用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 討論吓中學點樣有較好成績!!
樓主: oscarmama
go

討論吓中學點樣有較好成績!! [複製鏈接]

oscarmama 發表於 12-8-1 13:23
小兒將升中,有時見有post都話自己子女成績頗好,好想請教吓。其實大部份好成績嘅中學生需吾需要補習?
小 ...

我囝也是讀band 1,今年升中二,由小學到現在都無補習,至小學開始做功課都係主動做,
上堂麻麻地留心,升中後放學有時都有溫習,課外書都成日睇,小學成績都頗好,中一成績都滿意,
都算係keep到成績,不過升中後呀囝都主動要求自己溫習,但都要成日提點佢,因為有時都心散,
我覺得讀書最緊要小朋友自覺性,有上進心,有鬥心,咁就成功咗一半

Snakemama  同意。我個仔就係唔主動學習,令我頭痛。  發表於 12-8-2 16:54

oscarmama 發表於 12-8-2 16:39
如果個個小朋友如你所講咁自覺,咁好多父母都吾洗煩

自覺性除咗天生,後天亦可培養,我都係咁訓練佢

Snakemama 發表於 12-8-2 21:26
可否和我們分享一下心得?謝謝。

其實都無乜特別心得,同大部份家長差不多,我囝至小好貪玩又心散,更唔會自動溫書,
我咪限定佢一定要做完功課先可以玩,set好哂溫書/玩時間,比多啲課外活動佢玩,
上網打機我當獎勵咁比佢玩,唔係日日有得玩電腦,怕佢上引,好采佢又好LIKE運動,
所以成日玩戶外活動,一有時間就陪佢一齊玩,大部份日常生活都有規律,直至現在升中二都無變,
佢又無乜要求,都好似習慣咗咁..

我覺得同小朋友相處,最緊搵到溝通方法,關係良好就易辦事,要做佢最信任o既人,
我都好怕佢特然會性情大變,因為聽唔小家長有類似情況,為有自己努力做好啲

Yanamami  規律好重要.  發表於 12-8-2 22:56
‹ 上一主題|下一主題