用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖嘉勒小學暨幼稚園 07/08 St. Clare's 同學仔(Part 2)
樓主: chingbb
go

07/08 St. Clare's 同學仔(Part 2) [複製鏈接]

原文章由 chingbb 於 07-10-15 11:31 硐表
Good Morning,
dinosaur and all,
這星期四係生日會呀!記住可以穿便服
另外, 唔知幾時先有冬季校服呢? 現在已經涼涼地了!

chingbb

多謝你提我啊! 自上次之後, 唔敢唔記得啦! :loveliness:
"依 家諗緊x'mas card,  要平面, 冇得剪剪貼貼, 即係冇得出貓 真係個腦一片空白!

都好在下星期有太陽, 我諗換過一件厚少少既外套, 都應該冇問題呱!

七天天氣預報
香港時間11時33分發出

日期
天氣
溫度
相對濕度
11月 1日
星期四
21 - 24
oC
75 - 90
%
11月 2日
星期五
18 - 22
oC
60 - 80
%
11月 3日
星期六
19 - 23
oC
55 - 75
%
11月 4日
星期日
19 - 23
oC
50 - 70
%
11月 5日
星期一
19 - 23
oC
50 - 70
%
11月 6日
星期二
19 - 23
oC
50 - 70
%
11月 7日
星期三
20 - 24
oC
50 - 70
%

原文章由 chingbb 於 07-11-1 12:24 硐表
Hello!
我明天會同囡囡穿長褲啦! 因為明天只有18-20度

本來學校校服末得, 都算啦! 但我想起, 我又同家教會買左兩件外套(都係末知幾時得) 如果額外再買, 0甘咪好多件囉!

舊年都唔似有冬天, 今年又黎得0甘快! 真係........!!!!!

原文章由 chingbb 於 07-11-5 15:00 硐表
chocolate_bar,
唔洗客氣 祝你囡囡可以順順利利啦!
我囡囡係讀上午校

chocolate_bar,
0甘講真, 我舊年帶阿囡去見幾間學校, 最好禮貌真係st clare's(絕對唔係賣花讚花香)! 我囡囡阿表妹仔都係星期六去interview,都係話學校D老師, 校長, 嬸嬸, 真係好有禮貌, 好有親切感!

原文章由 OneMoreDay 於 07-11-14 17:24 硐表
chingbb,

I'm not happy to hear that too Too many kids need to wear eyeglasses nowadays and the age is getting younger   Hv you checked ...

依家真係越來越多小朋友細細過就帶眼鏡, chingbb醫生有冇話係先天定係後天呀!
我諗我個囡, 都快架啦! 成日都近距離睇電視, 放學番黎就玩電腦!

原文章由 chingbb 於 07-11-16 11:55 硐表
AugSun,
Yes!只是普通眼鏡!:-| :-|

你們有沒有訂"家教會的背心"呢?因為我未收到

HA HA ..... 好笑呀 ! 我昨晚都問kobe, kelly係唔係帶左眼鏡, 佢即刻問我, 你點知架, 我話係kelly媽咪話我知0個囉! 佢話老師話比大家聽kelly近視, 所以要帶眼鏡, 另外我個囡都好似chloe一樣話佢都有太陽眼鏡, 想明天帶返學校, 好似kelly0甘!!!

我都有訂呀! 一長一短, 但都末有收到!! 我都想快D, 依個星期要同阿囡去買黑鞋! 另外我要換過D運動衫(白色0個件) 同埋恤衫, 故下個星期都未著得冬天校服住, 真係有點煩惱!

各位,
你地係唔係NOV 25都去學校旅行呀? 第一次學校旅行, HAHA連我都有些少開心, 之前大家都末係點認識, 依次可以令大家熟落D! :loveliness:

[ 本文章最後由 dinosaur923 於 07-11-17 12:29 編輯 ]

唉......鞋就買好左, 校服仲末換齊, 所以都係末著得! 唯有繼續同佢打底啦! (我都想快D知道家教會件外套幾時得, 校褸又跨張得0仔) ?

今日要返屋企睇睇張去旅行既行程先得 , 去到幾多點? 包唔包LUNCH? 咩都末知, 淨係記得, 好似係灣仔集合, 要開始準備啦!!!!

原文章由 janessa 於 07-11-19 11:15 硐表
Hi,你好.
我個女今年報st. Clair's.等緊結果.
我想知一星期有幾多節English lesson.
課程是如何?
Thank you
janessa ma

jenessa ma

我就真係唔知一星期有幾多節係英文堂 , 不過St Clare's係著重小朋友禮貌同英語, 所以依一點我諗你可以放心既!

