用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 鸚鵡式對話
go

鸚鵡式對話 [複製鏈接]

你好叻呀!

原帖由 mybabynbaby 於 10-8-30 15:43 發表
呢排好0的可以同我溝通, 佢有時一想要0的野就喊, 我就講"你唔好喊,講你想要咩/做咩", 佢就即刻唔喊就會講"我要xx" /"我想xx", 真係好開心佢表達多左自己既野, 有時細路搶佢0的玩具, 之前佢會喊or推開細路, 而家就會 ...

我個女沒有自閉症,她3歲時有時會重覆我的問題然後答,有時會將心裡想的自言自語,e.g.一個麵包$2.4,兩個麵包5元找2角,4個8;10元買4個包找4角,9個6...
我問醫生如何是好,醫生說「她年紀小,腦的ram不足,所以要拿出來做」,後來她是一個極聰明的女孩。

你的兒子會細細聲、慢慢地重覆,表示他積極回應你,所以值得欣賞,很快你會回味這種情景了。

原帖由 6ozstung 於 10-9-2 17:51 發表
May i ask, my son, 3 years and 4 months, 自傾, now when I ask him a question, he will repeat my question again (細細声& slowly), sometimes he can give me the answer after he repeats my question, but s ...
‹ 上一主題|下一主題