用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 剛1歲證實發展遲緩(6歲放棄主流,入讀體障) ...
樓主: methy
go

[其他] 剛1歲證實發展遲緩(6歲放棄主流,入讀體障)   [複製鏈接]

e位係咪一星期反一天??
我阿仔一星期反4日堂 好忙..

methy~~
你個仔仔都好叻喇 學行都叻左好多 最緊要佢有想行ge動作而家行1,2步 我估2個月到會自己識行 我個仔都係 你講個d推拿+心橋言語治療訓練係點ga?? 物理治療都係多做按摩有冇分別架??
我個仔就快23個月喇 行路都仲係好易跌中下中下咁 有人話佢係咪岩岩識行 我個刻真係唔開心 整體體型仲係冇咩進展 不過認知方面叻左好多 而家都算識識地講野 街街,daddy,今日好突然咁叫爺爺 開心到我地笑到4萬咁口,係都唔肯叫mama>< 不過都好開心 2歲前都講到野
我同你仔仔ge期又係爆滿
day1睇中醫
day2,4,5,6上右腦學前班
day3物理治療
day日 就day off 可以休息下

原帖由 ihpekkleduck 於 11-10-27 16:28 發表
我仔26 months 都係講太空話, 終於排到心橋做評估, 想問下你覺得治療OK ?? 隔週一次會不會太耐??

俾bb聽多d音樂有助言語發展 你個b識講咩音??

我都好耐無上黎留言喇 hi methy  我想問下你個2個鍾暫托 係咪特殊幼兒中心個d 幾蚊一個鍾?? 我好彩有人介紹我去個到報名 阿仔等左一個星期可以反一星期一日2個鍾  反pg 係家長陪同個隻定係放低佢??
上個月睇左醫院職業治療唔洗再睇,言語岩岩下星期有得睇,仲未識講2個字音,疊字咬字唔清,佢最叻讀A,C,F,G,H,M,O,W, 字母 ,我阿仔而家都轉左時間
1,物理,學前(2個半鍾)
2,一對一右腦2個鍾
3,暫托2個鍾
4 學前
5.一對一右腦

回覆:methy 的帖子

出世到而家都未到最低個條線
我仔都係得個廿二,三磅到 食極都無肉
真係成條柴 就係想搵下有冇其他方法幫下個仔

學牌父母  雖然send 錯post, 但有小意見, 希望樓主唔mind 啦!
不如你試下用粥水開奶比BB, 咁樣會比較吸收, 呢個方法我用咗一段日子,每次小朋友病後無胃口,我都會咁做   發表於 13-1-30 17:58

回覆:波蘿包1 的帖子

Send錯左post

回覆:剛1歲證實發展遲緩(3歲以為追得7788,又停滯不前)

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆:methy 的帖子

好耐無聽你仔仔消失 最近點呀

引用:回復+methy+的帖子 我小朋友已3歲幾有發展

原帖由 新手蝦米 於 13-06-13 發表
回復 methy 的帖子

我小朋友已3歲幾有發展遲緩問題, 而家仲等緊醫院排期做評估, 一條好慢長的路...
咁耐先排期??3歲幾喇喎 ??反學未

‹ 上一主題|下一主題