用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Co-Ed/QC/喇沙? (幫朋友問)
樓主: JamieMa
go

Co-Ed/QC/喇沙? (幫朋友問)   [複製鏈接]

Soundervolt 發表於 17-10-3 17:07
無喇喇做乜又講YW呢?外界各式比賽有好多個,有尐有A校比較投入參與,有尐會B校比較投入參與,所以冇話邊間 ...
如果以DSE成績top 10而又有直屬的小學, 好少在乜乜襪襪比賽攞獎, 可能甚至冇參與

王家爸爸 發表於 17-10-3 17:51
DSE成績 Top 10,而又有直屬的小學既學校唔多,得SPCC、DGS(LS同DB好可能接近 Top 10)。呢幾間既小學同中 ...
又唔止, SPC, MCS, MSS, St Mary, SJ等都是top 10 常客

王家爸爸 發表於 17-10-8 12:16
我估係坊間傳聞,應該無嘜可能會報警。
不是傳聞, 不過是多年前的事了

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20100204/00176_047.html

好奇想知點解SPCC有咁強大吸力, 老實講, 講名氣QC/LS等絕不輸蝕, 為何要放棄熟識的環境轉過去

mcl203 發表於 17-10-10 17:42
咁你知唔知SPCCPS 原校生有幾多S6仲係中學部呢? ~~~

我識果位原校尖子生,S1同父母講,外校生成績好強, ...
真係好奇怪, 在女拔剛好相反, 拔小升中的通常成績好過外校生, 尢其是英文, 一聽就知

SPCCPS會預留%比有關係人仕, DGJS好似冇明文, 唔知呢個會否主要原因
‹ 上一主題|下一主題