有人出來講事實,學校攪咁大型的interview 竟然唔預來訪者有如廁需要,好唔惦

我都覺得猛辯護的家長好奇怪,如果自己小朋友在那裡讀書,乜唔係更應該聽聽外人對學校的意見,有心的更可向學校反映,咁學校先知道自己或許忽略了小朋友的需要,加以改善,其實一味為學校講好說話有咩意義?有好處嗎?

chiyin8    發表於 13-11-20 23:25

回覆:lamlamkids 的帖子

小朋友排隊時急尿就叫冇做好本份?

回覆:chi99 的帖子

我就一早講咗,俾我即投訴跟住走,in都唔鬼in, 但我根本冇報名,因為不想小朋友讀呢類style的幼稚園,各方面對我來講都唔吸引。但好同意樓上講,唔係話讀就要認同學校所做的一切,盲目擁護。睇咗咁多post,我代入樓主的身分,想像自己小朋友in了又收了,本來可能不會為學校這次做法而唔要offer, 但而家睇到學校的fans咁盲目服從權威,又好分彼此,一副民幼生好優越的姿態,俾我有其他學校收就唔要offer了

回覆:dd0412 的帖子

極同意,越辯護越反感!

引用:+本帖最後由+lamlamkids+於+13-11-20+19:13

原帖由 lamlamkids 於 13-11-20 發表

既然大家既處事態度不同,再談下去,亦没意思。
我諗下下要講咩個人是否做好準備,真係更冇意思,而家就係發生了事情(小朋友急尿)而去檢討學校的做法。你不停話人哋冇準備冇做本分,都未計個小朋友得2歲,就算係大人也有預計不到的情況,如果有人肚 瀉,痾嘔又如何? 唔通就批評人食錯嘢? 你自己膽小唔敢借廁所是一回事,學校借唔借係另一回事,請別混淆。

引用:年年同一時間,同一新聞,可信性幾高,大家

原帖由 sherry_wong 於 13-11-21 發表
年年同一時間,同一新聞,可信性幾高,大家要諗諗
係咩?年年同一時間都有一樣的投訴? 同一時間可理解,因為係面試先會有咁多外人拜訪學校,但同一事件就真係奇,咁一係學校一路都唔知,一係一路都唔改善囉!
根本學校將「訪客如廁的需要」外判左俾公園已有問題,而家你係主辦單位,遠近一件事,你亦可以向家長解釋如用學校廁所比公園遠,讓家長自行選擇,但唔俾人用就係不負責任,喂,咁啱嗰度有個公共廁所啫,冇又點呢? 或者壞了又點呢? 是公園的責任嗎?咁大大大大間名名名名校攪面試日冇預計來訪者要如廁?
同埋,幼稚園的廁所和洗手盆是設計得特別小,方便小朋友,公園的廁所一定冇咁好,亦冇咁乾淨,我諗如果學校開放廁所,多數家長會去學校「遠D」的廁所,咁學校有冇考慮呢點? 一句叫人去對面公園就算,超hea答覆

引用:其實校方都同意有需要時是會外借給面試人仕

原帖由 naughtybj 於 13-11-21 發表
其實校方都同意有需要時是會外借給面試人仕,為什麼還有人要如此執着!?
難道真是把事情弄到不可收拾:sick ...
哈哈,究竟這事上誰是「沒有能力的幼弱者」,誰「對沒有能力的幼弱者無動於衷」?

回覆:cloudcloudrobot 的帖子

咪係,佢嘅答覆已經有其他家長答了,既沒些微歉意,也沒有提改善方法,官腔hea答,一聽就知明年一樣! 但佢哋會care嗎? 有心的教育者一定會,冇心嗰D咪唔會囉,反正唔改善都咁好生意,用最小資源達最佳效率,連廁所都費事洗多幾個,咪就係當辦學係一盤生意來攪囉。

回覆:sherry_wong 的帖子

哈,咁真係要睇下D老細buy 咩啦,呢間出名考學術,咁佢谷到個個細路D中英數lak lak 聲就自然有客,你睇佢嘅fans根本唔覺得學校唔借廁所有問題,仲話返你冇準備,要用尿片等等,同學校口徑一致!

引用:兩年前考K1我也出了同一個post同一間學校同

原帖由 marie12345 於 13-11-21 發表
兩年前考K1我也出了同一個post同一間學校同一件事,今日見到上新聞,回想那天,同囝囝學校外排,排第一,排 ...
所以我都話,呢間嘢不是做教育,只係做生意,好似佢啲fans話齋,「借就人情,唔借就道理」咋嗎! 你以為佢掛住幼兒教育個名就有高D的道德標準或體恤你多D? 從阿陳主任的回應,一聽就知唔會啦! 以後年年都一定會有家長不憤上來呻,因為小朋友N班或K1之前未必會來睇呢個板,咁佢D fans就話唉,年年同一時間都有同一投訴,質疑人地另有目的,即酸葡萄的陰謀論。你話幾無稽!

再講得清楚D,點解話呢間嘢做生意,做生意梗係講開源節流,講效率,講形象。咁佢借廁所俾你又冇$賺,又要搵人招呼教你點去,仲影響interview (即搵客仔),仲有,借咗俾你你又唔會大字標提多謝佢,一D著數都冇更係唔做啦! 佢理得你瀨又好,去公園痾完重頭排過隊又好,閣下自理。咁遊學團又唔同啦,聽起上來幾勁! 開源工具之一,個團本身一定係賺$架啦,我唔信蝕$攪囉! 咁大間學校一定有資源,問題係佢點用啫,另一個post有D家長話唔明D幼稚園點樣commercial , 呢D咪叫commercial 囉,即係冇著數,冇$賺的,做咗冇credit的,盡量唔做,將D資源放在有回報的投資上,例如谷小朋友參加比賽拿好多好多獎show得出來,去咩英美遊學,分分鐘見埋報上兒童雜誌嗰D活動,多多資源都投落去!

千奇唔好將佢同傳統貴族學校相比,問下人哋LaSalle , Maryknoll 等會唔會叫個來interview 嘅學生去公廁! 咁都叫得出口咩?

回覆:chumiguan 的帖子

喂,你記唔記得之前有D回應,話我哋呢D要求學校借出廁所的先係怪獸家長呀

回覆:chumiguan 的帖子

暴發戶! 形容得好生鬼,個陳主任回應傳媒都仲係叫D人去公廁,乜佢唔覺得肉酸嘅咩?

Chirley  對小朋友都咁, 好無人情味  發表於 13-11-22 11:23
‹ 上一主題|下一主題