用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 如果再選擇一次,你們會幾時開始讀國際學校? ...
樓主: kml32
go

[其他] 如果再選擇一次,你們會幾時開始讀國際學校?   [複製鏈接]

回覆樓主

呢度一定好多人答由細讀IS,但我識好多LS轉IS嘅家庭,佢哋讀LS果陣都係咁計劃,唔係唔鍾意LS先轉。

I mean no offense,我識好多由k1讀IS龍校家庭,都係唔想煩,佢哋本身對LS都唔多了解,講到LS就認為係傳統教學。事實上新派直資私校好多都唔係填鴨式,我都聽人評價過某些校係講中文嘅國際學校。

回答你嘅問題,如果係讀sis,cky,vsa呢哋重視中文嘅ib學校,我會揀由細讀起。如果係esf呢哋Chinese for fun嘅學校,我會先揀新派LS讀完三至五年小學先轉。理由好簡單,我唔想放學再補中文,我亦唔想自己教。所有選擇都有得有失,只要小朋友鍾意返學,其實初小讀邊間都無乜所謂,有時係家長太執著。

timzoeydon 發表於 20-9-30 00:32
回覆 deco99 的帖子

其實我覺得你又唔好誤會每個家長認為本地嘅學制就等於填鴨,我哋亦都知道唔係間間本地 ...

心平氣和探討,唔使話得罪,我完全同意你講「本地制課程就係本地制課程」,同IS係兩樣嘢,只係話有哋學校幾似IS。我從未覺得學校應該只分兩類,因為兩間LS或兩間IS差別都可以好大。我自己喺國外好多年,我係教育界返工,我個人就覺得沒有一個學制係完美,所以我覺得初小無乜所謂。如果真係好認同IS,梗係應該由細讀,我只係話我識嘅好多人都唔係呢個情況。

至於自己教中文,好睇小朋友類型,我自認無法輕鬆教到我自己小朋友,所以都話係個人選擇,無需認同。

同埋我諗起我仲有另外一個原因,唔想小朋友只接觸富貴家庭,呢個我唔多講,因為我知有好多人諗嘅完全相反。

Osiana 發表於 20-9-30 04:55
IS就係IS,LS就係LS,兩者其實係好唔同,係理念,學習模式,內容,思考分析力培養發訓練風方面都好唔同。
...

完全同意唔需要比較,每間學校、每個小朋友都好唔同。

因為樓主問,我咪分享下我見到嘅情況。如果好鍾意某間學校或某種學制都應該一早就揀好,現實係好多人都無咁堅定。我覺得香港家長有時壓力過大,好似幼稚園揀錯就好大獲咁,但小朋友人生好長,家長都唔使乜都揀最佳timing,我個人覺得無咁緊要。

dbchu 發表於 20-9-30 10:24
其實LS 同IS嘅家長思維已經差好遠...好似上面有家長提到唔想小朋友只接觸富貴家庭,其實反而IS唔多人會care ...

都唔係話家庭之間嘅比較,係小朋友有哋嘢會take it for granted. e.g. 我識小朋友唔理解點解自己屋企無車,因為同學屋企個個都有。

我都話呢個係個人選擇,唔係好想講,就好似小朋友應該窮養定富養,真係個個理念都唔同。

964000 發表於 20-9-30 09:32
我和你看法相似,始終人人着眼點不同,我揀學校不會單看語言,也不會只看學業成果,不是說不重要,但我會 ...

無錯,每個人priority唔同,可能因為我小朋友喺國外生活過,我哋鄰居都好多外國人,所以我唔係好介意初小miss咗好多活動。我覺得IS最好一點就係拓寬小朋友視野,如果所有人都可以保持open minded,呢個世界都美好好多。

dbchu 發表於 20-9-30 14:31
如果個小朋友係讀IS, 問依個問題基本想只係一個問題,唔係咩自自卑,負面野,因為基本上唔會咁去比效,我見 ...

都唔係咁簡單,我唔想講好多,因為始終係人哋屋企嘅對話,個小朋友都yr7,由k1讀is名校,佢係迫父母買車。我唔覺得個小朋友有好大問題,都可以話佢有d天真。家庭背景唔同都唔只係會唔會比較咁簡單,可能我真係唔應該提呢個問題,因為有好多可講。

Again,都係個人選擇。我哋送小朋友入IS都係希望佢哋有critical thinking,唔使跟「正確答案」,生活中好多問題都無標準答案,唔使互相說服。

mandy_ng207 發表於 20-9-30 15:42
岔開話題講吓,我仔有同學由無車變有車(因為搬咗去大埔山旮旯屋苑),又有同學由有車變無車(因為由村屋 ...

(輕鬆討論就吹多幾句,放假都無得出遊。)我唔覺得係學校問題,我甚至唔覺得佢有好大問題。可能我表述唔清楚,佢又唔係發脾氣咁迫,只係唔停搵理由說服佢父母買車,主要原因係佢見人哋有車覺得好方便,佢覺得香港大部分家庭有車。所以我話佢都有d天真,唔單呢樣嘢,總之佢有d離地,一定同家庭教育有關。我都話LS同IS小朋友氣質性格唔同,但我唔想話IS小朋友全部都係長處。睇各國處理cov19我諗起戴口罩呢個問題,cov19之前有幾間IS唔允許小朋友戴口罩返學,我其實都唔介意呢個規定,但好多家長介意,只能話睇問題角度唔同。Again,都係睇家長認同乜理念,priority係乜嘢。

mandy_ng207 發表於 20-9-30 16:20

其實家長嘅理念好重要……家長buy邊一套,就會入邊一類 ...

完全同意,有人話揀學校要啱小朋友,但點樣係啱都係睇家長理念,比如都係內向小朋友,有人話乖啱傳統,有人話要讀IS培養自信同表達。

Osiana 發表於 20-9-30 19:22
在教育階段中,最重要係學前教育及小學教育,唔係好似你講到無乜所謂。如果你係教育界返工,是否真正從事 ...

我係從事教育工作,我都唔鍾意填鴨式,但我唔覺得所有LS都係填鴨式。鍾意IS就應該明好多問題唔係只有黑或白,IS學校都參差不齊,冇必要否定其他家長嘅選擇。

細佬Bebe 發表於 20-9-30 20:36
IS小朋友係單純啲 但同時好大機會係少少離地

咁IS普遍家庭財力in general ok (如果唔係 都消費唔起學費) ...

佢父母未被說服,只係同小朋友爭論咗幾個月,呢個唔係香港平均水平。

我都唔敢話IS小朋友離地,一定俾人話係個例。我自己真係帶小朋友去深水埗參加公益活動俾佢「開闊眼界」,好多嘢未經歷好難相信,睇窮富翁大作戰就知。

timzoeydon 發表於 20-9-30 20:51
回覆 細佬Bebe 的帖子

冇錯, 因為香港工種比較少,所以偏執性令好多人覺得某d行業係特別高貴,好似做到呢份 ...

你講得好好,每年我見幾乎所有狀元都揀醫科,我覺得好悲哀。我可以理解基層家庭出身小朋友無自由追夢,但真係希望香港嘅價值觀可以多元化。

琴日剛好同朋友講到香港人鍾意投訴,佢話呢嘅係我哋嘅權力,我都費事多講,有權力都唔一定要用啊。
‹ 上一主題|下一主題