用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) 2011-2012 P.2B 家長交流區
go

2011-2012 P.2B 家長交流區 [複製鏈接]

Hi,
My daughter is Rowena (from P.1A). Nice to meet you all here.

好快又要六點幾起身返學啦, 大家準備好未呢? 大人同小朋友都要努力!

開學啦!  開學啦!
希望各位小朋友開開心心!  
亦希望各位家長唔駛勞氣!

日後多多提點!

原帖由 Loihei 於 11-9-2 21:31 發表
1. 下星期一帶二上1册中文書
2. 下星期一中文朗誦試音(1ST RECESS)
3. 帶中數2上A冊
4. 交訂午膳回條及支票
5. 交訂書表格及支票
6. 家會回條及支票
7. 訂補充支票
8. 學習目標 (有一個LABEL-學校排的, 把2R相貼上LA ...

請問label是否一張青色蘋果形post it?
Rowena話係2R學生相?????
2R相比post it還要大, 點貼上去???

請問有冇人知課外活動中的“女孩天地”和“生活真多紛”係D乜?

Miu,
Rowena係入咗英文集誦。
佢有去合唱團試音, 不過都係唔得, 佢有唔開心。
囡囡話課外活動通告唔係個個同學有, 所以我諗派得畀佢就要填。

原帖由 Loihei 於 11-9-3 19:26 發表
係呀, APPLE LABEL. 相是一副平時相片, 要半身.自己剪才.  

thanks, Loihei.

原帖由 Mui_Mui 於 11-9-5 11:40 發表
各位,想問下大家知唔知呢兩個weeks係咪都係要執晒成日的書?我記得P1好似係咁...不過都想confirm下,你地都知啦...d書真係重到呢...

Mui Mui,
Rowena 今日已經跟時間表執書包。佢話今日有用過GS書, 無帶的要返屋企睇返P.2,3。

原帖由 Mui_Mui 於 11-9-5 20:52 發表
TszYingMama,
Million tks.我收到啦...但係我發覺我同你囡囡都無寫到邊日係E.Maths...我記得P.1嘅timetable有分到架...有無邊位媽咪會知道呢?
另,我個女寫左星期五尾二堂係Chinese

...

關於ENG MATHS問題我都有問過囡囡, 佢話時間表係無寫明。 我叫咗佢明天問MISS CHONG,有消息再話畀大家知。

請問大家的囡囡有無話老師要求佢哋要將食物同水壺入晒落一個袋度去小息?

任務失敗, ROWENA唔記得問ENG MATHS的事。

原帖由 Mui_Mui 於 11-9-6 09:40 發表
Rowena0219,
今日阿女就係無帶GS...不過我未同佢睇番P.2-3...今晚要補番睇...tks for your information.

唔好客氣

原帖由 Mui_Mui 於 11-9-6 09:43 發表
Rowena0219, 我個女一年級已經係咁小息...唔知係咪老師要求,不過佢就咩都放晒落個食物袋拎出去小息架...所以佢個食物袋好dirty...佢話因為成日放地下所以搞到污漕晒

...

佢P1時就係小食一個袋, 之後孭水壺。 宜家就要搵過個大D的食物袋畀佢。

囡囡都有話今日數學QUIZ, 佢話係測返P1的課程, 仲有英數。

原帖由 Mui_Mui 於 11-9-6 16:54 發表
我頭先問阿女...佢無講有Maths test...佢only話今日有兩樣功課...唔知係咪呢?  我個女不流都好甩漏架

今日的功課係:
(1)閱讀理解(一) ;
(2)Vocab Writing (8words, 3 times each)

原帖由 hov95 於 11-9-6 18:06 發表
Vanessa 今日先攞返個萍果貼紙, 應該點做既, 請各位媽咪幫忙, 另外我女都有講數學測驗, 我都唔知冇同她溫, 咁明天會唔會有其他科測驗既

hov95,
Vanessa身體無恙了嗎? 保重!

至於蘋果貼紙, 我個女的做法:貼一張穿便服的証件相(CUT走背景)在蘋果貼紙的底部, 然後在相的兩旁寫上學習目標。 (希望幫到你)

老師無講過要QUIZ,我諗係想知道佢地仲記得幾多。

原帖由 hov95 於 11-9-8 18:10 發表
Amy, 多謝你呀, 女女己經冇事啦. 好再又和你同一班, 可以多提點我, 真係感動  默書又來啦, 大家又要開始加油呀!

hov95,
囡囡冇事就好了。 我今年應該不會如沒去年般活躍, 因家姐今年P6緊張D!我都會上黎睇睇。(不過未必係當日)
所以Rowena今年都係要靠自已。(好可憐!)其實我舊年下學期已放手默書畀佢自己溫。

大家一齊努力!

中秋節快樂!

原帖由 hov95 於 11-9-12 15:25 發表
請問今日英文功課係做咪, 因啊女抄唔到, 多謝幫忙!

1) Grammar book 3A P.2
2) Vocab writing "7 days in a week"  (7 words, 3 times each)
3) Corr vocab (1)
4) Bring Magic on Wed

原帖由 TszYingMama 於 11-9-12 23:10 發表
7 days in a wk is Monday, Tuesday x 3? My daughter does not mark this.  Can u explain more?  Yesterday she also 欠交一樣功課。too bad!

我個女的做法:
Date
1st line: 7 days in a week
3rd line: Sunday X3
5th line: Monday X3
7th line: Tuesday X3
.
.
.
last line: Saturday X3
‹ 上一主題|下一主題