用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 創價 2008-K1 家長
go

創價 2008-K1 家長 [複製鏈接]

網名               小朋友名               車號          小組名

上午班

第一組
1. angelmeiyee---傲盈(12月囡)---no. 6 ------未知
2. conniechu------沛悅(1月囡)----no. 6(土瓜灣)-未知

第二組  
1. 天藍------------昊藍(Vanness囝)....青衣
2.jk923-----------穎然(Cheryl 女)....no.1(麗城)----未知

第三組
1.sharon2005.....囝囝.....梓楓(Jethro).....黃大仙
2.

第四組
1.bb-mameme----囝囝
2. Anitaho---------文慧(囡囡)------旺角西

2.

下午班

第一組
1.fatty418--------柏霖(Jordan囝囝)---紅磡
2.natalielin--------黎洛遙(kylie囡囡)
3.jasonmami-----展華(Jovi囝囝)

第二組
1.chickee --------俊豪(囝囝)------將軍澳
2. star1402 ------ ToTo (Feb, 囝囝) ----Ma On Shan

第三組
1.muichujamie---泳喬 (Jamie囡囡)
2.chy1015 ------巧研 (Charlotte囡囡)

[ 本文章最後由 AnitaHo 於 08-8-14 21:50 編輯 ]

網名         小朋友名(男/女)   車號    小組名

上午班

第一組

第二組
1.icwlam         焯熹/男      13          提子
2.jk923           穎然/女       1           蘋果
3. 天藍               昊藍/男     馬叔車        蘋果
4.hauyi_mama 巧怡/女      3            香蕉

第三組
1. mimi666      米仔/男       9/7       蜜蜂

第四組
1. anitaho         文慧/女        5         小熊

下午班

第一組
1.natalielin      洛遙/女        3          紅蘿蔔
2.fatty418      柏霖/男        6          粟米

第二組
1.chickee         俊豪/男      12          香蕉

第三組
1.zzzlam         暐竣/男       12          青蛙
2. cheuklokmom 卓樂/男    12          青蛙
3. muichujamie   泳喬/女     12         蜜蜂

第四組
1.carmenwong0208  樂瑤/女   西貢車   小象
2.bubble_bb     子泓/男         3       小熊

Dear all

我見好多小朋友除咗返学外, 還学其它嘢? 你地係咪都係咁.
請問你地多數俾小朋友学d咩?  在边到学?
因我都想俾我小朋友学d嘢, 但我冇咩頭緒在那裹学,
請各位俾d意見?  謝!

Tbb

請問你係边到学晝晝?  大約幾錢 / 堂?  因我眞係冇セ頭緒 ?   謝!

俾你地d小朋友学d咩課外嘢----請其它家長也俾d意見?  謝! ...

原帖由 Tbb 於 08-10-13 16:13 發表
Anita Ho:我原本比仔仔學英語拼音及讀數,逢星期三,五朝早上堂,但因仔仔返下午班,食飯太慢,終於要放棄,依家就改咗星期六學畫畫,到佢大多1歲先比佢學樂器! ...

引用:
原帖由 AnitaHo 於 08-10-13 09:11 發表
Dear all

請各位俾d意見?  謝! ...

天藍

請問你係边到学繪晝同音樂, 大約幾錢 / 堂?  因我眞係冇セ頭緒 ?   謝!

原帖由 天藍 於 08-10-14 09:17 發表
AnitaHo,

我仔仔都有返興趣班, 繪畫同音樂, 因剛過既
暑假比仔仔開始學, 見仔仔都有興趣同學得開
心, 所以返學後都繼續比仔仔學。
我建議如返興趣班最好係星期六, 如平日返學
日子, 興趣班上課地點最好近屋企附近,  ...

原帖由 AnitaHo 於 08-10-13 09:11 發表
Dear all

請各位俾d意見?  謝! ...

尋日放学, 校車返到, 校車姨姨同我講, 我囡囡放学時由老師陪行樓梯出來時,不小心跌到, 跌到膝頭損咗流了少少血...在車途中校車姨姨想幫我囡貼膠布, 我囡就喊起上黎....直到我地去接佢回家.......諗住老師應該会打俾我講下跌到的事, 点知冇..

