用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) [KTS]2009年9月小二家長入嚟啦~~
go

[KTS]2009年9月小二家長入嚟啦~~ [複製鏈接]

我又報到....

得意媽,

我女一樣呀!!我話你無考試,所以要重讀P.1,佢諗左一陣,都係要讀KTS呀!!
見佢讀得咁開心,真係覺得當初無選擇錯誤

原帖由 得意媽 於 09-6-26 00:18 發表
報到先

估唔到小囡喜歡返kts 既情度係.....................就算重讀P1 都要讀

thanks wasabb
不要讓孩子走上安逸之路,教他面對挫折,要讓他有一種危機感,培養抗逆能力。

我玩得大d~~

女: 咁係咪人人一齊再讀p.1呀?

我: 唔係呀,其他人有返去考試,得你無考咋!!

女: 吓....(有d謊張...想了一會)咁我返去考番得唔得(好認真)

我: 唔得o架喇,老師打電話俾我話無得補考.

女: (想了一下)咁...好啦...(失望+無奈)

我: 咁...不如轉校啦!

女: 唔得....我一定要讀kts!!!!

我: 咁好啦...老師都有話,如果你乖乖溫習番未考的科目,就俾你升p.2,開學時會考下你識唔識o架!!

女: yeah....

原帖由 kachunma 於 09-6-26 09:50 發表

我報到....!!
我都有同我仔講無得考試要重讀P.1,佢話要即刻返去考喎!我問他如留班仲讀唔讀kts?佢話梗係讀啦!我唸 趕佢都唔走,oh!話咁快一年啦! ...
不要讓孩子走上安逸之路,教他面對挫折,要讓他有一種危機感,培養抗逆能力。

學校實唔敢派啦....如果俾你見到你仔/女今次係100分而又唔計嘅,你估你嘈唔嘈佢丫嗱!

原帖由 kaka_c 於 09-6-26 18:01 發表
我都報到先!!
中文科有考,咁派成績表時會唔會派中文考試卷

Hi, all, let me update mine.

2A
得意媽, kachunma, littlehipo, winny,bluesky999, Siuming, YIYIKO, peony2002

2B
AnnKwok, jc_mom, rubyngan, wasabb, littleworld, 1429, sac.wen, Gicobaby,  kaka_c, carsondaddy,
jesspa,

2C
yanma2002, Heiyanmom

應該是派成績表那天

請問明天放幾點??

原帖由 wasabb 於 09-8-31 09:07 發表
餐單是在家長日那天派的---> when is Parents' Day???

請問通告#041是幾時派的??

原帖由 得意媽 於 09-8-31 11:45 發表

通告#041 寫12:15
我囡搭校車, 所以我冇為意, 通常上車先通知我地幾點落車.

Me 2 !!我都係大安旨意學校有得影

原帖由 wasabb 於 09-9-2 13:15 發表
我仲大安旨意諗住開學响學校影,依家要嗱嗱淋出去影,真煩~~!!

得意媽,你真係好勁,d通告係睇得好認真呀,仲要記得哂喎,佩服..佩服!!
今年小女同令千金一班,記得"射"住呀!!我o個個真係好懵o架!!  

原帖由 得意媽 於 09-9-3 22:25 發表

學期尾比書簿費已包埋1包宣紙 價值27個大烊.

又係打通告#既時候喇, pls refer memo #015/0906
乙類-校簿及文具用品

rn,
佢地唔提起,我都唔記得我都有訂原子印,不如我monday去一粥麵搵你丫,好嗎??

原帖由 sac.wen 於 09-9-3 13:45 發表
rn,

請問你明早會否返校 ? 我想比番原子印錢你呀 !

rn,
sorry呀!!原來我女收左又無話我知 .....不過我都要來追你.....俾番錢你呀!! 咁你星期幾會嚮o個度呢?我過來搵你丫.

原帖由 rubyngan 於 09-9-4 17:55 發表
PEONY

你收到印未...據亞女報告..佢第一日開學就比左你亞女收..
唔好來追我...
monday i am not in there (i can't type chinese)

得意媽,
1429全對呀!!
囡囡無事嘛 ?!聽我女講今日有兩個同學無返學.

原帖由 1429 於 09-9-8 17:23 發表
得意媽,

2B的生字是: 綠豆, 弄溼, 碟子, 棉花, 陽台, 喜歡
共6個, 每個3次, 我想是一樣, 課程大綱一陣送到, 要貼在書.

阿囡冇嘢吖麻?

數作1~~唔難
數高1~~好難!!

原帖由 得意媽 於 09-9-8 18:42 發表

唔該晒!
兩個同學無返>>> shu! 1/2機會好易被點相

亞囡今日冇咩喇(佢尋晚zzz左12粒鐘), 鼻水都少左好多喇, 如今晚果覺zz 得好, 聽日會返學.

今日既數作1難唔難做? ...

ALL,
今日輪到我女發燒(37.4)無返學喇!touchwood只係微燒同有少少鼻水.今朝佢一知道唔駛返學,就用比
平時快的速度食完個早餐,爭取時間即刻玩!!

OH....原來張"UNITS AND THEMES"之前已經派左,我揾到了,只欠DICT. CONTENT (3). THANKS!!

sac.wen,wasabb,

多謝關心,佢無燒喇,醫生話小小傷風啫,無咩大礙

2A,

想問一問什麼是"UNITS AND THEMES",另外,褓姆帶回來的功課袋裡少了DICT. CONTENT (3).有沒有人可E給我呢??唔該哂.

原帖由 sac.wen 於 09-9-11 14:33 發表
hi peony2002,

比多d 水佢飲, 迫佢訓多d. 祝佢早日康復 !

littlehipo,

佢都有打俾我呀!!聽佢把聲,覺得佢幾NICE~~

原帖由 littlehipo 於 09-9-11 17:33 發表
Peony2002,

Take care! Our class teacher, Ms WU called me ataround 1530hrs to say hi.

得意媽,
唔該哂!!
原帖由 得意媽 於 09-9-11 17:57 發表

Pls find your mailbox @hotmail.com

2A,
請問詞庫P.41要做什麼??什麼第一次作文??

16/9 係第1次作文評估, 而詞庫headline係”上學期第一次作文所搜集的詞語"我估係做完要黎16/9作文卦.--->>我都係咁諗....但係又無題目,咁空泛,好難諗啫....

原帖由 得意媽 於 09-9-14 19:19 發表
2A 詞庫功課>>>> 以下內容未經証實

媽 : 詞庫點做?
囡 : 唔知呀!
媽 : 咁點做, 老師冇講咩?
囡: 回魂後(真係剛zzz醒就捉住佢問) 老師話自己諗d 形容詞e.g. 開心, 快樂, 填落去.
媽 : 咁填幾多 ...

rn,

阿女好D未??飲中藥咁苦係難攪D....慢慢氹吓佢啦!!祝佢快快好番啦!

原帖由 rubyngan 於 09-9-14 18:15 發表
AnnKwok,

唔該哂..亞女今日都無返學...佢都係有少少感親..咳都成晚無瞓..氣管收縮..比左氣佢smell至瞓到..所以由佢休息一天...睇左中醫..(食葯就 )

...

same same
不過,佢有聽過"小狗在公園玩耍"喎!!佢話係例子喎...

原帖由 zzss 於 09-9-14 21:34 發表
我囡直頭話老師無講過點做, 隻合大家意見後, 我同佢講話人地話老師話咁咁咁...佢話完全唔知,完全無聽過, 死未
‹ 上一主題|下一主題