用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利曼小學 09-10 升P3既過來呢邊啦!!!
樓主: ckckcktina
go

09-10 升P3既過來呢邊啦!!! [複製鏈接]

我女有同學個家姐今年考唔入mss f.1, but個家姐平時好乖, 成績都係中上架,  所以都有小小擔心, 同佢阿媽傾開, 佢話原來小學呈分試都幾緊要架. 影響升中派位架. so各位阿媽, 佢地小五至小六, 有3個呈分試, 大家到時要睇緊d啦! 希望我地中學都可以一路keep住做同學仔啦!

sammom,

我諗你地應該無小班呱, 因為if有小班, 通常係一開學教書就有架啦. 你地都無. 應該即係話你地班d人個個都好平均, 唔需要小班!

bbqueen,

我scan左啦. 點俾你呀? 俾個mail address來啦. 我sent俾你

chingma, bbqueen,

唔好驚住先啦! 我地仲有幾年, 個家姐最後入左加拿大國際, 不過聽佢講佢都有好多個同學仔都入唔返. 我淨係聽佢地講呈分試要起碼考2級以上先有機咋, 因為佢有一次考左3級. 另外2次就一,二級. 同埋好似有好多個都派左去寶血中學.

唉.... 阿女今日又帶漏野返來啦. eng wb
佢一放學就打來話mon可能會俾老師red mark 啦! 真係激死, 成日都漏野!

twu_hk,

唔該晒你呀! 你係唔係所有野都有scan呀? 咁下次唔駛再打來打去周圍搵人囉. 搵你就得囉.

bbqueen,

我女話全班得佢一個人用緊舊書咋, 老師仲話最好買本新書哦.... 睇來我今個sat都要去買返本新野俾佢至得啦!

原帖由 bbqueen 於 09-9-17 20:32 發表

印咗出嚟 la! 唔該晒! 不過, 原來新、舊版 ge page no. 係唔一樣 ga!

twu_hk,

大家要保重呀! 你仔e家無咩事麻? 唉....我地班阿女話尋日都有幾個無返啦. 你地班好似都好嚴重, 有9個or7個無返呀? 仲話要帶mask上堂, 我都叫我女帶定. 死啦. 好驚呀! 越來越多學校停課咁.....

sammom,

你講默左幾版係中文定英文呀? 好驚哦. 要默咁多咩? 我女返來又好似無提過咁哦, 唔通班班默既野都唔同? 我地中文就係來緊星期四. 不過好似都好多, 一字二全, 第二課有好多生字呀! 我今晚先同阿女試默下先.

twu_hk,

照咁睇d班應該係精英班哦!  

原帖由 twu_hk 於 09-9-22 16:01 發表
精英班?????? 可能個班平均d.

我女都無話中文only要默邊個page, 佢話係二全. so都要等佢今日放學先問知囉.

sammom,

我女佢地班英dict都唔係好多, 版半之麻. 又係十個生字. 之後2段野, 都係隔行寫.

twu_hk,

會唔會係你地班先有咋, 我尋日又問左我女, 佢都話老師無派野哦.

bbqueen, sammom, 同我地班都仲未有野哦. 都隔左幾日啦. if 有, 無理由咁耐都未講哦.

twu_hk,

你有無睇到隔離有個topic話對學校好失望呀? 仲以為係咩. 原來係學校唔承認佢阿女既成就. 其實都無咩咁特別啦. 佢係以各人身份去參賽, 又唔係學校派佢去, 有獎固然係開心啦. 咁自己認同埋得囉, 駛咩又要學校認同姐.   我地d女都成日出去比賽啦, 有獎唔通全部都要返去申報咩. 學校睬你都傻啦. 幼稚園maybe會show既.

chingma,

係咩? 我尋晚都仲問緊我女究竟係唔係淨係p7 or p6 咁默, 因為全課真係實在太多了, 不過佢都係話係全部哦, 真係俾佢激死. 不過都好, 我叫佢默晒全部. 埋當係溫書囉.

19/10個mtah test係全部都開始test,  定係淨係我地班有咋?

原帖由 chingchingmama 於 09-9-24 11:21 發表
No, my girl said chinese dictation on p.7 for chapter 2.

Oct 19 will have Maths test.

chingma,

我頭先又搭通天地線去收風呀, bbqueen果班應該都有提 19/10 會有math test, 咁我諗應該會全部囉. 真係快手! 手冊都無寫, 應該係老師口頭講啦. 等我今日又問下我女先. 佢呢排都大懞啦, 開學無耐, 都已經red mark左3,4次啦.

bbqueen,

你女返家有無提過呀? 應該未落手冊架哦.

twu_hk,

係咩? 你又知得咁清楚既? 你既天地線都唔弱哦.
真係睇唔出我地學校有咁多猛人哦, 都唔聽人提過既. 仲有呀, 人地果d 名校成日會考/高考都話有咩幾優生, 我地中學又好似無講過哦, 都唔知d人考成點. 真係低調囉.

死啦, 咩我真係咁坦白咩? 咁係唔係要收斂d呀? 會唔會hurt到人架? 如果弟時有咩得罪你既, 記得要原諒我哦!

原帖由 twu_hk 於 09-9-24 13:18 發表
你咁坦白ga, 每個人都有自己諗法ma.
其實呢間學校有好多臥虎藏龍, 如果個個都要讚會好忙 . 我朋友個女早年又係攞左個什麼超勁世界級鋼琴比賽, 上埋報紙, 個琴老師重自資影晒相係頭條登全版慶祝. 但佢都話學校唔 ...

芊媽,
你去左邊呀? 掛死人咩..... 我之前都打左幾次電話俾你, 仲諗住問下你女派左去邊班添, 點知打極都無人應, 一係就關機. 我問阿女有無響小息見過你女, but佢又話無. 之後再打你手提, 就係空號. 仲以為你無交電話費, 俾人cut左線添,

你點呀? 近況如何呀? 就算你唔係響hk, 都無任歡迎你來搭下訕啦. 來報下料啦!

原帖由 ckh689 於 09-9-25 10:04 發表
Hi, ckckcktina,

我係芊媽,仲記唔記得我呀?好耐冇見,因為我同D女而家已經唔喺香港,頭先啱啱路過,上嚟8吓,搭吓訕,唔知歡唔歡迎呢?冇見咁耐,有D掛住妳添  

芊媽 ...

chingma,

我再問左我女, 佢先話老師有講過, 不過都無寫過落手冊, 都係你女靠得住, 下次有咩, 都係問你好d, 我女都係十下十下.

carlily, bbqueen,

咁你地班有無講有eng speaking test呀?
我女班到e家都無提過哦.

if 真係 5 oct要test, 都要準備下架哦.
‹ 上一主題|下一主題