用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 開學十幾天,你地和囝囝囡囡都適應嗎,有無咩問題? ...
go

開學十幾天,你地和囝囝囡囡都適應嗎,有無咩問題? [複製鏈接]

Re: 開學十幾天,你地和囝囝囡囡都適應嗎,有無咩問題?

我都覺得壓力大左, 以前幼稚園唔記帶野咪聽日再帶番lor, 宜家一唔記得帶就寫手冊, 真係要小心d.  

我個囡返左十幾日學, 明顯見佢個樣好"累", 可能係學校又要守紀律, 又要做功課同執書包, 晚晚好早就瞓啦.  讀小一真係一個新挑戰.

羊咩咩太太,

我個囡係我亞媽照顧, 都係好鍾意睇電視, 因為我亞媽要睇嘛, 所以我個囡連韓劇都追埋.  不過每日放學我亞媽一定要佢做哂功課先準開電視.  但有唔明就要等我放工返嚟問, 連埋執書包, 簽手冊, 簽通告都係要攪到10:00先瞓, 不過一瞓落床就瞓著.

我個囡就好怕中文, 因為d字難寫, 英文對佢嚟講就容易好多, 來來去去都係26個字母.

大家努力啦! 應該好快適應到既.

咁快要默書啦!  好彩我個囡間學校p.1一個月先默一次書, 每次默兩課.

[quote]
迪迪洛洛媽媽 寫道:
我個仔仲未習慣睇手冊做功課, 所以我放工返到屋企就發現佢未做哂功課, 即刻同佢做翻, 攪到好夜先

我都係咁話, 小一仲係好細個, 係咪真係要咁呆板呢?

EASYMA 寫道:
我直頭覺得e+d小學教到d 學生呆架, 唔比旭, 坐定定, 英文一味教grammer, 睇見個仔讀呢d 學校, 跟住又望望人地外國人d 學校真係有d頂唔順, 做mud 鬼呀, 成日默書, 默到個腦塞晒, 香港嘅教育制度真係吃不消!!
‹ 上一主題|下一主題