用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 無奈地接受及配合
go

無奈地接受及配合 [複製鏈接]

回復 lokhei1012 的帖子

其實有時呢D 想法只係家長單方面咁諗,我同我仔唱歌, DANCE, 教佢A-Z, 1-10, 佢都係全程好開心, 好ENJOY! 其實辛苦既係家長, 唔係小朋友。我一放工, 我仔就捉住我要同佢讀ABC, 唱歌, 只要我仔願意,我係唔怕辛苦。當然如果小朋友唔ENJOY, 我覺得大人唔好迫佢, 真係要搵一間適合自己仔女既學校。

kelly0204  agree  發表於 12-11-29 14:35
fc1111  agreed  發表於 12-11-29 13:53
octmei  agree......  發表於 12-11-29 10:35

回復 P師奶 的帖子

我認同你講小朋友發有快有慢,所以其實唔使諗得咁悲觀既。即係細/中B都可以發展快過大B 。haha....向好方面諗呀麻。雖然細/中B可能語言發展會輸蝕少少,但我今年IN K1後,覺得原來唔係識答哂就代表實收,唔識答就代表唔收。當然我都好相信運氣都係其中一個收生既因素。好多家長都話小朋友識答哂, 但係唔收, 我覺得有可能係真係唔好彩,另外係個小朋友識答哂之餘, 佢有無東張西望呀, 有無走開唔肯坐定定, 呢D 都係老師會計分既。所以細/中B真係唔係輸哂架。 而我個人覺得就算唔係為考K1, 呢D 都應該由細教育小朋友架啦, 人地同你講野時或者小朋友同人講野係應該望住對方對眼,同埋適當時候就要坐定定,呢D真係應有既禮貎。
‹ 上一主題|下一主題