用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 2008年升小一生家長區-請進~
樓主: Easy媽咪
go

2008年升小一生家長區-請進~ [複製鏈接]

HI Emily 71

因為我係渣車接送仔仔架, 所以住區對我冇影響, 所以今年頭我搬左去黃埔住. 我生左細仔後由長工轉為半職, 希望多點時間親手照顧小朋友, 出年2個仔都可以一齊返學喇, 可能我會轉為全職媽咪, 可以幫學校做多點事. 再投入多d:loveliness:

其實學校四周都好多屋苑, 妳想住幾多呎大呀?  四小龍/奧海城一帶, 都唔錯呀, 呀~~學校對住有個樓盆喎, 唔知好唔好呢?

原文章由 Emily71 於 07-11-28 23:54 發表
Hi Easymama:

有無人因為英華而搬屋呢?
I need to move, have any idea?

Emily

[ 本文章最後由 Easy媽咪 於 07-11-29 10:33 編輯 ]

pinnochio

原來妳一早做左全職媽媽喇, 咁妳住邊處呀? 將來會唔會接送架?
妳個女女讀p.4近英華嗎?

原文章由 pinnochio 於 07-11-29 13:30 發表
Hi, Easy媽咪,  我都是全職Mummy, 將來可以跟你多點交流呢! 我和你都是一樣,有另一個讀緊P.4 的小孩。

le d 吸引力黎架, 吸下吸下妳仔咪做左英華仔 神所帶領, 人不能預知:loveliness:

原文章由 NK媽 於 07-11-29 14:29 發表
仔仔讀英華,我有一些感想:

之前一心入培僑,因住大圍,後來在不願下搬到奧運站,發現英華離我不遠,在仔仔2歲時聽講座,林校長當時是嘉賓,覺得英華不錯,但不關我事,誰知明年轉直資

好彩有直資,大抽獎仔仔當然是落空 ...

hugobaba
恭喜你仔仔呀, 更歡迎加入le個房班.

原文章由 hugoBaBa 於 07-11-29 14:31 發表
我都入黎報到!!
My son is in the waiting list and just received the telephone call from Ying Wah. And i will register tommorrow!!

hi 小lego老豆
恭喜恭喜你仔仔呀
你係咪爸爸黎架? 歡迎多d交流下爸爸同仔仔相處之道喎:loveliness:

原文章由 小LEGO老豆 於 07-11-29 15:33 發表
我又加入!
瘦仔都得左

今日聽到有waiting list 小朋友被取錄. 心情又緊張番.
而le個班房又大左又多左笑聲
12月21日 大家係咪好期待呀, 我真係好想見下呀仔d新同學呀:loveliness:
我同大仔d同學好老友架, 希望細仔果d都咁痴我啦

妳仔讀邊間架? 未入黎讀已經識緊幾個朋友仔一齊升小喇

原文章由 林嗅四 於 07-11-29 17:33 發表
今日聽到兩個同學仔都話收到yw tel..
呢度遲d仲熱鬧呀

hi, 妳好嗎:loveliness: le個平台唔係我架, 係08年p.1boy架 大家多多交流.

原文章由 lfhh 於 07-11-29 16:29 發表
有呀有呀, 我報到, 我地住樂富, 好高興加入英華大家庭,
及加入Easy媽平台.
請多多指教.

見到啦 hugo個爸爸嗎 hi

原文章由 hugoBaBa 於 07-11-29 20:15 發表
我都喺爸爸嚟呀! 我太太都有嚟分享!

正式7:45打鐘, 但學校跟小朋友講過最好7:30到學校. 以免遲到!

原文章由 gracechung 於 07-11-30 09:57 發表
請問早上上學時間幾點?

jvc2002
我未做過全職媽媽架, 反而要妳多多指教就真!

