用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 震驚!(SMC)聖馬加利老師用"卑鄙"兩字鬧學生 ...
go

震驚!(SMC)聖馬加利老師用"卑鄙"兩字鬧學生 [複製鏈接]

樓主描述太簡短, 來龍去脈都唔知, 好難評估老師用詞是否正確.  不過若小朋友真係犯錯, 用"卑鄙"兩字責罵佢我自己都覺得無咩問題.  宜家d小朋友太過受保護, 太多只係識得躲藏係父母既溫室下長大, 一有風雨就唔識面對, 難得有老師肯花時間鬧醒下其實係件好事.

樓主標題用到"震驚"兩個字, 我仲以為學校有咩大醜聞tim.  但原來都唔清楚成件事既真相, 只係斷章取義咁抽一句說話去批判, 咁對學校及對該為老師都好唔公平.

原帖由 Ben2003 於 09-10-8 01:20 發表
樓主標題和第一段留言,不是"帶出",明顯地是作出批判,而且還可以說是差不多"指名道姓"。

樓主看見這情形而作出批判,是可以理解和顯示出樓主的正義感。不過,真相和表象可以是兩回事,如果怪錯了人便不好。 ...

其實"卑鄙"兩個字點解唔可以用係小朋友身上? 係因為佢仲細要保護佢弱小心靈?  如果佢犯既錯真係好嚴重, 明知佢好唔啱仍然用D好溫和既字去教訓佢?

我小學既時候有同學測驗好低分, 佢唔敢比父母簽名, 於是佢自己冒家長簽名, 結果比老師發現左.  又有另外一個同學佢利用同學既同情心問佢地借左好多錢買零食, 但結果又唔還, 後來家長投訴先發現.

以上兩個例子我都覺得老師可以用"卑鄙"兩個字去責罵果兩位學生, 因為佢地犯既錯係好嚴重, 如果宜家唔去嚴厲糾正佢地, 將來就一定會好大問題.  去到呢D地步所要用既字眼一定要重, 如果唔係佢地仍然以為係小錯, 唔會上心.

樓主見到果件事到底有幾嚴重, 我地唔知情況好難判斷老師用詞是否恰當, 只係想帶出唔係一定要作奸犯科先可以用"卑鄙"易容, 係小朋友既世界裡亦即係大人世界既縮影, 就算只係偷同學一蚊都已經可以係"卑鄙".

原帖由 Lovelybbs 於 09-10-8 14:11 發表
卑鄙這個詞語多用在自己很討厭憎恨的人身上, 我都覺得如果由老師用這個詞語批評學生是不應該的, 如果我在我小朋友的學校內聽到老師這樣責罵學生我也會感到不高興 ...

"草莓"文章真係好值得我地多加思考.

時下的年青人動不動就自殺都係因為他們實在太脆弱, 遇到小小問題已經不知所措, 唔想面對.

始終我地唔係現場, 就算係現場既都唔清楚成件事, 我覺得大家都唔應該太武斷去斷定老師應否用呢兩個字.

原帖由 中天英 於 09-10-27 02:02 發表
時下年青人太脆弱, 我諗主要係因為家庭環境做成, 係D父母太保護佢地喎, 我睇唔倒一個老師用[ 卑鄙 ]鬧個學生, 會改變呢個情況。

"我只有兩個字形容你(指學生)", 是出自該老師http://ads.baby-kingdom.com/www/deliv ...

對於一件唔清楚既事, 只係聽左其中一節, 然後為左[ 卑鄙 ]兩個字已經咁激動, 咁咪就係過份保護lor.

一個 7、8 歲既小朋友點解無可能做卑鄙既事?  上面好多家長都有舉例子. 世事無絕對.

"應該揾個私人D既地方, 坐低同佢慢慢講, 點解要當住咁多人面對, 講一句咁傷學生自尊心既說話呢"  
>>> 第一, 學校已經係教導學生既私人地方, 係課堂有問題, 都係當住成班同學面訓導, 可以順便教導埋其他學生.  第二, 正如有家長講鬧佢"死蠢, 無鬼用, 白痴" 就叫傷佢自專心je, 如果佢真係做左好錯既事用[卑鄙]已經叫好文雅架啦.  

"以我理解, 老師講呢句說話, 代表佢冇興趣去幫個小朋友, 只係發洩緊自己不滿既情緒; 做老師應有既責任, 唔係應該想辨法教好學生咩 ????"
>>> 聽樓主講幾句, 你已經可以聯想到咁多野?? 仲認為個老師已經唔想教好個學生, 你會唔會諗得多左呀?  你又點知個老師之後無再解釋比個學生知點解咁話佢, 從而糾正佢既錯誤?  

原帖由 中天英 於 09-10-27 02:02 發表
時下年青人太脆弱, 我諗主要係因為家庭環境做成, 係D父母太保護佢地喎, 我睇唔倒一個老師用[ 卑鄙 ]鬧個學生, 會改變呢個情況。

"我只有兩個字形容你(指學生)", 是出自該老師http://ads.baby-kingdom.com/www/deliv ...

比人鬧果個, 並唔係樓主自己既小朋友, 又點會叫過份保護啊 !!  佢係路見不平而出聲姐。

就係唔係自己小朋友又唔知來龍去脈樓主都咁肉緊, 如果係自己小朋友的話定必更激動, 咁仲唔係過份保護.

而家個point 唔係果個小朋友有幾< 卑鄙 >, 而係話個老師處理不當喎。

唔知個小朋友做過D咩, 又點去決定個老師有無處理不當??

咁你又點知佢有呢 ???  根據樓主親身所見既描述,  我唔覺得佢會囉。

既然大家都唔知事情既發展, 只係睇左樓主一百字既簡單描述, 點解可以咁實牙實齒咁話個老師已經唔想教好個學生, 會唔會太武斷?

原帖由 中天英 於 09-10-30 01:29 發表
對於一件唔清楚既事, 只係聽左其中一節, 然後為左[ 卑鄙 ]兩個字已經咁激動, 咁咪就係過份保護lor.

比人鬧果個, 並唔係樓主自己既小朋友, 又點會叫過份保護啊 !!  佢係路見不平而出聲姐。

一個 7、8 歲既小朋友點 ...
‹ 上一主題|下一主題