用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 深水埗有好小學嗎?
樓主: ankle
go

深水埗有好小學嗎? [複製鏈接]

原帖由 ankle 於 11-1-4 10:34 發表
原來培正係私校黎架, 我真係大鄉里, 我以為係直資~
不過因為培正校風好(都係聽人講咋)都會試下~

培正小學/中學都係母語教學, 小學約有300人, 但係每年P6學生只有30% (90人)屬於band one生.  好多學生升中時會揀其他學校, 如果想升英中, 除咗校內成績要優異, 仲要自己係出邊補習英文與普通話等...本身小學學費都逼近$3,000, 所以要三思先好揀培正.

原帖由 cherrieshum 於 11-1-5 08:25 發表

聽聞SFA功課很多,課程深,很多名牌學校喜歡收SFA的插班生,是不是真的。

我有2個小朋友依就讀SFA, 其實SFA的功課並不是外傳咁多.  課程雖深, 但係我所見的學生都讀得開心.  幾年來, 我哋倆公婆都唔需要睇小朋友的功課, 但係2個小朋友的成績 so far so good la!

原帖由 kyliejet 於 11-1-10 18:07 發表
培小只有30%Band 1生? 是否真的?

我姪女舊年培小畢業, 去 St. Paul's Convent 讀中學.  佢其中一個好成績的同學去咗女拔.  從佢哋得知培小大約30% 是 band one, 應該唔會錯喎.

原帖由 silvia_ng 於 11-1-11 00:10 發表

我朋友仔話個個月都有評估呢...其實會唔會好大壓力呢? 定係D小朋友已經"滑"哂, 唔會再覺得有壓力呢?
因為佢地擺明讀深一年(或者更高), 對小朋友黎講都唔容易了。 ...

我的小朋友係 P1 - P4, 係評估或測驗之前從來唔温書.  佢哋直情將評估, 測驗當作係做 Class Work. 考試前的温書用唔使 1 hr 就温完一科.  聽其他家長講起, 佢哋小朋友都係咁.  大仔係 P5 開始先唔打"天才波", 開始感受因呈分試的壓力.  其實小朋友日日浸係如此的學習環境已習慣, 甚至享受學習的過程.  但無可否認有啲小朋友可能覺得少少吃力.

原帖由 MySweetBB 於 11-1-11 12:48 發表
我識D SFA家長都係話功課量OK, 小朋友讀得幾好, 但上到來BK D 人就猛話SFA死谷, 辛苦到C, 校網又唔好, 狂踩, 最好笑就係踩D人係無小朋友響樹讀, 真係唔好好明 .

...

其實到 P4 功課真係唔算多, 我小朋友經常係學校已做晒 or 做咗大部份功課.  如果有 E-Home Work 就得等返到屋企先做. 好多時係屋企係睇由學校圖書舘借返來的書.   反而依家一般小學的功課量較多, 我有朋友的仔仔係屯門一間小學就讀, 試過一日有18項功課.  

如果本身沒小朋友係SFA讀, 好多資訊都外傳聽返來, 比較難判斷真實情況.  至於校網問題, 我都同意對男仔比較不利, 女仔則幾好.  不過因為SFA有80%+屬於 band one生, 大部份學生應該係自行階段被收.

原帖由 kyliejet 於 11-1-11 09:37 發表
Silvia,

我都覺得培小應該不只30%Band 1 生, 好多津小都有這個成續了, 培正又點會咁唔值錢?

成績 top嘅學生去考其他英中, 好似多啲男仔升讀培中.  姪女話, 舊年畢業時, 培小校方要佢哋俾心機考好中一分班試, 藉以提高培小 band one %.  

以上資訊來自好close的叔仔/姪女一家, 一般家長係無法嚮學校的相關網址得知嗰間小學的 banding資料.  因為教育局規定不可以係學校網址披露banding資料.

或者有其他培小的家長可以提供資訊.

原帖由 apsm 於 11-1-16 09:01 發表
請問學費幾多 $$ ??

我想搵o的 half day 的學校

有冇suggestion ?

SFA 學費係$2,500/month x 10 months(全日制).
但係依家趨勢係漸漸轉全日制喎!
‹ 上一主題|下一主題