原文章由 OneMoreDay 於 07-11-20 10:27 硐表
Just asked the teacher to know that need to wear the P.E. uniform this Sun  But I think many K1 students may not follow since it is not on the school notice and the kids wouldn't tell

呀............你唔講, 我都唔知, 亦都冇諗到啊!
0甘即係一定要著校服是吧?

原文章由 LiBoBo 於 07-11-22 00:08 硐表

大家好呀 .

我都係apply 08-09 k1, 今日又係收到信了.. 係 am 呀, 都好開心,  不過開始有點擔心佢搭車上學.放學了, 因為我住藍田ka ..

唔知有無家長都係住東九龍 ka 呢 ??? 可以講多小小資料絡我知嗎 ???

要 ...

嘻嘻.....我都恭喜各位, 出年有0甘多新同學仔, 我今日都收到樂雯個表妹通知收左上午班!

搭校車方面, 我地今年學校就用"冠忠", 住港島既就真係完全唔洗擔心! 九龍方面, 你可以打去問問佢有咩安排或可以請學校幫忙, 舊年我初初都好擔心依個問題, 不過校長真係好好, 叫我唔洗擔心, 有咩事, 可以搵佢商量!

(校長, 老師, 同埋嬸嬸都好樂意幫你地解決問題, 你地可以放心! )

原文章由 terryeric 於 07-11-23 08:57 硐表
大家好 !

我都收到信了, 不過我個女收左去下午班, 唔知有沒有機會轉到去上午班, 不過我咁諗, 下午班未嘗不可, 因為我地住將軍澳, 我都擔心女女要好早起身, 下午班有沒有校車的呢, 有沒有媽咪可以幫下手, 俾d資料我 ...

terryeric
早晨!
校車問題,你都係可以問問學校, 同埋睇睇明年係唔係都係"冠忠"做, 如是, 你可以打去問吓!

有關直升依個問題, 基本上係直升既! 小學係私立, 全日制

原文章由 LiBoBo 於 07-11-23 15:26 硐表

係呀 .. 我都可以 sure 佢地係直升小學.因為 interview當日 , 個老師親 口講0既 .

dinosaur923

想問下, 小學學費係幾錢一個月呀 ??

另外, 現在 k1-k3, 除了 學費外,仲有無其他雜費呀 ?? 好似 茶點費...

麻 ...

Hello Libobo,

小學依家好似係$2750/月

我份人好冇記性, 開學時好像交了大約$1800左右 (唔記得全年定半年) , 包括茶點呀, 生日會, ..... ...... ...... !

仲有就係買校服, 夏季, 冬季! 去小旅行! .......  ....... ...... (好似0甘上下, ..............有冇媽咪記得呀! 真係冇記性!  哈哈)

[ 本文章最後由 dinosaur923 於 07-11-23 16:13 編輯 ]

原文章由 chingbb 於 07-12-4 12:36 發表

點解呀? 我會去, 但我要放半日假

好似係平日黎架是吧? 我都唔去呀! 表演? 我地D小朋友冇份架? (我好似咩都唔記得晒0甘! )

我依家只係記得依個星期日去步行咋, 我去架, 不過得我同個囡!!!
你地呢, 去唔去呀?

原文章由 chingbb 於 07-12-5 15:10 發表

步行就一定去(爸爸計劃緊會否帶細佬去) dinosaur 你記住話比你囡囡知, 你囡囡十分喜歡我細仔呢:loveliness: 你快d生個啦!
chirstmas party 係平日黎架, 所以我要放假同囡囡返學校睇表演 而第二日就佢地自己在 ...

haha.....我冇咩耐性, 生多個我實頂唔住!  
間唔使見到你個仔一齊玩吓咪得囉!

原文章由 chingbb 於 08-1-8 15:14 發表
dinosaur,
Kelly早幾天收到一些遠足的相片, 是否你老公幫囡囡影的? 因為我老公估係, 因為影得幾靚

Sorry! 唔好意思, 好耐冇上黎! 係呀! 多謝晒!
因為依家好少去晒相, 所以0甘遲先晒番比你! :)

CHINGBB,

多謝你提醒, 要MARK底先得!

係呀! 另外我想問各位, 你地覺唔覺囡囡真係多左講英文呀?
我發覺, 佢成日都講英文, 需然有運用錯既, 同埋亂UP既, 不過佢比我既意識係, 佢講緊英文!
‹ 上一主題|下一主題