用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有關HSBC英國戶口
go

[英國] 有關HSBC英國戶口   [複製鏈接]

mosquitohkg 發表於 22-6-3 16:58
小弟打去熱線,問有關香港開英國HSBC戶口,對方講一定要有CAS信先得,再加上好多人開,時間比較長,咁樣我 ...

呢個問題我都有問過呀女,大學生的話有英國戶口會方便好多。日常生活好多野要自己handle,而且同朋友出街,人地想轉返錢比你無戶口點算呢?英國真係好少用現金的。

你方法都ok,先申請附屬咭比佢,到佢去到英國先再開英國戶口,唔使急住香港開。

rubycourt 發表於 22-6-3 19:27
想請問你知道法國是否像英國一樣少用現金,只用加咗入apple pay的debit card是否ok?其實如果不用現金就唔 ...

法國唔太清楚…. 不過debit card 用唔到的話咁點呢?都要有其他支付方法呀。就算我哋喺香港有時信用卡都碌唔到啦係咪?

iamderek 發表於 22-6-7 16:17
HSBC英國 媽媽GBP戶口 -> HSBC香港 媽媽GBP戶口 (免費)
HSBC香港 媽媽GBP戶口 -> HSBC香港 女兒GBP戶口  ...

不是的。我用HK Hsbc GBP 戶口轉錢去我女hk 或uk Hsbc GBP戶口都係免費。

iamderek 發表於 22-6-7 16:43
新發現。

我用Global transfer只看見自己的戶口,你是用普通轉賬,然後直接輸入女兒的英國戶口號碼嗎?

一樣用global transfer , 要預先登記對方戶口。每次轉錢都即時收到好方便。

iamderek 發表於 22-6-7 16:55
謝謝,下次試吓先。我現在是分開兩個transactions做

唔使客氣。登記左,佢想轉邊個戶口就轉邊個。

以往我多數transfer 去佢英國戶口,自從佢有香港張debit card 後用多咗,會喺香港戶口扣英鎊,我就索性轉去佢香港戶口。佢自己要幾多錢再轉過英國,我就無再理啦。

cpmummy 發表於 22-6-7 17:58
回覆 YuYuMother 的帖子

唔好意思,想问下学费宿费都是她自己交吗? 用HSBC UK户口交?

係呀,大學生大個女,自己安排。佢大學portal 直接交,好多支付方法可以揀。

cpmummy 發表於 22-6-7 18:28
回覆 YuYuMother 的帖子

明白,其实已经大学生,都应该要自己学管理,只系我唔放心

我都無開英國戶口

hellomanman1981 發表於 22-6-8 20:20
昨天呀女去開One 户口,個職員話户口與户口之間轉外幣要用電匯有收手續費,建議我用轉數快轉港幣 ...

好多職員都唔清楚答錯….
‹ 上一主題|下一主題