用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 又一村學校 停課,點算?
go

停課,點算? [複製鏈接]

又一村停課安排離晒普!

我個小朋友就讀全日班K1,上星期四問老師安排事宜時,佢哋已經話活動範圍只限辦事處。我都以為可能要咁樣安排;但係我從電視同朋友口中得知,學校可安排幾個小朋友響課室活動;或者在操場走動。我完全唔明白呢間學校點安排。原本兩星期我都諗住忍吓,但係而家可能要好耐。我忍無可忍聽日返學校問清楚。我覺得校巴都要有,馬叔都要食飯啦。至於午膳幾個小朋友都煮唔到有無攪錯。我唔係第一次返學校嘈,唔係想個小朋友又要適應過,驚佢心理出問題真係想轉校。大家等我消息啦!

回應停課安排

我今日返咗學校了解情况,佢哋得一個老師同候生返咗學校。我問老師停課期間嘅情况,同點解咁樣安排。佢話:
一)因為學校要全面清潔,所以未能安排課室。但今因已經可以安排因停課影響而無人照顧嘅同學在課室活動。(又會咁啱上嚟問,點解咁安排就清潔完------我心諗)
二)停課期間有幾多老師同小朋友返學?佢話前幾日都有四五位老師返學;同呢個期間得一位小朋友返咗學校。點解今日得一個老師返學,無嬸嬸同工友?佢話因為之前要清潔學校,校長體會老師同員工嘅辛苦,所以安排放假等佢哋休息吓。(又會咁啱上嚟問就得一位老師同員工返工------我心諗)................再下幾千字同解釋。
但最後我講咗意見畀老師,佢話會同校長講盡快安排好。包括停課期間嘅校巴同膳食安排,佢話星期一前覆我。我個小朋友係全日班嘅,我都同老師講希望安排可以通知其他全日班嘅同學。因為我都唔想返去得我一個小朋友,亦希望真係有需要先返去。有流感病徵就唔好返啦,要有公德心。希望學校有好消息啦,我星期二都會要我個小朋友返學啦!

停課回應K1學生

我上星期五回校了解後,學校回覆一樣三幅屁。今日直上學校同校長對話。佢話校巴服務一定停;佢哋嘅解釋我都好接受(因為校巴公司早上為學校服務完,中間時間有其他工作;可能有其他人會乘搭,所以消毒車廂工作未必做得到。)所以自己帶回校及接放學。不過我返工地點響油麻地而且返8:45,所以學校可以畀我小朋友8:00或8:15返去。至於膳食我叫學校幫我小朋友叫外賣,佢哋話有乜問題自已負責。OK啦無嘢係十全十美嘅,小朋友一餐半餐外賣對我嚟講OK啦。而小朋友活動範圍己經唔在只限Office,因為大部份課室而清潔及消毒好;所以可以入課室活動。一個課室只限十位小朋友,當然都係玩吓玩具睇吓VCD唔會教小朋友其他嘢。
我聽日會畀我小朋友返學,因為我個小朋友係全日班;我再放唔到假啦。不過希望大家真係要有公德心,有病真係唔好返,同你肯定自已有需要囉,唔好因為怕蝕抵。
最後我最嬲係,校長話呢段停課期間只有我一位家長返學校嘈。我唔明點解你哋淨係識得響度講唔返學校理論呢?我估一個人嘅力量畀起幾廿人嘅力量好囉。請大家自我反醒!

停課

我個小朋友都係全日班,今日返咗學校。OK啦,因為我個仔話有兩個小朋友返,我問過老師;一個全日班另一個下午班加埋我個仔,3個小朋友。我唔會齋問老師,我個仔話響課室活動同出咗操場玩車。佢開心喎!膳食我叫外賣囉。之後安排我估會跟校曆表一樣。

