用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: chun12
go

2009 P1 [複製鏈接]

我估我個仔prefer留o係學校長o的時間.  因為妹妹要午睡. o係屋企唔可以大聲嘈. 其實又真係好悶!

ps. 已收到pm

原帖由 bkfans123 於 09-10-2 11:53 發表

haha... , 因為我隻monkey好懶嫁... 放早佢一定好開心 ::" />

bkfans123,

剛剛FAX了給你.

hhmum,

點解得一個人?  其他小朋友病o左?

原帖由 hhmum 於 09-10-2 16:43 發表
呀仔話佢果組得佢一個人坐,我已有心理準備, 佢尋日開始發燒了.

份通告無寫明是1B2的, 我估應該四班一樣

原帖由 bkfans123 於 09-10-5 16:32 發表

Holmanma
thank you..
我用password login, 但吾見果份通告#22的..  無理由1b1無這份通告ca ???

Dictation 1:
Chinese:  Chapter 1
English: P.1-4

原帖由 flyfish 於 09-10-7 01:36 發表
阿仔讀1B1, 我都冇黙書範圍通告, 可否告知內容.謝謝.

仔仔今早在操場被人撞到個鼻而流鼻血, 老師立即帶他到office止血及打電話返屋企.  聽到仔仔打返來, 全家都呆了, 以為發生什麼事.  好在很快便止血.

bkfans123,

沒有早走.  Office 小姐說已止了血, 不過因為小朋友細個, 所以要小朋友立即打電話返屋企.

原帖由 bkfans123 於 09-10-7 13:49 發表

咁佢有無早走呀 ? 止左血應該都無咩的了. 不過接到電話果刻真係個心都掉出黎呀.

twu_hk, bkfans123,

除了流鼻血外, 我仔仔昨天還在洗手間外給同學撞到跌在地上.真是論盡!

我相信這些意外都會不時在校內發生.  只不過這是第一次, 仲要打孖上, 好心痛.  只好叫仔仔盡量小心, 尤其是在樓梯時, 要盡量靠邊行.

今天在阿仔手冊看到'已派校服'.  想知道是否有一份有關買校服的通告? 可能阿仔沒有帶回家.  想問除了冬季校服和運動服外, 有沒有其他物品需要買?

原帖由 Holmanma 於 09-10-10 15:36 發表
This morning, we went to Wan Chai to buy the winter uniforms for my son.  We also picked up and paid those ordered and to be delivered on the coming Tue.  Lucky that they allowed us to do so, otherwis ...

Thanks bkfans123 and Homanma.
See if I can pick my son up after school next Saturday and bring him to Joseph.

I checked my son's handbook.  No WR homework on that day.

原帖由 loklok0104 於 09-10-14 15:31 發表
請問1b2既媽咪,昨天明明無英文功課,但今日契仔俾老師寫手冊欠交WR

各位媽咪:
想請問何時開始換冬季校服?
另外, 冬季的體育校服是否只有衫? 褲是否要著深藍色那條?
外套可否著沒有校名的?

The long sleeve shirt I bought also has no badge.  The lady in Joseph double-checked and told me.

原帖由 Holmanma 於 09-10-19 10:58 發表
2001122,
e  why the white long sleeves shirt has school badge gei .  they said only plain white shirt with green tie with school logo is need.  i bought plain white shirt only.

...

各位媽咪:
我仔仔明天要交舊的檢視表.
我上星期發現檢視表不在書包內, 以為老師收了.我估仔仔又遺失了!
有沒有媽咪可以幫幫, fax 或 email 給我?  謝謝.

bkfans123,

Thanks in advance.  Please check PM

原帖由 bkfans123 於 09-10-19 15:37 發表

DorisTSL
我果張都係填左的, 不過如你有需要, 就pm你個fax no. 比我啦.

各位媽咪,

你們的仔仔開始出新牙未呢?
我上星期發現仔仔有兩隻新牙開始出在舊牙後面, 但舊的還在, 只有少少鬆.  我是否需要帶他去脫牙?

bkfans123,
你仔仔是否在牙醫哪裡脫.
我仔仔只見過牙醫一次做檢查, 那次已經怕到震.

原帖由 bkfans123 於 09-10-19 16:42 發表

我阿仔係k3已脫左下面兩隻牙, 又係新的出左先甩舊的, 上面兩隻門牙亦係暑假時甩左, 不過e+都係出, 做緊無牙仔.... ....
因我出左去, 就黎番到屋企就fax比你的了. ...

剛剛回家, 已收到.  謝謝!

可否問多一樣野, 你仔仔甩牙的時候, 新的牙出了多少?  不好意思, 問得太多.  好唔想帶仔仔甩脫牙, 但鄰居說最好脫了舊的.

原帖由 bkfans123 於 09-10-19 17:27 發表

下面果兩隻係食緊野甩的, 第一隻仲吞左落肚 , 上面兩隻就係食緊雪糕甩的.
其實吾需要去牙醫度脫啦, 等隻牙自己甩, 又吾痛的.
我fax左比你了. ...

明白.  謝謝

原帖由 bkfans123 於 09-10-19 19:11 發表

問多多都無問題, 最怕係我答吾到你咋...
隻新牙出左一半左右啦, 因係阿仔甩左舊牙後我先見到佢隻新牙出. 你叫阿仔自己'郁'隻牙多d, 等隻牙快d自己甩啦.. ...
‹ 上一主題|下一主題