用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 學之園幼稚園 青衣學之園PNB同學仔入黎傾下計
go

青衣學之園PNB同學仔入黎傾下計 [複製鏈接]

原帖由 okee 於 10-8-26 12:11 發表
Hello! 我個仔都係PNB, 冇記錯好似係10號...

我要返工, 所以好多嘢都係靠姐姐講, 麻煩大家報多d料喇!

今晚會去簡介會呀...

hello...我囝囝18號呀~~
我都係姐姐湊返學放學,有咩消息大家交流下吖~~
我今晚都會去簡介會,仲會6:00去到見班主任添~~

原帖由 puffpuff 於 10-8-27 10:15 發表
早晨!

尋晚既簡介會都冇時間同其他家長傾下同認識下, 你地有會問老師問題呀? 我係坐係老師附近問戒片問題個位媽咪呀!

你哋有冇打算同小朋友係k1選擇讀英普定英粵班? 我本來想有機會就同個金轉返去上午班, 不過聽校 ...

你係咪尋日話囡囡喺屋企戒咗片,但出街仲有著片嗰位呀??
k1選班我都仲考慮緊,好多人都話梗係讀普英班,但我又驚囝囝聽唔明~

原帖由 puffpuff 於 10-8-27 12:36 發表
係呀! 我就係個位媽咪, 其實我個女落街都可以唔著片, 不過簡唔中都仍然會失手, 所以俾佢著片返學唔洗攪到老師甘混亂。

你係邊位小朋友既媽咪?

好多人想讀普英? 甘普英班到時都可能真係要抽簽先讀到, 我覺得小朋友 ...

我坐你對面最邊邊嗰位呀~
其實我諗普英應該受歡迎啲咋~至於小學仲未有心水呀??

原帖由 puffpuff 於 10-8-31 17:53 發表
你地上網睇左PNB班得近照未呀? 好開心學校有里個項目, 可以等我地安心知道小朋友係學校既情況, 個人應為係學校對家長及小朋友一種UNEXPECTED既貼心行為。

另外, 好APPRECIATE老師今日又打電話俾我, 講下個囡係學校 ...

睇咗喇~我忍唔住睇完又睇呀~~~同囝囝講返佢仲會好開心,覺得我哋知道佢喺學校學咗乜嘢~更加估唔到佢哋已經開始教生字,不過用一啲好活動好生動嘅方法去教~~
我諗我日日都會上去update囉~~

原帖由 puffpuff 於 10-9-1 11:10 發表
小朋友重學左"1"字, 個日家長會見到房室門口貼左小朋友油顏色既"1"圖畫, 好開心見到自己個女既"畫作。

係咩??我睇唔到呀~~~

原帖由 puffpuff 於 10-9-1 13:51 發表
上次係另一個課室見班主任, 一出返黎見到有隻門可以入去pnb課室, 就貼左係課室外里隻門既旁邊。

哎呀...錯過咗添~~

原帖由 iowamom 於 10-9-6 21:13 發表
想問問各位家長,小朋友回家有否告訴你們學校常常有糖食?

我囝囝冇講喎~~~
之前學校話生日會有糖帶返屋企,但我睇佢書包又冇喎??

原帖由 Kailey 於 10-9-7 15:25 發表

唔知有無常常食, 但我成日都係呀女個書包或者冷衫袋搜到糖架~

有時佢話係吳老師畀有時話座校車時姐姐畀~都唔知邊個至真....我估係放學時先派~之前派貼紙, 有時派下糖啩

珍寶珠都有兩支喇~仲放左係屋企...我無畀 ...

我未試過喺囝囝書包搵到糖喎 今日打電話問下吳老師先~~

原帖由 Kailey 於 10-9-8 18:00 發表

但我係在書包入面同冷衫袋搵到架...唔通係校車姨姨畀??

我都有懷疑過係同車高年級D同學畀佢, 因為佢識叫校車姨姨個名, 但佢又有話過係老師畀...都唔知信唔信好@@

咁你地有無坐校車架? ...

我囝囝冇搭校車嫁~佢個冷衫袋糖就冇喇~廁紙就有一張~
今日派咗幅畫,係咪就係之前個媽媽講嗰幅一字圖畫呀

原帖由 Kailey 於 10-9-9 00:41 發表
我今日又收到糖~同一個髮夾呀, 係一個小禮品包咁!!

