用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St. Margaret 有2nd in 未?
樓主: 1001Mami
go

St. Margaret 有2nd in 未? [複製鏈接]

我自己都係持同你一樣既態度, 學校係社會既縮影, 小朋友入學除左學習知識之外, 仲有學識點樣同人相處, 點樣處理困難, 呢D都係要磨練出嚟, 所以佢遇到任何事, 我都會先了解件事, 然後鼓勵佢自己想下辦法處理.

其實我相信間間學校總會有學生相處既問題, 有人既地方就一定有是非, 有紛爭, 最緊要係教導小朋友點樣面對.

原帖由 愚人 於 10-10-21 23:53 發表
隔離好兇, 為粒x賣都話餐死. 都係依度安全d.
有d野想同大家分享.
細路打交好common o既事. 我個仔k2都比人爪損面, 我家姐叫我話下學校, 唔好好睇住d小朋友, 但,我反而處理手法就係叫阿仔第日攞包餅同打佢o既小朋友s ...

Hi Flostangraphy,

當然記得你啦! 雖然你小朋友唔係讀SMC, 但你對我地學校都係好支持.  無言感激!

你小朋友小學生活愉快嗎? 係咪讀緊TSL?

原帖由 flostangraphy 於 10-10-22 11:07 發表
估唔到有post可以舊年講到今年.... 勁!

G-Ma 及各位SMC家長, 記得我嗎?
(係呀! 喺度比人插得多..... 易咗容..... )
雖然小兒考唔入SMC, 但都好多謝名位上年好有心咁為我解答咗好多問題!!
支持你哋!!!

...

hi little-baby,

當年為了考smc, 所以k2下學期轉了囡囡去讀國際幼稚園, 由那時開始囡囡就特別鐘意英文, 因為相對地其實英文係易學過中文.

入左smc, 我自己並無係外面比佢上補習班補英文, 亦無特別係屋企迫佢睇英文節目, 睇英文書, 同我亦無講英文, 反而我係迫佢睇多d中文書.  我囡囡咁鐘意英文的的確確係靠學校功勞, 佢地係課堂有時都會睇一d英文節目, 佢地睇完覺得好睇返屋企就只會睇disney channel既英文兒童節目, 因為佢地有外藉同學, 返到學校大家傾計都可以傾呢d節目, 基本上都唔洗我地迫.  囡囡p.1/2出去睇戲都自動話要睇英文版, 話配音版唔夠全神.  呢d的確係學校整個環境造就左佢地呢d興趣.  你地信唔信都好, 學習環境真係好重要, 有好環境學語言真係事半功倍.

原帖由 little-baby 於 10-10-22 12:07 發表
一間學校好不好很在乎家長要什麼. 有些一面倒要語文好, 有些就要求各方面平均. 而我自己就偏向平均. 幾年前, 我除了在網上收風, 還不停到學校附近問家長的意見, 他們的意見一般第一句會說學校的語文氣氛很好, 其他的 ...
‹ 上一主題|下一主題