用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 講下:一打開佢地d功課既感受....
樓主: par3186
go

講下:一打開佢地d功課既感受.... [複製鏈接]

Re: 講下:一打開佢地d功課既感受....

各位媽咪唔駛勞氣既, 諗返下自己細個果時咪又係咁, 一樣激到亞媽死下死下, 一聽到要默書, 測驗考試就世界未日咁.  可能呢個係人生既必經階段.  take it easy啦.

par3186

家母的確甚為嚴格, 我身受其害, 所以對囡囡要求無咁嚴謹(但當然亦唔會比佢太偏離正軌).

小女亦係大頭虾一名, 默書所有深既字都識, 但係竟然漏左個一定識寫既"好"字同個"的"字, 由一百分變90分.  英默成日唔記得每句第一個字要大草.  文具永遠有幾多帶幾多返學校, 問佢點解, 因為要借比同學, 轉頭就唔見哂.  我已經習以為常, 漸入化境.

par3186 寫道:
G-Ma

你就好啦
起碼你都受過伯母既恩0y
都可以叫做有同理心wor

但系我無咖wor
我果代細個既時候
好多媽媽都要為口奔馳
又或者本身無料呀
又多仔女咁
鬼得閒理我地0y

你就有福啦

我有個朋友既理論係幼稚園開始就搵一間超"谷"既學校比佢, 等小朋友當左溫習同做功課係遊戲, 咁上小學就會無咁辛苦.  見佢囡囡讀書真係幾叻, 自理能能力都好好, 不過就少左d童真, 同埋有d呆呆地咁.

[quote]
YongXin 寫道:

所以幼稚園開始就要訓練.

K1同K2我比阿女盡情happy, 響屋企唔講溫書.

但到K3下學期, 學校都開始聽寫能力啦(算遲添喇!), 不過唔深, 學校無壓力, 就我比壓力囉! 壓力唔一定係壞事來既.

依家晚晚同阿女默書, 等佢慣, 等佢知咩叫溫書, 咩叫入腦, 咩叫專心, 唔係到九月開始上小一, 佢會突然覺得好辛苦.

有默錯唔會鬧, 默多一两晚就熟; 但無心機讀就即鬧. 連續默得好就有小獎.

‹ 上一主題|下一主題