今次校車姨姨交帶得好清楚, 原來係同車的一個家長準備的小禮品~每個同車的小朋友都有...可能係社交禮儀的訓練啦~~

唔好意思, 阿女講到唔清唔楚, 要大家虛驚一場: ...

唔緊要,大家知道啲咩提醒下大家都好嫁~~

原帖由 puffpuff 於 10-9-15 16:04 發表
今日又有新既校園生活相睇啦!

你地有冇人會參加個親子十週年生日蛋糕?

我想整呀~不過而家仲諗緊點整好~~

原帖由 puffpuff 於 10-9-15 16:04 發表
今日又有新既校園生活相睇啦!

你地有冇人會參加個親子十週年生日蛋糕?

第二間分校要整燈籠呀,你哋有冇收到通知呀??

原帖由 puffpuff 於 10-9-22 11:17 發表
老師UPLOAD左好多新相呀! 原來依家已經學緊普通話。

係呀~~ 不過都係上個星期嫁喇~~
今個星期我囝囝冇返2日學,可能都冇乜相睇lu~~

原帖由 puffpuff 於 10-9-17 12:35 發表
其實我都有啲奇怪, 聽到個個朋友都話好力整緊燈籠, 點解LH唔洗做; 我見朋友既燈籠有晒燈, 可以著晒光甘, 佢地好犀利好有心機, 不過好似整蛋糕容易過整燈籠。 ...

我都覺得整蛋糕容易啲,不過仲未有頭緒~

原帖由 puffpuff 於 10-10-6 12:02 發表
星期六你哋會去open day嗎? 我打算一朝早10點幾去, 唔知會唔會見到pnb既同學仔同家長呢?

我都會上午去呀~~可能11:00左右,睇下撞唔撞到你~~
我囝囝係18號呀~~

原帖由 puffpuff 於 10-10-7 11:49 發表
你囝囝係唔係LH相簿內手拎10週年cake紅色有啲心心係旁邊個位小朋友呀?

我仔仔個蛋糕係有啲心心喺旁邊嫁,不過蛋糕係粉紫色嫁~
再肯定啲就係佢幅相係尋日先影,仲要係最尾嗰幅就係喇你囡囡係邊幅相呢??星期六嚟個認人遊戲都好bor~
我今日都有湊小朋友返學呀,學校佈置得好靚,好期待sat.嘅open day呢

原帖由 puffpuff 於 10-10-7 16:09 發表
我個囡都係尋日先影, 係你囝囝既前兩張相, cake上面有隻大象o個個。

quote]原帖由 ilovejanwong 於 10-10-7 14:05 發表

我仔仔個蛋糕係有啲心心喺旁邊嫁,不 ...

嘩...我見到你囡囡喇,大眼妹妹嘛~

原帖由 puffpuff 於 10-10-8 11:23 發表
我俾你囝囝張相亞囡睇, 問佢你囝囝叫咩名, 佢講左唔知咩字 (alan, 南南...etc., 既音), 我聽唔明, 問多佢幾次, 跟住佢竟然答我唔識里個小朋友。

你囡囡好cute bor~
等我今晚返屋企都問下佢先,不過我估佢都係鳥sir sir嫁喇~~

原帖由 一一一 於 10-10-9 01:58 發表

我印象之中我囡囡都有提起你個仔仔呀,佢話(張張or莊莊...)但係我讀極佢都話我讀唔岩呀,比佢激死,haha...

你囡囡係咪叫佢janjan呢??
你囡囡都好叻囡,識咁多同學仔名~~
我仔仔講親都係講隔離兩個同學仔名,可能我都淨係識佢兩個~~
我啱啱去完open day返嚟,見到哂吳老師,李老師同miss laura,最驚喜嘅係3位老師+洗手間清潔姨姨都記得佢個名,佢哋真係好犀利~

原帖由 puffpuff 於 10-10-9 23:50 發表
我今日見到janjan既10週年birthday cake就擺係我個囡既旁邊, 我終於明點解亞囡話唔識你囝囝, 可能佢地唔係坐同一枱, 所以唔熟絡。

係囉...一個18號一個28號~~
‹ 上一主題|下一主題