原文章由 JVC2002 於 07-11-30 09:53 發表
Hi Easy媽咪 & Pinnochio,

I'm also a full-time mama. But I don't have much more
experience since I just have a son . 請多多指教!

ojj
唔遲呀, 歡迎加入這個班房, 我地已經有20個家長加入左喇, 勁呀
嘩! 150位小朋友, 已經有20位加入, baby-kingdom真係好受歡迎

原文章由 OJJ 於 07-11-30 09:36 發表
唔好意思, 因這幾天太忙, 所以遲咗報名.

Easy媽咪, 好多謝你一直以來的分享, 令我們一班準08小一生的父母對英華多些認識.

林嗅四
sorry, 我唔係好知kv即係邊間呀? 妳仔果間d小朋友好叻仔呀

原文章由 林嗅四 於 07-11-30 09:20 發表
Hi Easy 媽咪
我仔讀kv架...真係好多同學仔同佢一齊讀yw..
yeah...

oic, 咁叫妳太太同我地傾下啦, 一齊傾下傾下就出年9月架喇.  

原文章由 小LEGO老豆 於 07-11-30 01:49 發表

係呀,我係爸爸呀,老婆上BK多我好多,不過佢只係睇post唔出post,我做發言人.

請問妳大仔讀得開心嗎?
開心呀, 因為學校每個角落都好有新意, 同d同學仔一齊找尋已經夠好玩喇! 功課上佢可能在幼稚園跟得好好, 所以冇咩問題. 好易跟得上.

剛升小一時是否適應呢?
講真, 佢返學第1日真係好驚架, 睇得出佢好緊張, 但放左學佢個樣已經話左我知, 佢好開心, 好鍾意間學校呀. 小朋友適應能力好強. 未正式9月開學時, 學校會安排班主任見下小朋友同父母, 了解一下小朋友.

我們家長有咩嘢要準備呀?
準備一定要, 多一些閱讀最重要, 因為學校中文課程比較深, 加強認字能力一定對佢地有幫助, 而英文都一樣, 數學理念作好準備, 常識科鼓勵一起閱讀報紙, 對四周圍多一些了解, 因為常識科都會考下日常生活認識.

其實妳地想得周到, 搬近d學校真係方便好多, 因為升上小二後, 多機會參加學校在平日攪活動, 方便接送.

原文章由 berryivyee 於 07-12-1 13:19 發表
我都報到呀!多多指教
我都想搬近學校就小朋友返學  

原文章由 英華學生 於 07-12-1 22:21 發表

我都有學手球,你個仔叫咩名@@睇下我識唔識佢^^"

HI英華學生

我仔仔冇學手球呀, 請妳分享一下呀:loveliness:
今日帶仔返學時, 見到手球隊搭校巴唔知去邊呢? 請指教喎

我都係聽p5/p6家長講, 佢地話書院果邊要求p6第1次大考中要三/四?科合格才會升上書院呀 , 但唔知以後係咪咁樣一直落去. 有待黎緊學校家長會公佈.

原文章由 hugoBaBa 於 07-12-1 21:57 發表
some BK person said that they requried to have pass in chinese,english,mathematics.
Otherwise, could not promote to F1.
If YW is using the same year symbus (not like DBS which using 1 year higher), I ...

學校上年度留級人數都幾多, 五年級留班已20多人, 四年級留級人數都有10多人. 三年級以下就唔清楚, 但一年級唔會安排小朋友留班. 大考完畢後學生未能合格, 學校給予一次補考機會, 如不合格者必須留級.
其實留班都係好方法, 讓小朋友加緊努力為不足地方做好.  

原文章由 berryivyee 於 07-12-3 17:02 發表
五年級先留? 不如四年級時暗示下,等我們早d加油,小朋友補下習咁!其實,都有一條龍小學是在P.3開始比信息家長架lar.
不過,有得repeat,如能接受,好過冇架!
21號晚見 ...

普通話學校好重視, 所以大家早d比小朋友學習呀, 對佢升小一時有幫助.
默書用普通話<---yes, 教書都用普通話, 默書當然用啦!

原文章由 林嗅四 於 07-12-5 17:41 發表
下..默書用普通話...
咁我要而家開始同亞仔惡補PTH先得LU
‹ 上一主題|下一主題