用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 08年有意報讀<英華小學>或已讀咁的學生家長請入來 ...
樓主: GraceCheng111
go

08年有意報讀<英華小學>或已讀咁的學生家長請入來 [複製鏈接]

妳老公工幹返左黎就好d架喇, 有咩2公婆傾下就會好d, 我妹夫咁好真係好低錫啦!

原文章由 JAMmama 於 07-9-21 14:37 硐表

mayc,Athea, matthew_ma, KLLP,mcheung,
謝謝你們, 真不好意思, 呻了兩句, 令到你們忙於安慰我ops:" />ops:" />, 是的, 我不會亂想太多! 但有時, 唔打開報紙, 都估唔到會有咩新聞!? 可能, 昨天份報紙又講到鬼咁"煽情", 攪到 ...

[ 本文章最後由 Easy媽咪 於 07-9-21 14:57 編輯 ]

嘻...咁借書真係好過買架, 小朋友日日睇一至兩本, 一年真係計起幾貴下架. 我大仔訂兒童讀物都好貴架, 不過佢咁認真睇, 又好期待追下一期, 都叫低架.  

原文章由 miffy 於 07-9-21 15:42 硐表
jamma

聽你咁講好驚呀, 你休息下, 真係唔好比咁大壓力自己呀, take care~~

easyma

講起書我仲攪笑, 你知我住圖書館隔離街, 我地一星期起碼去兩次圖書館, 所以我永遠唔洗自己買書, 突然叫我帶書, 無得帶, 拿拿林去 ...

我仲未收到信呀 , 相信都會最尾果批小朋友考喇.
我好想快d in 唔洗心掛掛呀!

上星期六做家長義工, 我覺得個個小朋友都好可愛, 仲好smart呀, 仲跟左幾位家長義工傾計, 感覺好好.

HIHI
下午接到校務處電話, 今個星期六早上見校長, group in就下星期六. 明天接仔放學時取通知信呀! 我頭先同細仔講左, 佢話"好野見校長" 佢d反應咁攪野?

原文章由 littlekid 於 07-9-27 17:02 硐表
點解您會在本星期六見林校長, 我個fd說 本星期六是 group in. 的, 而下星期先見林校長, 是否不同的?

pls check pm
原文章由 mcheung 於 07-9-27 18:42 硐表
妳亞囝幾點見校長呀??

好呀

原文章由 mcheung 於 07-9-27 22:11 硐表
see u on this Sat

sorry, 睇番前先知妳問le樣野
兒童讀物咪即係一些書刊經學校幫學生讀物, 如:數學科學/木棉樹都係好有益兒童讀物黎架. 另7-11有本黑貓白貓係我仔初小前至愛, 雖然係漫畫性質, 但都好正面教育架. 上次書展我仔仲拿到作者簽名呀.

原文章由 d2343130 於 07-9-21 16:18 硐表
hello:

可以話我知係咩"兒童讀物"??
有咩睇??!!

thanks!!

HIHI
明天係第2次group in呀, 希望未考小朋友順順利利啦

好想比些貼士各位小朋友面試家長.

因上星期做家長義工發現有小朋友遲到面試, 可能係學完野黎or見完另一間小學黎,當然有多種原因關係. 我見到小朋友面試準備不夠, 會出現情緒問題. 例如:喊, 唔肯離開父母去面試之類, 如果可以的話讓小朋友早半個鐘前到達, 另他不太覺陌生感覺.

[ 本文章最後由 Easy媽咪 於 07-9-28 14:40 編輯 ]

我仔上星期六見完校長喇, 佢話校長變魔術比佢地睇喎, 我仔仲問校長點解會變成咁架. 唔知小朋友反問校長問題有冇分加呢.哈...哈...
至於故事書唔知我仔對不對喇? 我仔講校長叫佢地取一本介紹一下故事講d咩(好簡單咁講), 我仔講左一兩句就唔洗再講喇. 但有d媽咪話校長叫佢讀故事書D字喎? 所以唔知呀仔有冇攪錯呢?

le個星期六早上見老師喇. le幾日同佢讀多點字啦! 希望幫助到.

hihi
感謝神!我仔仔都收到面試信通知喇! 現在全家都好興奮呀((( 仔in最早果批呀(9:00am至10:00am)

原文章由 mcheung 於 07-10-21 14:27 硐表
囝囝同學已係昨天(20/10)收到通知,將係下星期六(27/10)上午第二輪interview!!

[ 本文章最後由 Easy媽咪 於 07-10-21 19:39 編輯 ]

mcheung
唔好擔心啦! 學校明天先正式公佈, 可能我仔仔一早in呢, 所以先會早d寄出, 神會為我們安排美好的事, 只要對神有信心就不必怕.  

原文章由 mcheung 於 07-10-21 20:19 硐表
恭喜、恭喜!!

依家我又緊張又擔心...........

KLLP
thanks!
我自己覺得壓力來至自己影響自己, 如果我們懂得交托, 會令自己不必太憂慮.

原文章由 KLLP 於 07-10-22 11:55 硐表
Easy媽咪,

很欣賞妳對神的信心, 每次對自己都是一個很好的提醒
求主保守你的細兒子, 成功入讀英華!

mcheung
嘻...恭喜妳呀! 妳仔仔係咪同我仔一組呀? 上2次都同組唔知今次會唔會呢?

原文章由 mcheung 於 07-10-22 14:21 硐表
唔清楚唔係一個鐘頭見一個考生及甚麼形式?

今年6月大囝叩門interview時,校長同我地傾around 15 min,同傾我個小朋友係怎樣,純傾談咋!!
‹ 上一主題|下一主題