各位家長請注意

首先要多謝Kabobo對我的回應,我都係返學校嘈返嚟o嫁。
chongchong28,你都幾攪笑,copy返份通告叫good news。聽講今日全部家長都接到電話知道啦!
呢間學校最差係個校長,因為最後所有決定都係佢。
今日出嘅通告裏面,我覺得最好係第9點"全日班繼續停課期間,由現時至7月20日(星期一),學校會安排適量的教職員當值,家長如暫時未能安排親友照顧子弟,歡迎致電本校 23812949 或電郵 [email protected] 聯絡,本校會盡力協助安排幼兒10人一班(兩人一組)在課室閱讀或觀看益智影片。惟因校車及午膳已停止提供服務,為方便家長起見,本校只安排簡單午膳,在此停課期間家長無須繳交午膳及雜費,但家長必須自行接送貴子弟回校,學生亦必須穿著整齊校服及戴上口罩方可進入學校,而家長每天亦須替子女探熱。(倘若回校之學生染上人類豬型流感或傳染病,屆時本校將會根據衛生署指引停課14天,假如對新學年復課是有所影響,本校會於網上或電話知會各家長。) "如果響政府宣佈停課嗰日或第二日有呢個安排,我諗D家長應該唔會咁頭痛。
佢哋以上嘅安排係我19/6上學校同校長嘈佢先有咁嘅安排,所以我星期一己經帶仔仔返學;好彩重有兩個小朋友所以先無咁悶。但係我都有同校長講叫佢要通知其他家長,亦希望重點話"真係無人照顧同有需要先好返"。同埋一定要無病先好返學。但係我都希望各位唔好抱住驚蝕抵嘅心態返學。
至於通告內容我都有再向校長提出等緊回覆。我覺得學費一定要交,當日你選擇呢間學校嘅時候己經知道要交十二個月學費,所以呢D無為同佢拗。至於車費同膳食我向學校要求退回六月份一半費用;老實講按日子我哋D家長都蝕D o嫁。開頭佢哋重解釋,後來先話商量吓。
呢間學校講就話非牟利,其他就牟利到嘔。齋講來年留位費:其他學校家長肯訂課本同交雜費己經OK,就算去到D牟利嘅幼稚園最多要家長交多半個月學費。又一村呢間好似長期要等錢周轉咁。
另外有一個家長回應話"其實學校D安排都有兩手準備"。你就錯啦。我嗰日同佢講"政府一定唔會復課,你會有乜安排?"個校長淨係識攞份教育局指引畀我睇,左解釋右解釋。又話要等孫明揚決定咗先開會都唔知做乜。
其實我問過晒好多朋友,佢哋話有一D幼稚園完全無浪費家長所交嘅費用。例如:
學之園:佢哋一早為停課準備。叫家長準備一支USB,由12/6開始叫乘搭校車嘅家長去返上車同落車點交收每日功課同USB。而無乘搭校車嘅家長就收E-mail。咁樣校巴車費又可以用返,校巴公司收入又唔洗惨。而USB內容係老師每日會錄影小片段,教一D小勞作、講短故事或唱歌。咁樣又可以畀D小朋友每日都見到老師,又畀家長覺得唔會浪費咗D學費。
聖公會荊冕堂士德幼稚園:佢哋第一日經己通知家長,每個課室只可以容許5位小朋友,必須帶口罩。同埋睇返嗰位小朋友本身屋企係唔係真係無人照顧。
我都係收集各間學校做法再返又一村講。你哋話呢間學校有幾好。如果唔係我個仔係D坐唔定鍾意走嚟走去,同佢好鍾意間學校好大、好多車,我今年升K2就想轉校。
最後我想問有無家長識得響Facebook到建立組群。因為我唔識呀!我希望可以響facebook到建立一個"又一村學校家長"組群,等以後可以聯絡或者電話聯絡就好,唔洗要打咁大篇嘢呀!

