用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人今日去左蔡繼有開放日, 分享下感受! ...
go

有冇人今日去左蔡繼有開放日, 分享下感受! [複製鏈接]

我亦有去CKY的OPEN DAY! 我一早就去, 期中有一堂2年級的英文堂DEMO, 是二十多位小朋友(分4組)上堂的實況, 老實講, 小朋友的 "平均" 英語會話能力比我預期的低, 因為去年小一簡介會時, 那些上台的小朋友真係好掂! 而且有時在街上, 你亦不難聽到很多英文很好的小朋友! 但當然, 他們的英語確實比傳統學校好! 聽的明老師的提問, 亦會用完整句子回答! 我反而欣賞小朋友勇於表達及老師給小朋友充分的表達機會。看到有9成的小朋友都會舉手答問題的, 小組討論後更爭相作代表回答, 對於英語能力較差或較內向的小朋友, 老師亦會鼓勵他們作答, 亦看到老師對小朋友的紀律方面常有提點!

我仔仔同學的家長亦有去, 他們亦想知道CKY小朋友的語言能力, 故有用英文向他們提問, 或在一群學生附近聽聽他們說些什麼....亦有向老師打聽...
覺得學生間的水準差別可以很大, 老師亦說越高年級的, 分別就越大....
而去完OPEN DAY後, 我自己覺得CKY係一間唔錯的學校, 但小朋友語文能力有幾好, 似乎家長亦要積極參與其中! 而

針冇兩頭利, 國際學校英語會話能力會高, 但中文水平就真係唔高....
所以, 都是看家長們如何取捨..

原帖由 JarJarBin 於 10-2-9 16:14 發表
学生的英語能力真的比我想像中差! 這樣好的語言環景, 我其望是会比真正的國際学校差小小, 但似乎比差小小還差多小小, 我個人會重新諗諗
‹ 上一主題|下一主題