用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請幫忙, 關於"專注力缺乏症"
樓主: trinitycvc
go

請幫忙, 關於"專注力缺乏症" [複製鏈接]

請問各位有經驗的媽咪, 幫忙解答吓及給意見,有什麼特徵才是”專注力缺乏症”

本人個仔依家2歲5個月, 成日周圍走坐唔定, 剛返了1個月N班, 老師已經話懷疑佢係”專注力缺乏症”, 要我在家裡訓練佢坐定定做一樣嘢(如睇書, 繪畫…ETC)

1.        想問最快幾多歲可以去做評估?去邊及步驟應該什樣?係咪要等3歲才可以?
2.        佢好鍾意同小朋友玩, 老師話佢成日Hug Hug 其他小朋友, 但唔識分大力同細力, 成日撞到d小朋友倒落地, 不過我相信佢唔係有心的, 因為佢好熱情, 成日Hug Hug 我同papa 都係好大力, 依家叫佢唔好Hug Hug 學校d小朋友及只可以拖手, 佢有d唔開心;
3.        我個仔係好活潑, 成日周圍走, 同佢DRAWING佢可以坐10分鐘左右, 如果要長D時間就要我陪住, 佢鍾意睇Thomas 書,  玩Thomas玩具車及砌拼圖, 自已可以玩好耐(半小時或以上);
4.        認字差, 依家仲未識 A-Z, 只係可以認到A,B,O
5.        但記性好好, 認路, 認IMAGES, 記得所有Thomas & friends 20多架火車名….等好好, 有時仲提返我轉頭, 如昨日返學我忘記帶他的姓名牌, 佢今日出門口前已經問 “MAMA, 牌牌係邊?”
6.        我好心痛佢, 因為同BB傾完之後, bb好唔開心, 個晚無心機食飯, 第2朝起床, 就同我講 “Mama, 返學好玩”又同我講sorry, 佢可能驚無得返學, 佢好鍾意返學的;

7. 係咪食魚油丸對佢專注力好d?如睇醫生應睇那一類?

我都唔知應該點做, 好擔心!
   1    0    0    0

多謝你的建議, 咁我試吓下星期打去健康院問吓, 我想請問你個仔仔評估咗係咪ADHD,(我個仔都係無時停,) 定係有D小朋友比較活躍呢?你仔仔D特徵係咪同我個仔差不多? 有D MUD 嘢可以幫到ADHD 的小朋友?

好煩惱, 我老公就覺得小朋友咁細個都係走嚟走去的, 佢唔覺得個仔有問題,佢覺仔仔好聰明及好有個性, 我怕佢太輕視這個病!但我有懷疑, 因為佢認字真係好差, 教極都唔識, 但如果佢鍾意個D嘢就好記得(不包括字);請問你仔仔生活上是否和一般小朋友一樣?係咪只係教讀書,寫仔教得好辛苦呢!點解上天要D小朋友咁多不同的病, 做父母唯一的盼望只係兒女健康及快樂!

Thank you for your comment.

老師依家話觀察吓, 10月家長會會俾d資料我, 因為老師有時又話可能資優, 可能係ADHD, 不過我唸佢都心中有數,我老公今日去接bb放學, 再同老師傾吓, 未知d學校會唔會迫bb轉校同期視bb呢?

以你的經驗健康院要排好耐, 咁可能要去私定做評估, 不過2歲半可唔可以做呢?咁細過準唔準呢?

今日再同老師傾過, 佢覺得我個仔唔係資優, 應該係ADHD, 因為阿仔只可以坐底約一分鐘便周圍走, 但睇得出阿仔努力試緊; 老師仲話阿仔單對單的時候便識答佢d問題, 而一班人的時候講完故事問問題, 佢就一d反應都無, 對顏色, 形狀都無反應, 呢個又唔知係mud 嘢病? 老師都係話返屋企做多d training同帶佢同其他小朋友玩多d, 下個月會俾d資料我去做評估!

我都知私家好貴, 我唸住評估係私家做, 治療去政府排, 因為學校好似好心急想知咁, 老師仲話如果係的話, 最好搵d再小班d教學的學校俾仔仔讀書 (依家係1:8); 咁即係要轉校!我都唔想轉, 到時再同佢傾吓!原來老師的第2囡都是ADHD, 在小一時發現, 希望老師能夠包容啦, 不過英文個位老師就好似好不耐煩咁!

我想請問吓你d心徳, 做ADHD小朋友的父母要有什麼心理準備?
佢哋基本上與一般小孩無什麼分別, 都係咁開心同聰明, 只差在學習方面有困難?
老師話小朋友愈早醫, 便愈有機會好番, 是否真係咁樣?你個小朋友是否進步好多啦!
老師又話可以請個影子老師到學校教我個仔, 但好貴, 我都唔知MUD 嘢, 搞到一頭霧水?請問如果私家治療條數應該點計?只係想 REFERENCE 吓, 費時去到做評估俾佢哋嚇親!

