用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) [KTS]2009年9月小二家長入嚟啦~~
樓主: wasabb
go

[KTS]2009年9月小二家長入嚟啦~~ [複製鏈接]

喂...你數到呀?!不如你話過我知先啦!!
小測我係早兩日先醒起,問佢幾時測話??佢話測左啦....
我通常只睇佢錯o個d.我就覺得唔深...但我囡通常都係錯淺o個d,深o個d就反而識

原帖由 得意媽 於 10-3-29 22:30 發表

使唔使聽日我話過你囡知
聽我囡講佢地堂上對未必續題解架, 按照果2版補品如果要佢地識晒我諗2堂都唔夠

上週完全忘記左數小測, 我囡講老師話今次數小測d 題目都幾深喎. ...
不要讓孩子走上安逸之路,教他面對挫折,要讓他有一種危機感,培養抗逆能力。

2邊各有2條側斜線各組成一對<----係喎...這個睇唔到添....要延長先睇到呀!!

原帖由 得意媽 於 10-3-29 23:08 發表

上中下三條橫線有三對.....上中, 中下, 上下
2邊各有2條側斜線各組成一對
不要讓孩子走上安逸之路,教他面對挫折,要讓他有一種危機感,培養抗逆能力。

原帖由 1429 於 10-3-30 09:12 發表
得意媽,Peony2002,

唔好意思, 我想問清楚數學d野, 因為我比阿囝講到我都亂埋:

1) 平行線, 係咪平行就得? 但阿囝話老師重要連條線都一樣長先得.

2)垂直線, 係咪要好似個"up side down 嘅 T" 有直角先得, 當條直線 ...

1) 係平行就得,唔駛一樣長
2) 一有直角,就係垂直線,穿左都係垂直線
‹ 上一主題|下一主題