用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2011-2012 小一入學的媽咪請進!
樓主: 豬芬
go

2011-2012 小一入學的媽咪請進! [複製鏈接]

hi, ziyi

我囝囝都是2011/12 P1的,想問知否九龍區邊間無宗教背景,升英中比率又高的,傳統教學沒問題,只得15分,想第一ROUND博佢一博 !

Hi, ziyi
net95重好,因為我正是住西貢,唸住你討論48算近近地,睇下第一round考唔考慮,我同樣只focus DSS/Private,所以無留意大抽獎之學校,咁你囡囡而家讀邊間幼稚園呀?我囝囝讀綠茵呀....

原帖由 ziyi 於 10-4-22 18:11 發表
我那個是囡呀,除了女校外,只留意net95,但因我畢業的小學是在net 48,加上也是隔離區,所以才知道呀
其實更加focus係某一些DSS/Private
所以幫唔到你, sorry

...

我囝囝都係細仔,重係超超細,但我覺得都無必要上面試班,如果學校因為係細仔(已被定形)而唔收,咩面試班都無用啦,不如用上面試班的時間同佢睇多D書,等佢識多D字好過啦,同埋上面試班所教,就算囝囝跟足來面試,容易比面試的老師感覺都你小朋友係因面試班才識答問題(因答案一定死板),咁印象咪重差,發自小朋友內心之表現才重要

原帖由 counts01 於 10-4-22 22:44 發表
嗨嗨...我個囝囝都係2011-2012讀小一呀...我自己都係想揀DSS同私校...但係我個囝囝係細仔..係咪都應該要上定D 面試班呢???
‹ 上一主題|下一主題