用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 GT Blog - Prof. Li's education view point
go

GT Blog - Prof. Li's education view point [複製鏈接]

原帖由 中天英 於 09-10-24 01:27 發表
當然, 有D人會覺得真正會考成績至數算, 先至可以反映真正既實力, 先至可以同其他學校比較咁話。

風水佬呃你十年八年, 但係優才出年就有會考成績睇倒, 是龍是蛇, 等多10個月就知道。

順帶一提, 校方對公開試既成績, ...

實在不吐不快!!

其他DSS或私校唔公開會考成績就好地地好似好理所當然,一係就避重就輕唔提整體成績, 只講成績最高果位學生攞幾多分!!!但優才公開晒所有公開試成績,就話IGCSE其實淺過香港會考,所以唔可以比較或作準!

無錯!IGCSE係淺過香港會考,但大家唔好忘記,依家係全級優中F.2, F3學生去考IGCSE, 而且攞到好成績,我真係好替呢班學生驕傲!再講,IGCSE英, 數科其實亦有分深同淺(我唔記得個名),而事實上有部份學生(約1/3)係去考深果份卷,而且大部份學生成績係攞A*!

請大家雞蛋裹挑骨頭既同時,亦對優中班學生公平D好嗎?????

原帖由 中天英 於 09-12-4 02:37 發表
其實而家好多傳统名校, 橫睇掂睇都睇唔倒有乜好既教學方法; 佢地出倒好成績, 主要係靠名氣大, 吸引倒D好學生。

...

仲有一點好重要:坊間各補習天王,確實居功不少!

原帖由 acmc 於 09-12-4 19:17 發表

我老公係讀TOP BAND 1 中學名校的, 佢都話十萬個放心, 你有無看到有個POST 出咗些名校成績, 我看了頭兩三句, 話比佢知, 咩6科 14分, 佢就加多句, 名校容乜易做到, 優才一定得. ...

學校曾經同我地講過,估計今屆G11學生響今屆會考,大部份都應該可以攞14分或以上‧加上政府只批左30個G12學位比優才(因每間中學只有2/3學生可以直升該校F.6), 所以會考要18分或以上,至可以直升G12, 校方估計出年未必可以收晒所有合資格既G11學生.......

原帖由 SumSumBB 於 09-12-6 10:14 發表

請問會考要18分或以上,至可以直升G12, 這是否校方的估計?
今年G11有多少學生?如果中學有2/3學生可以直升原校F.6,比例都很高啊!

會考18分係直升G12既最低要求.

G11全級現約有5x位學生.

或者比D資料大家參考:頂級名校通常要25分或以上,至可以直升該校F.6. 而普通英中或一般中學,通常14分已可以直升該校F.6.

原帖由 MauChai 於 09-12-7 18:35 發表
We would like to know the number of subjects counted (e.g. Chi, Eng, Math, + 3 subjects?).
Whether A=5, B=4, C=3, D=2 and E=1?
Thanks.

唔好意思!其實我都唔係好知依家會考D計分方法?因為近幾年好似改左:主科有A+? 中英數用1-5分代替A-E?....

我相信要出年8月,我個仔攞左張會考証書,等我慢慢研究至識得答你....

原帖由 adnap 於 10-1-11 16:21 發表
希望各位家長不會到放榜日才如夢初醒.

班學生既會考成績將如何?我相信我會比你更清楚!咪放長雙眼睇,只怕你到時會趺眼鏡!
‹ 上一主題|下一主題