用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

2009 P1 [複製鏈接]

回覆 # 的文章

報到!囡囡是20分入,不是協幼生! 各位多多指教!
;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

回覆 # 的文章

請問有冇人知校車路線呀?

hi wasabb & cheungcheung,
可否講吓小一的課程, 會唔會教高一級或半級, 英文課程如何? 英文同普通話環境又點架? 要唔要學英數? 多唔多功課同默書, 考測?? 哈哈! 太興奮啦......太開心啦....唔好意思太多野想知!
阿女唔係協幼生, 會唔會有適應班呀? 有什麼要在這十個月裝備好? 快D 9月就好喇!!  我仲覺得自己發緊夢!!

Btw, 我想知TKO 校車路線...有冇人知呀?
原帖由 wasabb 於 08-11-25 17:24 發表
Hi all 2009 P1 girls,

真係替你哋高興,可以暫時放下心頭大石,不過都唔好比囡囡太鬆懈,因為上到小一真係好大轉變ga!

wasabb

hi cheungll,

我個女唔睇 其他tv programme, 只愛看TV NEWS, 會問好多新聞D野架...問到我口啞啞!! 哈哈! 自己真係要惡補吓!
原帖由 cheungll 於 08-11-26 15:41 發表
還有,很重要的:
要開始一家大細都留意時事新聞,就算不看報紙,也要認真看電視新聞!看完最好和囡囡討論一下。

hi TWMa,

Thank you very much for yr info!!!  

係呀! 我見幾個抽到的都考到幾間私小! 我囡囡都考到七間.... 但通通都唔要! 我要協恩恩恩恩......

原帖由 TWMa 於 08-11-26 12:20 發表

safarimama:
不過, 我見這次協恩抽中了不少直資和私小在手的小朋友, 可能是這類家長選校策略也較進取, 相信這些家長也早已為女兒做好了入讀小一準備.

Hi TWMa,

請問那裏學PHONICS 好呢?
女兒的幼稚園是英普教的, 都教了一些英文PHONICS, 那裏有比較進級班D呢?
學校教得阿女的普通話幾好, 唔知在協恩有冇得發揮呢? 小三先有普教中, 咁是否小一& 二 要自己學定先呀?
奧數是英定中, 要唔要出去讀吓先呢?

唔好意思又咁多問題!
原帖由 TWMa 於 08-11-26 17:24 發表
cheungll:
要不要學 phonics, 我和妳有不同的看法.
不過我以前也沒刻意讓女兒學, 因為她的幼稚園有 phonics 學, 而且是唱唱歌, 輕輕鬆鬆的學, 目的是希望他們 K3 時可以慢慢自行閱讀.
當然, 光學 phonics 是不行的,  ...

回覆 # 的文章

HI TakTakMa,

Pls check pm!

阿女唔係叻, 只是表現比較隱定加點有運.... 希望日後她能跟得上協恩的步伐!!
原帖由 cheungll 於 08-11-26 21:41 發表

哇!你囡囡考到七間直資/私小,一定很叻女!我覺得媽媽自己教得到的話,就不要上太多補習類型的班啦,留時間參加多點學校的活動啦。

至於phonics班,如果小朋友沒有閱讀英文書或多聽英文,單靠上phonics 班也是沒用的,因為雖然英 ...

回覆 # 的文章

ALL,
好唔開心呀!! 昨日同阿女去完HY同佢講多了有關日後協恩的生活同課程. 佢想了一晚, 今朝一起身就咀扁扁同我講唔想讀協恩,話冇佢要的.....  佢去咁多間小學面試, 間間都喜歡, 間間都想讀... 但昨日出了協恩大門, 她已經唔開心....為什麼會這樣? 點算好?

如果要我放棄協恩, 我可能會一夜白髮! 阿女今朝講咗好多原因唔想讀.... 佢係一個比較成熟同有思想的人,真係好難改變, 而且佢講嗰D野又真係有POINT......我好唔開心! 好似我迫佢讀咁!
原帖由 cheungll 於 08-11-27 14:53 發表

不用唔開心,小朋友很善變的,她一開始接觸學校的老師和同學,就會很喜歡返學的了。

Pls check pm!!
原帖由 cheungll 於 08-11-27 15:52 發表

當年我幫兩個女兒申請插班到協恩,大女已經要升小六,她也是很不願意,也好像我迫她。不久之後,她就很慶幸我為她做了這個決定。

我相信你喜歡協恩,一定做過資料搜集,比較過不同學校的情況。很難想像你幾歲的女兒會比你知道 ...

hi TWMA,
pls check pm!
原帖由 TWMa 於 08-11-27 16:20 發表

比如呢? 把妳女兒不想讀協恩的理由說來聽聽.

我和先生那時唯一不喜歡協恩的地方只有一個... 女校.
我小學時讀男女校, 那時的老師比現在嚴得多, 又凶. 讀男女校有個好處: 論頑皮程度, 男孩一定遠遠勝過女孩, 所以, ...

Hi YN,

原帖由 YN 於 08-11-27 16:16 發表
我同意 cheungll 的講法,而且或者小朋友唔捨得自己的幼稚園所以對新學校有 negative feeling,我諗你唔好逼佢鐘意,我相信過一段時間,esp when 你話俾人知派到 HY 係人都話好時女女都會有唔同 thoughts. ...

回覆 # 的文章

好多謝大家! 我會好好"感化"我個女! 好想女兒能開心地加入協恩大家庭!

請問OPEN DAY 要唔要攞入場卷先呀?

對不起,我收唔到你的PM呀!

HI YN,

我從來都唔覺得阿女嗰D叫叻, 佢只是比較同年早熟好多和較為表現隱定, 但思想就較帶點負面.... ! 三歲時有位兒童教育工作者叫我比佢多些去如主日學的地方, 吸收吓正能量, 和令佢"童"化D.  我鐘意協恩是我覺得她校風好, "正氣女校"和她是我童年最想讀的學校. 我好希望阿女最後會鐘意!
原帖由 YN 於 08-11-28 15:12 發表
我同各位諗法有D唔同。HY係好學校,但唔一定適合所有人。Sarfarimama女女想有英普,而佢能力係可以學多D/深D,咁真係要諗清楚。多認識學校會對怕新環境的小朋友有幫助,但學術同課程係定左的,如果唔鐘意呢點,係唔會因為多認識 ...

Hi cheungll,

原帖由 cheungll 於 08-11-28 15:41 發表

你去發件箱看原本給我那封PM,Scroll到下面就是我的回應啦!我也寫了很多字,快去看呀!

回覆 # 的文章

pls check pm again!!

回覆 # 的文章

請問09/10入讀協小的家長.... 你地小朋友有冇學游水, 學成點呀? 如果都係仲係好初級, 有冇興趣同我個女組埋一齊學呢? 我搵到個以前教協恩泳隊...如有興趣pm我啦!

豬大媽...請收PM!
原帖由 豬大媽 於 09-3-1 00:41 發表
Safarimama

are u living in TKO? May I know which KG are your daughter studying ?

tks

家長日應該是11/7!
原帖由 rebeccalo 於 09-6-10 22:38 發表
大家好! 小女都是今年的幸運兒(大抽獎)
請問知吾知今年幾時開家長會?因我一家人會去外國1 月,家沒有人收信 .各位如收到任何要買書,做校服等事情.請佈料..

thank you ...
‹ 上一主題|下一主題