用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 不知所為的聖馬加利
go

不知所為的聖馬加利 [複製鏈接]

我都覺得應該即刻同學校反映, 始終得一個小朋友乘電梯係好唔安全, 學校應該要注意.

相信學校都係expect小朋友答 "god"已經ok, 我諗係考小朋友反應同轉數je.  我囡囡果年老師比張"仙人掌"圖, 佢都唔識仙人掌點講, 結果佢答"plant", 老師都話good.

每年到收生階段總係有好多惡意批評

citipeggy,

我所講既"惡意批評"並唔係話你講既事件, 睇完你既敘述我都認為學校係有疏忽, 唔應該比小朋友一個人坐電梯.  其實學校原意係唔想小朋友行7層樓梯先比佢地坐電梯, 但安排失當先會有咁既情況出現.  不過我相信每間學校都會有不完善既地方, 重要係學校面對錯誤既態度, smc比我地家長既感覺係好注重家長既意見, 我地提出有問題既地方, 學校真係有認真對待及改善, 所以我相信只要你當時即場有同佢地反映, 下次應該唔會再發生.

我之所以話"惡意批評"係指好多人只抽取視學報告某些較差既部份出嚟講, 但好既地方就唔會提, 其實呢份報告都係兩年前既事, 學校係新辦, 得幾年歷史, 要改進既地方當然一定會有, 呢份報告指出既內容, 例如中文及數學要加強, 其實我地家長呢兩年已經好明顯睇到學校係呢方面有下功夫.  至於話校長, 佢本身要兼顧中小學, 當然係會忙D, 但小學部本身有副校長, 基本上日日都可以見到佢係學校, 全心全意為小學部效力, 我相信好多家長都會感受到佢既熱誠同衝勁.

作為SMC家長, 我唔會認為SMC係一間超級無敵又完美既學校, 有人既地方總會有出錯既機會, 但我會重視學校對處理錯誤事件既態度.

原帖由 citipeggy 於 09-10-29 09:46 發表
G-ma, 你所為的"惡意批評",我唸你係唔係接受唔到現實囉! 我唔會咁無"liu"用大半個鍾作咁大段文章係度同大家分享係為咗講大話囉! 有成幾十個家長都見到,幾十對眼做証!

至於點解我唔同學校 ...

Hi spiderlily,

係呀, 呢兩年功課真係多左, 壓力都大左d, 不過坦白講相比其他官津smc仍然叫做唔算多功課.  學校想完全愉快教學都無辦法, 始終外間會介懷個視學報告, 如果學校唔加強, 人地又會覺得你有不足, 所以人在江湖, 唔多唔少都要入鄉隨俗.  

原帖由 spiderlily 於 09-10-29 11:03 發表
G-Ma,

Absolutely correct.  When I compare the P2 this year Vs P2 last year, obviously, the course is more demanding with more projects.

The another thing we really appreciate is that the school woul ...

其實每年都有過千既應考者, 要小心細閱資料, 分析, 挑選, 過程真係需要花好多時間.  而且smc只收80多位學生, 位真係比較少, 所以競爭比較大.

原帖由 Sim 於 09-10-29 15:35 發表
Hi,

Mind me to say a word. SMC is not the only school that didn't send out interview result after 1 month from the 1st Interview lah! I haven't received any letter from my 1st interview school since ...

hi mimi-ma,

唔好咁講, 我好記得幾年前係你好細心解答左我好多問題, 我先夠膽比囡囡入讀smc, 係呢幾年我囡囡有一個好開心又學到野既校園生活, 睇到佢健康快樂咁成長, 都係多得你既熱心及不嫌其煩, 令我覺得smc好似一個大家庭咁.  我只係出左小小力, 見到初小既家長都咁熱心, 我相信你呢個美德一定可以傳承落去.

學校仲新, 好多家長唔認識, 道聽途說好多誤解,亦有d有心人會用smc過往歷史大造文章, 好多時睇左真係覺得好好笑, 都n年前既事, 仲提嚟做咩.  所以唯有我地現任家長多d發表一下意見, 等大家了解下真實既學校情況, 總好過聽人亂講.

原帖由 Mimi_Ma 於 09-10-29 17:14 發表

G-Ma :

你真係好熱心,  比著我就唔得,  學校收生人數少,  靠自己校內家長口碑都唔夠位.  所以係BK的抨擊有時我都唔願解釋.  而且這時是面試時期,  家長帶著小朋友周圍面試,一定會心煩氣燥, (版主都帶著小朋友考 ...

你真係一位好中肯既家長.

原帖由 IOUbabe 於 09-10-29 17:31 發表
我不是SMC的fans,只是議事論事. 

首先,比個5歲人仔在一個陌生地方自己搭lift又真係唔好.

