用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 SMCESPS - S1 家長交流區
go

SMCESPS - S1 家長交流區 [複製鏈接]

Hello, 我的女兒是上年的S.1外來生,成績屬Band2中,操行A-,選SMCESPS的原因大致與各位相同。

女兒上年是全級的Group2, 而Group4成績是最好的,不過,中英數三科會再按科分Group,例如同學就算是G.2,若中文成績出色,中文可能是G.4。

入學一年,女兒都算幾開心,因為壓力不大,不過成績就麻麻,尤其係L.S,因為內容都幾深,要記好多生字,理解咗仲要思考問題,又要用英文表達都幾難。其次I.S.都要記好多生字,希望大家有心理準備,一齊努力啦!

當初選校,亦是被大量外藉老師吸引,希望有外語環境,不過大部份外藉老師都係負責小學,所以入學後要鼓勵同學自己主動用英語溝通,不過可能G.4情况會唔同D。致於外語科都無乜壓力,想學好第三語言,要靠同學主動學習。

大部份嘅老師都好nice,幾關心同學,校風都算幾好。

自從上年中小學接龍後,相信中學成績會漸好,因為小學部嘅學生,英文真係好流利,仲幾有自信。試想過去幾年的中學部,全部由零開始,全收外校生,學校點會有好多Band1生選擇呢?

不過小學部升中嘅學生,唔係全部G4或G3,佢哋雖然英文有優勢,但外來生的中文、數學未必輸蝕噃,最緊要係收D乖學生啫!

希望大家開開心心啦!

確實有D失望,不過無後悔,因為都算唔錯,校風係幾好!剛升英中成績麻麻係好普遍嘅,希望之後有進步啦,最緊要唔好太大壓力,傷害親子關係,愉快中學習嘛!

原帖由 大頭mama 於 10-8-17 20:59 發表
HIenguink

多謝你的回覆!很開心終於有中學家長回應!
其實我對這間學校真的認識不深,當初選校,亦是跟你一樣被大量外藉老師吸引及聽聞小學好好,但照你所講,大部份外藉老師都係負責小學,中學的外語環境確實會較遜色!咁 ...
‹ 上一主題|下一主題