用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友於06/07年度升小三的家長們 - 兩年時間轉眼過,得 ...
樓主: evelyn317
go

小朋友於06/07年度升小三的家長們 - 兩年時間轉眼過,得閒入o黎傾吓笑 [複製鏈接]

Re: 06/07年度升小三的家長們 - 兩年時間轉眼過,得閒入o黎傾?笑呵呵

WLM
油麻地"香港數學奧林匹克學校"
9月開始報名喇~~

肥仔媽
希望佢keep住啦~~見d功課唔深, 可能遲d好似妳講會深喇!

Re: 06/07年度升小三的家長們 - 兩年時間轉眼過,得閒入o黎傾?笑呵呵

妳地就好啦~~我仔學校都未拿新書~~    所以咩都唔做得. 不過麟媽媽個方法好好呀, 我都會學妳咁做呀!   

肥仔媽
好彩星期一去過圖書館check下自己張証咋, 我個仔拿左我張card借書, 有本仲未還, 之後咪回家找尋啦~~激死找唔到~~咁我要charles用零用錢作賠償$38.6    琴日去圖書館攪掂咋.

Taimum
嘩~~妳仔仔好乖呀~~能夠自己溫習, 我仔只能夠功課上唔洗我跟之外, 溫習同考試默書仲要跟, 妳就輕鬆啦!~~

lulu_mak
唔開心一定會, 不過放鬆心情面對, 一定會好快冇事架! 支持妳呀~~~      我會私禱中記念妳

Taimum
要教2個小朋友都幾煩, 妳大仔處理得好好, 唔洗咁煩, 有時都覺得自己偏向大仔多d, 今年細仔升k2我都要跟多些喇
其實妳老公可以幫手嗎? 一人教一個, 咪好d?

要呀仔收回心情準備9月1日上課喇!
最緊要係攪掂D時間先, 佢日日唔到9點都唔願起身!
參加左奧數後, 數學有返興趣, 只怕佢英文咋, 成個暑假睇左幾本英文書咋, 睇中文書就睇左幾十本    唉...le隻仔!!!
上星期六在ymca睇呀仔游水, 呀~~le隻仔游得幾好喎~~進步左好多, 下一年度學校水運會, 睇怕佢一定會參加!

嘩~~好難找番le樹出黎呀~~~

點呀妳地d小朋友? 9月1日開學喇, 我老公唔比我買過新書包比個仔, 因為冇糷到, 所以唔比買, 個仔勁唔開心    , 不過老公做得對, 唔須要一定買過新!!!
學校上星期六開左家長日, 被校長發現baby-kingdom"英華"個頁    仲家長日講左出黎, 我即時面都紅哂   

ae_bb
其實校長都冇話d咩, 只係有個"今日打去英華..." 校長入左去睇, 佢話知道有好多媽咪好想考英華, 有d媽咪唔清楚學校d野就亂答, 好彩有d媽咪係英華家長, 回答正確答案.

我唔知校長有冇睇"英華小學"果part, 不過佢睇左會開心, 因為我地一向都係讚學校咋    不過而家真係小心d講野喇!    因為相信唔單至校長睇, 連老師都會睇架嗎?   

LULU-MAK
嘩~~知妳上黎報平安真係好呀     
做完手術後要休息多d, 唔好覺得好dd就做下野喇...休息放頭位呀~~   
妳媽咪可能想妳放鬆d找d笑話比妳笑下呢     

hi~~妳地好嗎? 我冇上黎一排喇!

呀仔開左一個月學都ok啦~~
明天學校參加左公益金服飾日呀~~妳地學校有冇玩到呀?
我仔本來著套西裝架扮"愛迪生"喎, 但而家又唔肯喇, 佢話著便服咋!   

早晨呀     

英文同中文(好似10月先再有)每日一篇呀仔算乖, 佢由小一到而家每日都自己做, 除非去左街而忘記做, 我覺得呀仔學到野架, 從英文每日一篇中, 學到學校冇教過生字, 都有一點幫助架!   

升上三年級, 中文真係深左好多, 而且多作文, 多思考, 做功課比以前用多左好多時間.

今日呀仔第一次測驗喇, 星期六/日同佢溫習都冇咩去街    今年學校一星期內考哂3科, 隔日考呀, 唔同上一年隔周測驗喇!   

lulu-mak
我仔做完功課, 初初升小三時, 我想唔再幫佢check喇~~點知    老師改到七彩咁~~之後咪好似小二咁, 咩科都對下, 數學最大意   

我仔10月中已經測左一次評估喇~~唉~~把首唔到a關跌落b頭喇      每科都係~~

‹ 上一主題|下一主題