用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 學琴一堂要$1800好誇張
go

學琴一堂要$1800好誇張 [複製鏈接]

我上網看看那一間維也納國際音樂學院,感覺上這所學校好像有點「掠水」。一個三個月的幼兒班,有5個小朋友,收$8400一個 course.
坊間有大量的音樂班,真是要認真睇。
至於 Master Class,我所知如果是有音樂天份的,大多會考入演藝的 Junior School.  那裡能跟到在香港最 top 的老師,也不用 $1800一堂。

原帖由 smellycat 於 10-3-30 17:37 發表
多餘!演藝 Junior 老師, 經驗差到冇朋友!! 好似我朋友個仔咁, 本來跟一位維也納回流返港既小提琴大師學, 後來考入左演藝 Junior 諗住正啦, 唔駛捱貴學費啦, 結果咪又係要走返轉頭! 演藝 Junior 老師, 一係大陸派, 一係 ...

吓?Are you sure ?
演藝 Junior 的學生,大部份都是讀 DGS DBS St. Paul Co-ed Maryknoll 的,你當他們的父母是傻的?

你認識張緯晴嗎?她也入讀演藝的。
http://www.hkpo.com/tch/concerts_and_ticket/artists/artistsdetail.jsp?id=821

一定要維也納的大提琴家才成,咁我諗在您心中美藉華人馬友友 Yo Yo Ma 一定不入流了。

點解你咁大反應?我從來沒心去抹黑那一間維也納學校。不過你地愈咁講我就愈覺得可疑。。。

原帖由 honkie 於 10-3-30 21:40 發表
請大家靜心d,就好似揀本地學校同國際學校咁,唔可以直接比較又唔可以話邊個好d,我估你地可能一個有仔讀緊演藝 Junior,另一個有仔讀緊維也納,無所謂啦,其實所有家長最終目的都係想照顧好自己d仔女等佢地學多d或者接觸 ...

No!
我只係睇唔過眼有人借 BK 宣傳某學校。雖然好多學校都利用 BK 宣傳,只不過 Lee 間收費特高,感覺上不太老實。我先出聲叫大家小心為上。

來來去去都是那幾個人在不同 forum 講同一間音樂學校。。。

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2189750&page=2#pid32800767

還要抬高自己為「國際學校和本地學校的分別」。。。
N年前在大陸已有「真假維也納樂團」事件,估不到原來香港也有,大開眼界。

多謝版主的明察。

原帖由 edea 於 10-3-31 13:28 發表
各位會員:

經查証後發現以下會員為同一人做媒作出商業宣傳:

smitlie
honkie
sunland

更奇怪的是自己在分身宣傳還要舉報其他提出質疑的會員.  

敬請在為貴子女選擇課程前重新考慮以上會員評語的可信性.

版 ...
‹ 上一主題|下一主題