用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 軒尼詩道官立小學 軒小上午校 2010年9月的 1 S 班
go

軒小上午校 2010年9月的 1 S 班 [複製鏈接]

大家好, 我小朋友係 1R ... 呢兩日自己湊番學, 要好早起身!!

我仔果班今日有時間表喇,我諗最遲明天都會派, 星期三都正式上堂咯~
我報左小提琴, 你打算報什麼課外活動呢? 你哋小朋友係自己揍定搭校車返學架?

原帖由 annalee 於 10-9-6 14:35 發表
今日阿囡放學,都仲未有上堂時間表,是否明天會派呢?我仲想問你哋參加了什麼課外活動呢.抽中的機會又有幾大?

嘩... 你真係報左好多wow  ..你囡囡本身有無係出面上開興趣班?  我仔本身已有四樣學緊, 所以諗住學校果d 加多樣就算!

今日無功課, 正!!

今日學校個網上家課表三點幾都未UPDATE, 仲等我以為今晚唔洗跟功課 .. 空歡一場

你試下預備D小食(如糖, 蛋糕仔之類), 叫阿囡請同學仔食, 打好D關係.... 宜家開學無耐, 有D小朋友可能比較慢熱~

原帖由 annalee 於 10-9-9 22:06 發表
我睇到啲相呀,有我個囡,戴頭箍就係啦.但我個囡話冇人同佢玩呀.佢一走埋啲同學到.啲女仔就走開,佢話好唔開心,我聽到都幾傷心,咁點算呀,有冇媽咪可以幫我呀. ...

盧老師真係好人, 希望你囡囡快D同同學仔熟絡, 可以一起玩!
我都間唔中整下蛋糕, 開左學後好少整LU~

原帖由 annalee 於 10-9-10 17:37 發表
我今日就預備咗自己整的蛋糕仔,叫囡囡返去請同學仔食,兼且教佢問啲同學仔:可唔可以同我做朋友呀?
今日放學問阿囡有冇跟同學仔玩,佢話冇,之後我問老師知唔知呢件事,之後盧老師即刻叫啲同學仔跟我阿囡握手,仲介紹阿女 ...

回覆 20# annalee 的文章

你哋有無報故事爸媽? 星期六去開會都幾多人呀, 我自己都好期待呢~
冰皮月餅我未整過呀...有機會試下做先!

回覆 22# annalee 的文章

<故事爸媽>我諗我哋未必可以一齊做, 因為唔同班呢~
想問下如果某科有改正要做, 但第日無果科既堂, 咁洗唔洗帶果本要改正既書/作業番去?? 我覺得帶又會加重書包負荷, 唔帶又驚會話欠交功課!!

我每晚跟佢D功課同執書包, 都要攪半個鐘...

原帖由 kingawa 於 10-9-16 15:32 發表
我全部都叫佢帶,但我都有時會執錯書...

請問你哋有無上過家課冊最後果頁提供既網址?? 我用學校提供既 login同 password係入唔到去, 你哋有無呢個問題?

細本ge出現, 都唔知要唔要帶>> 要帶架!!

原帖由 kingawa 於 10-9-30 12:54 發表
我何止半個鍾! 成日有di細本ge出現, 都唔知要唔要帶?
di a4習作紙成日皺埋一堆, 佢di字又難看,
陪佢做功課還亂過自己讀書時...

咁如果我仔學國術, 成日要札馬, 會唔會長唔高架

原帖由 kingawa 於 10-9-30 17:12 發表
我奶奶唔俾佢學跆拳道, 話太細就著重用下盤的力會長唔高 佢係e生所以我就佢, 不然我都想佢學跆拳... 佢現在每星期兩次游泳, 三堂公文式, 學校唱歌班.

...

我就係見個國術老師都係細細粒粒...另外,有個朋友學國術又係唔多高 ... 真係要認真考慮比唔比阿仔繼續
ANYWAY, 多謝你既分享:)
原帖由 kingawa 於 10-10-5 19:10 發表
我奶奶所說的就是成日要扎馬的,好像成龍就是從小扎馬...

吓 ... 咁都得!  唔知我仔果班係咪咁?!

原帖由 kingawa 於 10-10-13 11:45 發表
阿仔話默書時老師係抄係黑板上俾佢地照抄ga!
咁唔知何為默書
佢一di都唔擔心,第一次仲拿100,上次英文我沒準備都有95,照抄都錯

係咪黃色個file呀?  果個學期尾先要交~

原帖由 kingawa 於 10-10-13 11:50 發表
還有,他們有一本讀書報告天天帶來帶去究竟想點?現在還要我們家長教背詩
次次教親佢我都想打佢一餐

應該一個星期默英文, 一個星期默中文架喎, 有時網上家課冊都錯漏架...不如問下老師啦!

原帖由 wongkay 於 10-10-12 16:10 發表
啱啱喺網上見到明天要默英文,乜唔係話一個星期默英文,一個星期默中文咩?之前又無講清楚,我仲未同阿仔溫呀!而家兩科都喺同一個星期默,真係有D辛苦。 ...

回覆 54# wongkay 的文章

係呀..我仔果班係一個星期默中文,一個星期默英文的~

我經歷過k3教個仔做功課d勞氣野, 我就小一比阿仔返功課輔導班, 佢地會幫學生跟功課同溫埋默書架 .... 我覺得幾好, 起碼宜家唔會為左功課呢樣野傷左親子感情~

我仔係灣仔返; 你家附近有無呀? 不如再觀察多一排無改善先唸啦~
原帖由 wongkay 於 10-10-14 16:40 發表
咁你個仔係邊度返功課輔導班架?聽講中央圖書館附近有一間補習社幾好,不過我又住得唔近,又無人湊阿仔去,所以無唸。

軒上真係好輕鬆, 我都好LIKE
我覺得如果小朋友無抗拒做課外野, 就CONTINUE啦, 總之預留返D玩既時間比佢咪得囉

原帖由 kingawa 於 10-10-14 12:53 發表
我今早先被老爺奶奶訓完,話俾個仔上咁多班,做咁多功課,害佢無佐正常的童年!
其實出面好多人都話軒官的東西不深,又沒有什麼功課,我由幼稚園巳俾佢讀公文,如果現在停的話,總覺會落後,上中學時會更辛苦...所以都好矛盾. ...
‹ 上一主題|下一主題