太多問題係個腦到, 我喊咗好多次啦,真係好心痛! 再次多謝你的分享及意見!

其實邊個想自己個仔有事, 既然真係的話都唯有接受, 都會一樣咁愛佢的;真係好好笑, 我哋一直都以為自已個仔好叻,好聰明又獨立; 原來是有d問題, 呢個打擊對我老公嚟講更加大. 今日同bb去食甜品, 佢問完一次 " 呢個什麼名", 我話"芒果布甸", 咁佢食一匙又問一次, 我d眼淚就不停咁流, 以前會以為佢係"求知慾"強, 依食先知發生什麼事!

我自已係度想, 我哋兩公婆更加要take care 自已及唔好有什麼病, 因為我哋有咩事, 都唔知邊個去照顧佢; 原來打算生多個小孩陪佢, 因為見佢好悶又鍾意同其他小朋友玩, 依家都打消這個念頭; 一來怕第2個又有問題, 二來都想專心照顧及教佢!

多謝您睇吓我呻!如有我什麼問題, 煩請再賜教, thanks a lot!

我當然唔會放棄佢啦, 不過都要訓練吓自己及老公d EQ, 尤其是我老公, 每次帶完個仔返音樂班, 都大發脾氣同個仔講以後唔帶佢返, 因為個仔不跟老師及音樂做動作; 淨係周圍走一係就同老豆玩PEEKAPOO, 但係個仔好鍾意返, 我心痛係自己老豆都不包容個仔!

係呀, 依家好似好多小朋友都有ADHD, 真係唔知點解??尋晚去飯, 一個朋友個仔又話返咗學之後依家被懷疑, 另一個朋友小孩的同學仔(係資優仔)都係pn 開始做training , 用咗十幾萬係私家做 (唔知十幾萬1年定做幾年?), 如果政府真係排得咁耐, 都係要搵私家做training,希望快d有得跟進, 同希望快d好返!我唔想阿仔食藥, 因為好似話對佢哋個腦仔有影響!

個仔呢個星期都唔開心, 可能佢又識聼我哋講嘢啦!佢見我喊, 佢又喊,又搵tissue幫我抺眼淚, 所以我同自己講以後都唔再係佢面前喊!, 真係好心痛.......

Hi, Elisa

Thanks for your information & comment.

我d朋友都介紹協康, 我都會打電話去問吓評估d資料, 都會排政府.

我今日有個朋友介紹咗個舊同學, 佢好似係教d ADHD, 自閉, 保家利亞的小朋友的心理學家教師, 咁我帶再個仔上去去屋企, 佢觀察咗阿仔個半鐘, 佢話唔覺得我個仔係自閉, 保家利亞及ADHD, 佢話阿仔有eye-contact, follow instruction, 有回應, 咁我講阿仔上堂的嘢俾佢聽, 佢話有時小朋友生理上如眼瞓, 肚餓都會周圍走, 或者老師講嘢好悶及小朋友對新環境未適應等都會, 佢建議我再觀察耐d才去做評估, 佢話咁細做未必準, 佢話就算我個仔係有 "專注力 "問題都應該係輕微, 佢建議我帶阿仔去學健腦操及上一d社交的course.

我都唔知點解阿仔今日表現咁好, 可能今日無返學, 瞓足夠; 我細妹話阿仔可能知你們d人test 緊去, 因為佢覺得阿仔好 "精"

不過我為保守起見, 都會去做評估, 咁安心d.

Hi, Nicolwong,

我個仔同你個仔仔, 都係好鍾意問問題, 專注力差, 記性好, 認字差(包括abc, 1-10等), 依家仲好抗拒認字, 一見都就擰開面及唔開心!都係唔鍾意著新鞋, 一著就喊, 著呢著去都係個一對!

我依家仲係懷疑佢係 " 寫讀障礙"及"專注力弱"!

小雄維尼,

你對你個仔的付出咁多愛, 你個仔一定知道的, 佢一定會努力改善的;以一個單親來說, 真係好辛苦, 我好佩服你的恆心及愛心, 支持你!

唉,吹漲! 今日阿仔又俾英文老師話佢上堂dreaming, 周圍走, 專注力差, 叫我個仔早d瞓(8:00p.m.), 早d起身(7:30 a.m.) , 然後返學之前再nap 吓! 阿仔都唔知點解咁反複, 俾佢玩死 ! 係咪真係要咁早瞓ga? 我無工人, 我呢d時間多數係食飯or 洗碗! 唉, 但係我都要試吓la.
‹ 上一主題|下一主題