首先要回應chong chong28,我只不過講吓笑;無諗過令你唔開心。Sorry!衷心嘅。

首先要回應chong chong28,我只不過講吓笑;無諗過令你唔開心。Sorry!衷心嘅。

再回應Kabobo:教育子女係要身教,同教佢做個有用嘅人,至少有問題要大家解決;並唔係逃避。我同學校嘅問題唔只一次啦,每次都要人講先識做,但做之前重要一大堆解釋(點樣唔得)。我只不過係一個中五程度嘅媽咪;有無可能我都諗到或者其他學校都諗到嘅嘢,呢間學校嘅校長同老師會諗唔到(大學生嚟o嫁),只係佢哋費事做;因為無人話有問題呀嗎?
我每次同學校嘈都唔會帶埋我嘅小朋友;因為我嘅小朋友佢好愛呢間學校同老師。我唔會因為怕麻煩而轉校咁逃避,因為我知道我嘅提出得益唔係淨係我個小朋友一個囉。而且我個小朋友經己四歲,有自已主意。如果轉校佢會問"點解呢?係唔係我唔乖呢?"我要顧及我小朋友嘅感受。而且當初我選擇呢間學校,因為近屋企;有又成個山咁大嘅校舍;同有全日班。我個小朋友就係鍾意有咁大嘅地方活動;我諗全港幼稚園亦只有佢有。
Kabobo,今日己經有一個好好嘅例子。如果D差人唔去遊行去爭取,你認為政府會知咪。政府亦唔係佢哋肚裏面絛蟲。或者咁講,D差人裏面有一個係你個仔女;咁你係唔係會叫你個仔女,唔好煩啦,辭職唔好做?
我個仔之前都有讀Pre-school,我都同學校提出意見等佢哋去改善;而家我個仔離開咗學校之後,我而家同佢D老師職員關係重好好。而家有其他小朋友入去讀呢間Pre-school,佢哋己經可以受為到我之前提出嘅意見啦。

再回應hcshiu:我唔明點解你咁幫學校諗。我講過啦,成間學校D設施、老師同課程都好;只係個校長嘅問題。最終決定同負責都係佢。首先講膳食:我提意停課期間,學校煮碗粉都可以有一個午餐啦;咁樣D家長經己唔洗咁辛苦,擔心午膳啦。但係佢嘅答案係"唔得",唔夠營飬,我再解釋:對於我嚟講一餐半餐係無所為,因為呢個世界無可能十全十美。學校可以照顧己經好好。所以膳食呢part真係拗返嚟o嫁。我呢幾日問我個仔,真係清茶淡餸o嫁。
至於你話突然停課:其實當豬流感發生初期,政府己經好重視小學同幼稚園。直至五月初己經話有可能全港停課;你話咁呢D叫突然呀;定學校完全無留意新聞同教育局嘅報告呢,而唔作好準備。更何况,停課己經唔係第一次。舊年小學同幼稚園唔係都因為流感而放多兩星期復活節假期咩,Do you remember?只係當時無一個好係我咁勇唔怕死嘅媽咪姐。
我身邊D朋友包括我老公都話:"你咁樣嘈,以後個仔響學校嘅日子會好難過。"但係我可以咁樣同大家講,反而我個仔嘅照顧好咗,全面咗。但係並唔係佢百厭;佢錯;老師會唔講,反而同我多溝通咗。因為佢哋明白我想教好我嘅小朋友,並唔係好似有D家長咁唔接受自已嘅小朋友會百厭;而同老師拗"我個小朋友唔係咁!"呢D說話都係老師話返畀我知,我先知有D咁嘅家長。
都係嗰句啦,呢個校長都係個D唔踢唔會做嘅人嚟;又唔識轉吓彎,淨係識攞住指引嚟做嘢。佢同明愛醫院D人無分別,嚟到醫院門口都叫你call十字車!就係要跟指引囉。

回應hcshiu

"道不同不相為謀"我諗響你心目中全香港只得"又一村"呢間學校要負責呢D風險;同響你心目中全香港只得"李校長"要負呢個責任。其他學校都要負責同負呢個風險。
響我心目中呢間學校只有老師係直得我去敬重;其實由我小朋友開始讀Pre-school開始我已經覺得老師可以話同父母一樣咁偉大。
至於你話午膳"學校只得幾個學生,當然不能依餐單來煮,如果我係校長,我會諗我平日提供既午餐,有專人睇過無問題先比D學生食,而家無餐單,真係同D老師有粥食粥,有飯食飯,所以學校一定要同家長講,午餐係好簡單,長時間(例如停一個月)日日咁食,營養方面學校不能保證,必須要家長方面接受,才可以這樣給學生吃。"但係如果我係校長,我(肯做去提意)D簡單午膳;我諗如果個家長係明事埋嘅,都會接受同明白"針無兩頭利",可以有適當嘅照顧己經好好。而且香港其他全日制嘅幼稚園都無停膳食,教育局亦無指引話要停。
hcshiu其實你係老闆做你員工都幾幸福,因為你嘅員工唔做嘢或者唔諗辨法解決問題;你會幫佢揾幾廿萬個解釋.......解釋.......同解釋。

