用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 鋼琴要幾歲學
go

鋼琴要幾歲學 [複製鏈接]

聽完你作為一位鋼琴教師都咁講, 我都更加放心, 先前我表姐問我邊間好, 我都係叫啲朋友介紹有關music course既資料俾我,跟住表姐就決定俾個女去JMC都上堂, 就算地點唔算近, 表姐都親身帶個女去上堂.表姐唔熟音樂, 都唔知個女學得好唔好.
反而我有啲音樂底, 都可以問吓姨甥囡學緊d乜.感覺佢係學得好有心機.
你講的Perfect pitch, 我都知喺學音樂既漫長日子係非常重要,,希望佢繼續學得好啦

原帖由 ohmygosh 於 11-5-4 12:00 發表
時間能安排的話﹐我會鼓勵您和孩子去上JMC。拉小提琴這類單旋律樂器就更加要培養對harmony (當年在英國唸演奏學位﹐拉小提琴時﹐導師也經常提醒我要留意鋼琴伴奏部份的harmonic progression和change of colour)以及instrum ...

係呀. 我都好贊同你既講法, 無邊一套教學方法係最好既, 因為唔同小朋友都會有不同既吸收能力,亦未必一定啱上邊一種教學方法.不過現時嚟睇, 姨甥女學得唔錯, 同埋上堂上得好開心, 我覺得咁已經好足夠了.如果JMC又有試堂我都會介紹俾其他人.

原帖由 ohmygosh 於 11-5-17 14:43 發表
當然﹐JMC不會是唯一有效練耳及訓練音樂感的途徑/一定對每個小朋友都最好的方法﹐不過﹐我自己和孩子從Music Wonderland到JMC的學習經歷都相當不錯﹐所以也推薦給其他家長。

...
‹ 上一主題|下一主題