今日我中午打去問下班主任情况, 佢唔知到呢件事, 但佢今日都見到我囡囡膝頭貼了膠布.    佢話放学時, 有好多小朋友可能唔留心冇望前, 就可能唔小心会跌倒,  又話當時放学人多, 佢帶緊第ニ班小朋友, 所以佢唔知, 而同時亦有好多老師都好忙帶緊其它小朋友上車, 所以希望我體諒...

Chickee

oic,  唔該哂.... 等我上去佢地網址睇下先... 唔該...

原帖由 Chickee 於 08-10-14 14:43 發表
AnitaHo,
我仔而家星期六去Tom Lee上Music Wonderland, 星期日去British Council上英文。如你有興趣, 可以上佢地既網睇下。

Thomas2

請問你囡囡係讀上午班 or 下午班呀?
佢学咁多嘢, 你点安排d時間 ( 是否每日学一樣?? )
還有你在那裹学,  可否分享下?    謝 !

原帖由 thomas2 於 08-10-14 16:59 發表
我囡囡現在學的興趣班主要有畫畫,珠心算,中國舞, 小提琴,英文拼音等

CONNIECHU

請問你囡囡讀的英文班, 係聽下故事果D or 併音呀?
你又点安排小朋友d学嘢時間, 可否都分享下?    謝~ !

原帖由 conniechu 於 08-10-14 17:57 發表
我囡囡現在學英文班,芭蕾舞,畫班,遊水。但我想知你囡囡學珠心算及小提琴OK嗎?因為我喺屋企附近問過,珠心算及鋼琴要at least四歲。如果可以,我想佢早點學珠心算,因為我聽人講珠心算幾好(好過公民數)

...

你囡囡好叻呀, 肯講返学校d嘢俾你知.
我囡囡要睇心情オ會講...好心情, 佢会講好多嘢, 又唱歌又跳舞...   冇心情, 問極都唔多講, 所以我冇聽過轉課室,
不過今日聽囡話有火警演習, 聽校長講嘢喎...  

好彩又你地咁醒既同学仔 & 媽咪, 我地先知多d, 佢地在校園的生活.. Thank you

原帖由 muichujamie 於 08-10-15 00:30 發表
係呀係呀!我個女都有話第4組去左第二組課室,佢地第三組就去左第一組個課室上堂,佢話第一組個課室無家庭閣。
我問佢點解會知道第4組去第二組,佢話佢見到同佢搭校車個小朋友(第4組)入左去。8掛得佢ar~~~~

...

Sharon,

我囡囡都係讀上午校的, 就係在今个星期一放学時, 校車ee話有位老師同我囡落樓梯時跌倒.... 唔知你有冇見到我囡趺倒既經過呢?  thanks

原帖由 sharon2005 於 08-10-15 09:49 發表
Anita Ho,

我囝囝是讀上午校的,因星期一我放假,所以去學校接阿囝放學,我見上校車的安排都唔錯:
ee會揸住校車牌,各班老師(幼兒班)會帶小朋友到出面的歡樂大堂按校車no.坐下,每3架校車駛入校內讓小朋友上車,ee會點人 ...

張通告係 10/9 派架, 叫10/13帶牙刷同杯回校.

原帖由 天藍 於 08-10-17 10:35 發表
C 啦! 我見你地post出來先知要帶,
我唔知係咪大意睇漏通告唔見有, 無比仔仔帶到
回校, 但昨晚昊藍係屋企唱o左首刷牙洗臉歌, 有
動作刷牙同洗臉, 可能學校真係教刷牙同洗臉, 想
問張通告係幾時出???

...

天藍

多謝你的資料, thank you ... 我住近大角咀那边.. 我唔係好覺 我呢區 有冇呢d興趣班tim?  要去找找先.

原帖由 天藍 於 08-10-15 11:02 發表
AnitaHo,

我住青衣區, 所以我仔仔上興趣班都係係青衣,
荃灣附近, 比較近屋企方便接送。
上畫班星期六係荃灣, 近荃灣廣場吉之島附近,
一星期一堂, 約$100一堂, 交學費一交交一個
月, 一堂約1個鐘15分鐘。
音樂班就係 ...

