用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 選幼稚園的注意事項?如何為之適合自己的小朋友? ...
go

選幼稚園的注意事項?如何為之適合自己的小朋友? [複製鏈接]

原帖由 小曳人 於 10-10-20 16:14 發表

有朋友就係想小朋友過3年開心嘅學習生活, 然後先努力應付小學嘅測驗考試..
最後佢話: 3年嘅快樂, 換嚟6年嘅痛苦..
(佢幫小朋友揀咗傳統小學)

小朋友更加係長達15年既痛苦,童年回憶只有温書、測驗、考試。當然如果小朋友好似你仔仔o甘叻叻就另計了
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

原帖由 小曳人 於 10-10-21 09:28 發表

一個愛學習嘅人~一定唔會零分架喎!
不過亦未必會滿分! 因為有時扣分嘅係careless mistake!

目前, 我要俾小朋友明白"因果關係", 做功課做得唔好, 係會少d印仔嘅! 點先叫唔好? 自己睇吓見練習就明啦!
我唔會自己走 ...

有些孩子天生愛文字愛數字,這些孩子不用父母太操心也會有不錯效果,每天只要用好少時間溫書做功課,其餘時間就可以漫游探索課外知識,發展興趣,而且經常有驚喜給父母。

但可惜有些孩子盡管聰明但天生不愛文字愛數字,每天要花大量時間溫書做功課,再沒多餘時間吸收課外知識,父母可能只要求50分也不易達,孩子討壓讀書親子關係也差....
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。
‹ 上一主題|下一主題