回應bb媽咪:呢位媽咪真係唔該晒你D意見。唔該你由"停課,點算?"呢個topic由第一篇開始睇清楚D內容。我當然唔係你哋嘅代言人啦;只係由第一日停課開始;我由babykingdom呢到見到D家長係咁叫慘,話學校得一個老師返學,我有同感所以先返學校講。首先我第一時間返學校問"點解只可放響辨事處,唔可以入課室。"呢位校長第一句經己話"唔得",我小朋友嘅班主任由第一日停課,我問佢會點樣處理D全日班嘅小朋友。佢答我"只可以留響辨事處,唔可以入課室,活動範圍都只係辨事處。"如果你係家長你忍心咁樣對小朋友咩。我由頭到尾無要求校長要做到同其他學校一樣,同其他學校比較。只係覺得活動範圍同照顧小朋友唔應該只留辨事處。呢個先至係我由始至終嘅不滿。當26號出咗通告;第 9點"在全日班繼續停課期間,由現時至7月20日(星期一),學校會安排適量的教職員當值,家長如暫時未能安排親友照顧子弟,歡迎致電本校 23812949 或電郵 [email protected] 聯絡,本校會盡力協助安排幼兒10人一班(兩人一組)在課室閱讀或觀看益智影片。惟因校車及午膳已停止提供服務,為方便家長起見,本校只安排簡單午膳,在此停課期間家長無須繳交午膳及雜費,但家長必須自行接送貴子弟回校,學生亦必須穿著整齊校服及戴上口罩方可進入學校,而家長每天亦須替子女探熱。(倘若回校之學生染上人類豬型流感或傳染病,屆時本校將會根據衛生署指引停課14天,假如對新學年復課是有所影響,本校會於網上或電話知會各家長。)"呢個point出咗,如果呢個point響12號通知家長;佢哋經己有咁嘅安排,根本唔會有呢D家長響到叫惨。不過呢D家長都勁,26號通告出咗之後就話個校長好學校好。完全唔記得咗之前如果個小朋友返學校,"只可以留響辨事處,唔可以入課室,活動範圍都只係辨事處。"
至於你個仔"唔鐘意食粉,只可以食飯,食粉佢就會嘔!食飯的話又唔可以冇送,咁點算?"我己經講過"針無兩頭利",可以有適當嘅照顧己經好好。但係如果我係校長,我(肯做去提意)D簡單午膳;我諗如果個家長係明事埋嘅,都會接受同明白。更何况學校無叫你一定要食,因為佢哋之前都講咗無膳食提供,呢個網站D家長話好辛苦要買午膳,又話要為小朋友準備午膳(但又話學校無微波爐)等等。你可以嘅話自已辛苦D買午膳畀你個仔囉。
你所講嘅唔,何己覺得你個仔嘅老師佢呢?

咦,你咁講"問到當日嘅目擊人士"咁即係唔係你親身目擊啦。你所講嘅X人,真係唔知你係乜嘢意思,唔通係粗口。首先你要問清楚你所講嘅"當日目擊人士",校長D解釋同態度係點先?所有嘢係相向嘅,而我當日就響現場,家長只得我一個;而我亦無講粗口同你所講嘅作嘢,我將內容已post咗上嚟,只可惜無錄影片姐。如果你係在場,知道內容我估你係當日其中一位老師同職員。你所講"第一次停課,人哋晨早喺「重要消息五」咪巳經講清楚可以返學校點、點、點攞,第二次停課都好快通知啦,有人唔睇咋。"我有睇,但係佢無寫話"只可以留響辨事處,唔可以入課室,活動範圍都只係辨事處。"由始至終我係唔開心個安排地點姐。而呢位家長,唔知你知唔知學校辨事處有幾大呢,可以容許幾多位小朋友呢?至於退款,對我唔影響,一直以來係其他家長話要退款同話點解重要交學費。由選擇呢間學校開始,己經知道要交幾多個月學費啦。Anyway,希望你嘅小朋友響呢間學校真係得著。再討論落去係無意思,大家再去睇吓以後再發生事時,學校會點樣處理同有無改善就知啦。

回覆 63# hcshiu 的文章

我都好希望你可以建立都家長會,大家唔洗勞氣。加油。
‹ 上一主題|下一主題