Hello Connie

請問你囡囡平日放学后, 洗唔洗訓晏覺呀?
我囡要訓晏覺架, 所以想再問下你地係点分配d学習時間?
等佢訓醒先返興趣班  or  返埋興趣班先去訓呢 ?  tks

原帖由 conniechu 於 08-10-15 11:03 發表
Hello Anita

我囡囡暑假係YWCA到學英文,之後時間配合不到,轉去YMCA到學(以遊戲形式教),我會等佢完成這課程(10堂),再報其他英文班(夠4歲就報其他主題班)。

我囡囡平日學的興趣班都係屋企附近(因為我屋企還有一個歲半bb),所以我工人不 ...

Sharon

唔該哂你先...係呀,你都見不到有小朋友跌到呀.
其實我都只係想了解下我囡在門口樓梯跌到時个環境係危唔危險? 因, 果時都應該有幾多校車駛出駛入....我囡囡坐no.5校車... Thank you

原帖由 sharon2005 於 08-10-16 21:39 發表
我同阿囝剛試了,全部係大碼,褲就好長,褲頭可高到上心口,但衫身就ok,袖就長了少少,摺一下已ok,而外套和背心大碼都可以,唔知有無得只將條褲換成中碼呢?你地d校服又啱唔啱身呀?

而家阿囝的夏天校服衫是s碼,短褲是m碼,白色外套是s碼

Anita,

我星期一接囝囝放學,全程都有望住d小朋友由學校行出來上校車(因好多小朋友都非常可愛),真的不見有小朋友跌到,會否在校車樓梯跌到?因我是看不到上校車的情況。另你小朋友是坐邊條校車線?因我見一d校車線是較多人,有條只有5個,同埋我見似乎是住得較遠的會被安排先走上校車?

Chickee

me too...  我囡又係咁... 平時咀 jel jel, 多野講.  
但問極佢係学校既野, 佢就硬係唔肯講, 唔願多講佢d校園生活,
有時佢仲答我, 我唔記得咗la, i don't know.   激c我..

都唔知点可以令到佢地 多d講学校d野俾我地知?  真奥惱!

原帖由 Chickee 於 08-10-30 08:59 發表
zzzlam,

阿仔平時好鍾意講野架, 但唔知點解, 佢硬係唔肯講學校既野我聽.

...

我都有讀d歌詞俾我女聽, 佢都係唔知我up mud...
我話halloween歌喎, 老師有冇教你呀.. 佢話冇喎..  
唔通唔係班班都教既 ??

原帖由 chy1015 於 08-11-3 13:54 發表

Ia....
巧研係唔識唱首Halloween嘅歌 ~~我讀d歌詞俾佢聽,佢都唔知我up mud

唔該哂 !!

我d朋友話, 佢地小朋友既学校近日有派通告, 話学校会請d醫護人員到學校幫學生打流感針?  可自由決定打唔打, 但都收得幾平... $30-40

唔知我地 創價 会唔会有呢?

原帖由 天藍 於 08-11-3 12:36 發表
各位,

以下既網址係打流感針參與資助醫生
既名單有埋收費, 大家可參考下:-

http://www.chp.gov.hk/view_content.asp?lang=tc&info_id=14325

Chickee

你就好啦...你仔仔肯講咁detail 俾你知.  he he

玩搬芝士 ---
"熊仔組唔合作, 要入課室同周老師講對唔住, 先可以再玩".    eeee.. 有咁既事 !!!!  我女係上午班熊仔組呀...請問你仔仔係 上午班 or 下午班 ?    等我都今晚問下佢有冇此事先...  不過唔知佢肯唔肯講...可能又答我, 我唔知, i don't know... hahahaha

多謝告知~

原帖由 Chickee 於 08-11-12 10:28 發表

zzzlam,
今日竣竣點呀?

all,
我仔話我知, 佢地玩搬芝士, 應該係4班混合一齊比賽鬥快"運芝士"。我仔話「呢個小朋友傳俾果個小朋友又傳俾果個小朋友。」

我仔係香蕉組, 佢話仲有青蛙, 紅蘿蔔同埋熊仔一齊玩。我仔仲話, 熊仔組唔合作, 要入課室同周老師講對唔住, 先可以再玩。之後香蕉, 青蛙, 紅蘿蔔都嬴左, "yeah"咁喎!

呵呵呵...有史以黎佢講得最詳細係今次, 平時tump極佢都唔開金口!

Hello

今星期六学校講座入場卷  --- 我尋日收到喇 !

原帖由 cheuklokmom 於 08-11-12 16:30 發表
你有冇收到今星期六講座入場卷 ?
‹ 上一主題|下一主題