用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 想同YIP'S / TOM LEE/ 柏斯比較
樓主: Pertra
go

想同YIP'S / TOM LEE/ 柏斯比較 [複製鏈接]

我兩個姪女都喺Tom Lee上緊Music course, 其實好似有人都講咗, tom lee的音樂班係主要啟發小朋友對音樂的認知, 聽, 唱, 表達....等等...呢啲係學樂器(如: 鋼琴, 小提琴) 上堂時老師係唔會教的.但通過music course的訓練, 日後喺學音樂, 樂器時會有顯著既幫助.呢個係我一個教琴的朋友講俾我知的.
佢兩個小魔怪都上得好開心,所以我都keep住俾佢哋學落去.

回覆 22# wootaitai 的文章

無乜可能.
拉得到,,唔等於要PASS個樂理啫
不過當然嗰位小朋友都好利害.
用超人嚟形容都好合理.

其實報讀music wonderland既小朋友都係3歲開始,所以係用唱遊形式等小朋友從中學習音樂既知識, 等佢哋容易吸收, 同埋有趣味性一啲.喺學習過程當中已經將簡單既樂理灌輸俾小朋友了.
你話個職員同你講無樂理學, 我估佢唔想將樂理兩個字成為重點.因為好多家長以為有樂理學就係上堂時會學埋音樂知識.TOM LEE的music course就係唔想咁古板咁將唱歌, 彈琴, 樂理分得咁清楚.

原帖由 Pertra 於 11-1-21 21:28 發表
YIP'S 交了HK$2XX的書連書包,T shirt HK$90,面試完,俾了錢,拿了紅色書包,好重,以為有乜上堂用的書,原來是2大本葉SIR的歷史書、1份YIP'S月報,及手冊。如果知就不買此書,上了3堂,派了黑白photocopy的workseet,好不抵!

ohmygosh,  ...

回覆 25# wootaitai 的文章

你見到嗰位小朋友真係幼稚園學生????
拉得好唔好聽???
‹ 上一主題|下一主題