不過,我覺得樓主本身並不喜歡這所學校,反而係對學校有些偏見(純個人猜測) 

事件本身有問題的是”帶位”的人, 而我相信那人一定不 ...

其實學校位少, 競爭大係必然, 而且學校唔一定係揀最smart既學生(收左佢地最終都未必讀), 佢地都係想搵d最適合學校理念既學生而已(perfect match), 所以無取錄既學生唔一定係佢地表現或者能力差, 只係大家少左d緣份lor.

原帖由 shiuchen 於 09-10-29 16:15 發表
我不可以comment SMC是好還是不好,因為我根本不是家長.她不考慮我的孩子,不等於不好.也不等於我的孩子差,就是不MATCH.
但,真心覺得SMC的家長都很好,很樂於分享,這不是間間學校都有的.
...

視學報告係中肯, 不過係應該全面咁睇, 唔係斷章取義淨係睇幾點閣下認為有問題既地方, 當中亦有好多讚揚SMC及學生既部份.

原帖由 hohoho2003 於 09-10-29 20:42 發表
惡意批評就是批視學報告嗎?教育局視學組是一隊人到達,不是單人匹馬,石而且是分幾次進行,非常專業不存在針對,學術水平問題這點大家更加楚!幾拾年學校經驗都不夠用嗎?報紙、天書廣告平嗎?政府視學平心而論中肯非常。 ...

如果係我地SMC家長咁講可能插得仲甘.

希望樓主明白只係個別事件, 唔洗咁勞氣, 學校係有疏忽, 呢點大家都無話唔係, 只不過唔會因為呢件事就判學校死罪JE.

至於交表係OFFICE HOUR及家長要請假INTERVIEW, 好多學校都係咁架啦, 考得私校同直資大家都預左係要花時間.  學校附近有兩個地鐵, 係要行一段路, 但都未至於無交通工具到, 不過個個家長INTERVIEW前都唔想小朋友事前太操勞, 大多都係揀坐TAXI, 純粹個人意願, 我諗呢D唔應該怪埋學校掛.

原帖由 IOUbabe 於 09-10-30 00:33 發表
一位中肯但比人插得好甘的家長.....哈哈.......無人再敢講野啦!

我都同意最好親身去多學校幾次觀察清楚, 親自同家長或學生了解一下係最好.  始終每位家長要求不同, 每間學校亦有不同風格, 有d人可能覺得free 既學校好, 有d人可能鐘意要嚴謹既, 無話邊種係最好, 最緊要適合自己小朋友.

我自己作為smc家長, 我囡囡當年 interview 學校從來無問過佢屋企有無車.  至於話利主席既presentation, 呢份稿佢年年都係咁讀, 我去果年都上左成個鐘英文課, 但我buy佢地係英文方面真係下左好多功夫.  我囡囡呢幾年係學校build up到既英文底子係令我好驚訝, 原來佢不知不覺間學左咁多英文字 (佢地英文功課一d都唔多, 大部份都係堂上做), 學校生活又愉快, 亦有機會參與不同活動同比賽.

祝大家可以入到自己心儀既小學!

其實每年呢個時間都係咁, 特別多新加入既國民, 特別多批評, 往往仲要係因為一D小事, 如果SMC真係差得咁交闗, 現時既家長仲唔轉校咩, 仲肯每個月比學費讀.

沒錯, 我們的小朋友要在這裡念12年的書, 當初我也是很小心選擇.  入了smc後我好開心係囡囡既同學品性都好好, 佢識到一班好朋友, 我相信佢地會係佢一生既好朋友啦!  而我地家長亦相處得好融洽.  仲有係很好感激學校既安排, 令到小女有好多不同發揮的機會, 特別是上一學期那個45周年的英文話劇表演(亞拉丁), 有幸囡囡可以參與, 中小學的同學一起排練了好多個月, 當晚的表演真係令我好感動, 我從來無諗過普通學校既話劇係會咁認真, 無論劇本, 配樂, 燈光, 服裝, 音響, 招呼賓客, 場刊......等等都睇得出佢地真係落左好多好多心機, 而中學既學生亦好照顧小學既學生, 係facebook見到佢地既照片真係好開心打成一遍好似大家庭咁.  我囡囡都係獨女, smc可以比到佢同大哥哥大姐姐一齊成長既經歷.

原帖由 Lynn 於 10-10-22 10:58 發表
我的女也正就讀SMC,也是我們比較過後的決定,我覺得還不錯! 可能也可以說自己讚自己花香!

當初的決定也包括了對其他家長的反應,在BK 或是我曾去校外看過,和我家校車等車的媽媽和工人姐姐談過,當然有些抱怨一些學校行 ...
‹ 上一主題|下一主題