用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 想同YIP'S / TOM LEE/ 柏斯比較
樓主: Pertra
go

想同YIP'S / TOM LEE/ 柏斯比較 [複製鏈接]

回覆 45# ohmygosh 的文章

絕對同意唔同的音樂班, 音樂理念都有佢哋可取的地方, 點會有最好的音樂班架!!!!
不過我同你一樣,都好欣賞 YAMAHA嗰一套教學方式, 因為我有兩個朋友, 一個親戚既小朋友都喺TL到上堂.聽我啲親戚朋友既feedback都係有讚無彈的.

其實你咁利害,點解唔自已教呢???
我相信你都一定有耐性, 有系統咁教你囝囝啦!!

原帖由 ohmygosh 於 11-2-25 23:52 發表
Perfect pitch﹐即係您隨意奏/唱一個音(任何樂器/人聲)﹐甚至門鐘聲﹐機器聲﹐動物叫聲﹐等等﹐他能準確地聽到並說出音名(e.g.G﹐B-flat/A-sharp)﹐又或者單憑聽覺﹐就能說出樂曲的調性(e.g. F-sharp major, C minor)。另外﹐沒有perfect ...

其實最緊要係小朋友學得開心咪得囉.

原帖由 nc2000 於 11-2-28 00:24 發表
香港兒童合唱團都有音樂啟蒙班, 同YIPS, TL 又邊個較好呢? 請指教

回覆 63# ohmygosh 的文章

我覺得唔駛咁快買鋼琴住, 可以買個平平哋的電子琴練住先,
JMC其實著重係為音樂打好基礎, 訓練小朋友對"音"的掌握,唔著重彈嗰方面架.有個電子琴練吓我覺得可以了.

回覆 89# share123 的文章

其實好多課程, playgroup都會越學越少學生, 反而我覺得越維持到後期的學生會更加有心機, 咁呢個時侯學習既氣氛仲好添.純熟個人意見.

其實唔只學音樂, 出面好多PLAYGROUP都係越後期越少人,呢個情況都好普遍架.
無辦法, 好多家長忙啦, 又有啲家長較短視, 唔俾多啲時間觀察個小朋友進步, 其實學音樂, 或學其他嘢都唔會咁快顯現到出嚟.
大家都要俾啲耐性吧.

原帖由 ohmygosh 於 11-3-9 03:13 發表
只係無想過學生人數會下降得0甘快﹐希望現時五個小朋友(包括我個仔)都會一直學落去﹗除此之外﹐其實少d人係好事﹐間房空氣都好d﹐坐得鬆動d﹐老師又會兼顧得好d。

...

你指既係咪tom lee的 jmc???
你的小朋友係3-4yrs??

原帖由 Pertra 於 11-3-10 22:12 發表
Any comment for YMC (3-4 yrs) class - Tom Lee ?

如果你既小朋友都係3歲,我都推薦你報通利既music course.我個細路喺TL都上咗一段時間, 依家開始咗JMC無幾耐.
我覺得佢學咗咁耐, 已經喺聽,唱嗰方便學得幾好, 如喺電視到聽咗啲簡單既廣告歌,佢都有板有眼咁唱到啲音出嚟,(當然無話啱晒咁誇張吧) 我啲朋友都話呢個就係聽,唱訓細出嚟的成效.佢哋話啲女就算學琴學到4,5級, 老師都唔會教呢啲技巧.
同埋上堂氣氛唔錯, 其他家長都幾投入, 算係一個唔錯既學習環境.
你可以考慮由音樂小天地開始俾佢上, 聽啲老師話由音樂小天地再轉兒童音樂班, 啲小朋友會易啲適應架~~
其他音樂班我無帶小朋友上過, 所以唔識比較.
你喺到再問吓其他人比較一吓吧.

原帖由 Pertra 於 11-3-13 22:33 發表
Yes. Any comment....

如果你有興趣的話,
TL的音樂班有試堂呀, 不如你上佢個網頁睇吓啲資料吖.
自己親身帶埋小朋友去試堂感受吓應該會好好多架.
‹ 上一主題|下一主題